Sinterklaas is naar Spanje, dus kan alle aandacht worden verschoven naar het volgende feest: kerst. Voor het katholieke deel van de provincie betekent dat de kerststal opzetten. Sinds afgelopen zondag zijn er in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weer bijzondere kerstgroepen te zien. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

In de Bijbel zelf wordt nergens gesproken over een kerststal. Twee van de vier evangeliën, Mattheus en Lukas, vertellen wel over de geboorte van Jezus. En de evangelist Lukas heeft het als enige over een voederbak als aards onderkomen.

Het kindeke Jezus was daar toe veroordeeld omdat er in de herbergen in Bethlehem geen ruimte was. De kerststal is waarschijnlijk geïntroduceerd door de heilige Franciscus van Assisi, stichter van de orde der Franciscanen.

Van een kleine mummie tot een stal van 21 meter
Door de eeuwen heen heeft de kerststal een eigen traditie opgebouwd. Volgens de website Klap is op de eerste voorstellingen alleen Jezus te zien, ingepakt als een mummie. Soms ligt hij op een stenen altaar en soms in een kribbe. In de middeleeuwen werd de baby vaak op de schoot van zijn moeder gelegd.

Inmiddels lijken de kerststallen niet meer op de eenvoudige kribbetjes van vroeger. Naast Jezus, Maria en Jozef hebben in een moderne kerststal ook herders, wijzen (of koningen) en een engel een plekje in de stal.

Ook staan er naast de voederbak een os en een ezel. Veel van de aanwezigen verwijzen naar een tekst in de Bijbel. Jezus mag eigenlijk in veel gevallen pas op kerstavond in de stal worden gelegd. En de wijzen horen elke dag een stukje te worden opgeschoven richting kribje.

Caganer
De samenstelling van een kerststal verschilt overigens per land of regio. Zo hebben stallen rondom Catalonië en Andorra een zogenoemde Caganer in de stal. Wat dat is? Een poepend mannetje

Ann 't Hoen uit Ede heeft zelfs een kerststal uit Bethlehem met een muur in het midden die symbool staat voor de afscheiding. En in Bemmel woont een kenner en een verzamelaar van kerststallen. Albert van Appeldoorn heeft naar eigen zeggen één van de grootste collecties van Nederland.

De grootste kerststal van Nederland stond vorig jaar in Huissen

Categories:: Redactioneel Kerstmis

Meer verhalen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats