Maandag 11 januari 2016 rijdt de paardentram door een deel van de Achterhoek. Presentatrice Renate Schutte gaat op bezoek in Laren. Daar staat een bijzondere boerderij waar de rituelen van vroeger letterlijk nog in de eikenhouten gebinten gekerft staan. Wij zien de gebinten nu als een museumstuk en het zou niet in ons opkomen om ze te beschadigen maar vroeger tijdens een bruiloft-ceremonie sloeg men met een bijl in de gebinten en wie de diepste sporen kon achterlaten was de winnaar. 

De paardentram staat deze aflevering in Ruurlo aan de Batsdijk. De boerderij is al bijna 100 jaar in handen van de familie Uenk. De boerderij heet De Geck met ck...waar de naam vandaan komt is niet helemaal bekend. Uit 1700 zijn wel kaarten teruggevonden met de benaming Geckskamp...maar misschien weet u het, laat het ons dan weten...

Presentatrice Renate Schutte stopt nog even bij Boerderijmuseum Lebbenbrugge waar ze 'tegen de lamp aanloopt'. Op deze locatie is het publiek zaterdag 16 januari welkom. Er zijn dan talloze activiteiten, waaronder een deel van de tradities/gebruiken uit onze uitzending.

U zult misschien denken..'daar kraait geen haan naar....' Toch wel en dat is ook zeker de bedoeling bij de hanenkraaiwedstrijd in Neede. Elk jaar organiseert de NPV-Neede medio oktober een hanenkraai wedstrijd. In tegenstelling tot wat de naam ‘wedstrijd’ doet vermoeden, is dit vooral een ludiek en gezellig evenement. De eigenaren van de hanen praten weer even gezellig bij. De spelregels zijn vrij simpel. Er zitten tien hanen op een rij in een wedstrijdkooi met gaas. Circa 5 meter voor de hanen zit de jury. Elk jurylid houdt twee hanen in de gaten. Voor elke kraai pakt het jurylid een erwt en doet dit in het bekertje van de haan. De haan met uiteindelijk de meeste erwten in de beker heeft gewonnen.

Bij de hanenkraaikampioenschappen in Vaassen kraaiden de hanen vaker dan in de wagen vol verhalen.

Beeld: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

De zanger Jan Ottink uit Lochem zingt het prachtige nummer “Begraaf mien in mien overal”, een lied over identiteit en hoe je gevormd wordt door waar je vandaan komt.

Appen of neugers?

Met een app je gasten uitnodigen voor je bruiloft? Dat is van deze tijd, 'save the date'. In Rietmolen gingen de 'neugers' voor het bruidspaar de buurt in om hen uit te nodigen voor de ceremonie. Hoe dat precies gaat ziet u in de uitzending.

Webbingvlechten, voor Kees Mijnsbergen een passie die hij op latere leeftijd ontdekt heeft. Voor hem is het geen monnikenwerk, hij vergeet tijd en ruimte tijdens het vlechten en daardoor ontstaan de mooiste dingen. 

Paardentram, solex of de Volkswagenkever? Voor Ton Hissink is het het de kever, hij heeft al 41 jaar zijn hart verloren aan de kevercross en crosste zichzelf naar de Nederlandse Kampioenschappen.

Video
Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer