Maandag 11 januari 2016 rijdt de paardentram door een deel van de Achterhoek. Presentatrice Renate Schutte gaat op bezoek in Laren. Daar staat een bijzondere boerderij waar de rituelen van vroeger letterlijk nog in de eikenhouten gebinten gekerft staan. Wij zien de gebinten nu als een museumstuk en het zou niet in ons opkomen om ze te beschadigen maar vroeger tijdens een bruiloft-ceremonie sloeg men met een bijl in de gebinten en wie de diepste sporen kon achterlaten was de winnaar. 

De paardentram staat deze aflevering in Ruurlo aan de Batsdijk. De boerderij is al bijna 100 jaar in handen van de familie Uenk. De boerderij heet De Geck met ck...waar de naam vandaan komt is niet helemaal bekend. Uit 1700 zijn wel kaarten teruggevonden met de benaming Geckskamp...maar misschien weet u het, laat het ons dan weten...

Presentatrice Renate Schutte stopt nog even bij Boerderijmuseum Lebbenbrugge waar ze 'tegen de lamp aanloopt'. Op deze locatie is het publiek zaterdag 16 januari welkom. Er zijn dan talloze activiteiten, waaronder een deel van de tradities/gebruiken uit onze uitzending.

U zult misschien denken..'daar kraait geen haan naar....' Toch wel en dat is ook zeker de bedoeling bij de hanenkraaiwedstrijd in Neede. Elk jaar organiseert de NPV-Neede medio oktober een hanenkraai wedstrijd. In tegenstelling tot wat de naam ‘wedstrijd’ doet vermoeden, is dit vooral een ludiek en gezellig evenement. De eigenaren van de hanen praten weer even gezellig bij. De spelregels zijn vrij simpel. Er zitten tien hanen op een rij in een wedstrijdkooi met gaas. Circa 5 meter voor de hanen zit de jury. Elk jurylid houdt twee hanen in de gaten. Voor elke kraai pakt het jurylid een erwt en doet dit in het bekertje van de haan. De haan met uiteindelijk de meeste erwten in de beker heeft gewonnen.

Bij de hanenkraaikampioenschappen in Vaassen kraaiden de hanen vaker dan in de wagen vol verhalen.

Beeld: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

De zanger Jan Ottink uit Lochem zingt het prachtige nummer “Begraaf mien in mien overal”, een lied over identiteit en hoe je gevormd wordt door waar je vandaan komt.

Appen of neugers?

Met een app je gasten uitnodigen voor je bruiloft? Dat is van deze tijd, 'save the date'. In Rietmolen gingen de 'neugers' voor het bruidspaar de buurt in om hen uit te nodigen voor de ceremonie. Hoe dat precies gaat ziet u in de uitzending.

Webbingvlechten, voor Kees Mijnsbergen een passie die hij op latere leeftijd ontdekt heeft. Voor hem is het geen monnikenwerk, hij vergeet tijd en ruimte tijdens het vlechten en daardoor ontstaan de mooiste dingen. 

Paardentram, solex of de Volkswagenkever? Voor Ton Hissink is het het de kever, hij heeft al 41 jaar zijn hart verloren aan de kevercross en crosste zichzelf naar de Nederlandse Kampioenschappen.

Video
Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven