Sinterklaas is naar Spanje, dus kan alle aandacht worden verschoven naar het volgende feest: kerst. Voor het katholieke deel van de provincie betekent dat de kerststal opzetten. Sinds afgelopen zondag zijn er in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weer bijzondere kerstgroepen te zien. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

In de Bijbel zelf wordt nergens gesproken over een kerststal. Twee van de vier evangeliën, Mattheus en Lukas, vertellen wel over de geboorte van Jezus. En de evangelist Lukas heeft het als enige over een voederbak als aards onderkomen.

Het kindeke Jezus was daar toe veroordeeld omdat er in de herbergen in Bethlehem geen ruimte was. De kerststal is waarschijnlijk geïntroduceerd door de heilige Franciscus van Assisi, stichter van de orde der Franciscanen.

Van een kleine mummie tot een stal van 21 meter
Door de eeuwen heen heeft de kerststal een eigen traditie opgebouwd. Volgens de website Klap is op de eerste voorstellingen alleen Jezus te zien, ingepakt als een mummie. Soms ligt hij op een stenen altaar en soms in een kribbe. In de middeleeuwen werd de baby vaak op de schoot van zijn moeder gelegd.

Inmiddels lijken de kerststallen niet meer op de eenvoudige kribbetjes van vroeger. Naast Jezus, Maria en Jozef hebben in een moderne kerststal ook herders, wijzen (of koningen) en een engel een plekje in de stal.

Ook staan er naast de voederbak een os en een ezel. Veel van de aanwezigen verwijzen naar een tekst in de Bijbel. Jezus mag eigenlijk in veel gevallen pas op kerstavond in de stal worden gelegd. En de wijzen horen elke dag een stukje te worden opgeschoven richting kribje.

Caganer
De samenstelling van een kerststal verschilt overigens per land of regio. Zo hebben stallen rondom Catalonië en Andorra een zogenoemde Caganer in de stal. Wat dat is? Een poepend mannetje

Ann 't Hoen uit Ede heeft zelfs een kerststal uit Bethlehem met een muur in het midden die symbool staat voor de afscheiding. En in Bemmel woont een kenner en een verzamelaar van kerststallen. Albert van Appeldoorn heeft naar eigen zeggen één van de grootste collecties van Nederland.

De grootste kerststal van Nederland stond vorig jaar in Huissen

Categories:: Redactioneel Kerstmis

Meer verhalen

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen