Sinterklaas is naar Spanje, dus kan alle aandacht worden verschoven naar het volgende feest: kerst. Voor het katholieke deel van de provincie betekent dat de kerststal opzetten. Sinds afgelopen zondag zijn er in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weer bijzondere kerstgroepen te zien. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

In de Bijbel zelf wordt nergens gesproken over een kerststal. Twee van de vier evangeliën, Mattheus en Lukas, vertellen wel over de geboorte van Jezus. En de evangelist Lukas heeft het als enige over een voederbak als aards onderkomen.

Het kindeke Jezus was daar toe veroordeeld omdat er in de herbergen in Bethlehem geen ruimte was. De kerststal is waarschijnlijk geïntroduceerd door de heilige Franciscus van Assisi, stichter van de orde der Franciscanen.

Van een kleine mummie tot een stal van 21 meter
Door de eeuwen heen heeft de kerststal een eigen traditie opgebouwd. Volgens de website Klap is op de eerste voorstellingen alleen Jezus te zien, ingepakt als een mummie. Soms ligt hij op een stenen altaar en soms in een kribbe. In de middeleeuwen werd de baby vaak op de schoot van zijn moeder gelegd.

Inmiddels lijken de kerststallen niet meer op de eenvoudige kribbetjes van vroeger. Naast Jezus, Maria en Jozef hebben in een moderne kerststal ook herders, wijzen (of koningen) en een engel een plekje in de stal.

Ook staan er naast de voederbak een os en een ezel. Veel van de aanwezigen verwijzen naar een tekst in de Bijbel. Jezus mag eigenlijk in veel gevallen pas op kerstavond in de stal worden gelegd. En de wijzen horen elke dag een stukje te worden opgeschoven richting kribje.

Caganer
De samenstelling van een kerststal verschilt overigens per land of regio. Zo hebben stallen rondom Catalonië en Andorra een zogenoemde Caganer in de stal. Wat dat is? Een poepend mannetje

Ann 't Hoen uit Ede heeft zelfs een kerststal uit Bethlehem met een muur in het midden die symbool staat voor de afscheiding. En in Bemmel woont een kenner en een verzamelaar van kerststallen. Albert van Appeldoorn heeft naar eigen zeggen één van de grootste collecties van Nederland.

De grootste kerststal van Nederland stond vorig jaar in Huissen

Categories:: Redactioneel Kerstmis

Meer verhalen

Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer