Sinterklaas is naar Spanje, dus kan alle aandacht worden verschoven naar het volgende feest: kerst. Voor het katholieke deel van de provincie betekent dat de kerststal opzetten. Sinds afgelopen zondag zijn er in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weer bijzondere kerstgroepen te zien. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

In de Bijbel zelf wordt nergens gesproken over een kerststal. Twee van de vier evangeliën, Mattheus en Lukas, vertellen wel over de geboorte van Jezus. En de evangelist Lukas heeft het als enige over een voederbak als aards onderkomen.

Het kindeke Jezus was daar toe veroordeeld omdat er in de herbergen in Bethlehem geen ruimte was. De kerststal is waarschijnlijk geïntroduceerd door de heilige Franciscus van Assisi, stichter van de orde der Franciscanen.

Van een kleine mummie tot een stal van 21 meter
Door de eeuwen heen heeft de kerststal een eigen traditie opgebouwd. Volgens de website Klap is op de eerste voorstellingen alleen Jezus te zien, ingepakt als een mummie. Soms ligt hij op een stenen altaar en soms in een kribbe. In de middeleeuwen werd de baby vaak op de schoot van zijn moeder gelegd.

Inmiddels lijken de kerststallen niet meer op de eenvoudige kribbetjes van vroeger. Naast Jezus, Maria en Jozef hebben in een moderne kerststal ook herders, wijzen (of koningen) en een engel een plekje in de stal.

Ook staan er naast de voederbak een os en een ezel. Veel van de aanwezigen verwijzen naar een tekst in de Bijbel. Jezus mag eigenlijk in veel gevallen pas op kerstavond in de stal worden gelegd. En de wijzen horen elke dag een stukje te worden opgeschoven richting kribje.

Caganer
De samenstelling van een kerststal verschilt overigens per land of regio. Zo hebben stallen rondom Catalonië en Andorra een zogenoemde Caganer in de stal. Wat dat is? Een poepend mannetje

Ann 't Hoen uit Ede heeft zelfs een kerststal uit Bethlehem met een muur in het midden die symbool staat voor de afscheiding. En in Bemmel woont een kenner en een verzamelaar van kerststallen. Albert van Appeldoorn heeft naar eigen zeggen één van de grootste collecties van Nederland.

De grootste kerststal van Nederland stond vorig jaar in Huissen

Categories:: Redactioneel Kerstmis

Meer verhalen

Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks