Maandag 11 januari 2016 rijdt de paardentram door een deel van de Achterhoek. Presentatrice Renate Schutte gaat op bezoek in Laren. Daar staat een bijzondere boerderij waar de rituelen van vroeger letterlijk nog in de eikenhouten gebinten gekerft staan. Wij zien de gebinten nu als een museumstuk en het zou niet in ons opkomen om ze te beschadigen maar vroeger tijdens een bruiloft-ceremonie sloeg men met een bijl in de gebinten en wie de diepste sporen kon achterlaten was de winnaar. 

De paardentram staat deze aflevering in Ruurlo aan de Batsdijk. De boerderij is al bijna 100 jaar in handen van de familie Uenk. De boerderij heet De Geck met ck...waar de naam vandaan komt is niet helemaal bekend. Uit 1700 zijn wel kaarten teruggevonden met de benaming Geckskamp...maar misschien weet u het, laat het ons dan weten...

Presentatrice Renate Schutte stopt nog even bij Boerderijmuseum Lebbenbrugge waar ze 'tegen de lamp aanloopt'. Op deze locatie is het publiek zaterdag 16 januari welkom. Er zijn dan talloze activiteiten, waaronder een deel van de tradities/gebruiken uit onze uitzending.

U zult misschien denken..'daar kraait geen haan naar....' Toch wel en dat is ook zeker de bedoeling bij de hanenkraaiwedstrijd in Neede. Elk jaar organiseert de NPV-Neede medio oktober een hanenkraai wedstrijd. In tegenstelling tot wat de naam ‘wedstrijd’ doet vermoeden, is dit vooral een ludiek en gezellig evenement. De eigenaren van de hanen praten weer even gezellig bij. De spelregels zijn vrij simpel. Er zitten tien hanen op een rij in een wedstrijdkooi met gaas. Circa 5 meter voor de hanen zit de jury. Elk jurylid houdt twee hanen in de gaten. Voor elke kraai pakt het jurylid een erwt en doet dit in het bekertje van de haan. De haan met uiteindelijk de meeste erwten in de beker heeft gewonnen.

Bij de hanenkraaikampioenschappen in Vaassen kraaiden de hanen vaker dan in de wagen vol verhalen.

Beeld: Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)

De zanger Jan Ottink uit Lochem zingt het prachtige nummer “Begraaf mien in mien overal”, een lied over identiteit en hoe je gevormd wordt door waar je vandaan komt.

Appen of neugers?

Met een app je gasten uitnodigen voor je bruiloft? Dat is van deze tijd, 'save the date'. In Rietmolen gingen de 'neugers' voor het bruidspaar de buurt in om hen uit te nodigen voor de ceremonie. Hoe dat precies gaat ziet u in de uitzending.

Webbingvlechten, voor Kees Mijnsbergen een passie die hij op latere leeftijd ontdekt heeft. Voor hem is het geen monnikenwerk, hij vergeet tijd en ruimte tijdens het vlechten en daardoor ontstaan de mooiste dingen. 

Paardentram, solex of de Volkswagenkever? Voor Ton Hissink is het het de kever, hij heeft al 41 jaar zijn hart verloren aan de kevercross en crosste zichzelf naar de Nederlandse Kampioenschappen.

Video
Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum