Dieren spelen een belangrijke rol in onze tradities. Vieren doen we met dieren.

Landbouwdieren

Van oudsher hadden dieren vooral een economische functie. Het gaat dan om koeien, schapen, varkens, kippen, ganzen en paarden.  Ze werden verhandeld op traditionele markten, bijvoorbeeld op de paardenmarkt in Hedel of de schapenmarkt in Oldebroek. Ze werden voornamelijk gehouden voor hun wol of voor het vlees.

Er zijn vele verhalen over het slachten van dieren als ambacht (bijvoorbeeld over toen er nog thuis werd geslacht), het eten van vlees in streekgerechten en de gebruiken rondom het keuren van het stukje vlees. Bijvoorbeeld tijdens de slachtvisite of nog voor de slacht, als er met de paasos door het dorp werd gelopen om de vetgemeste koe te showen. 

En dan kennen we ook nog de bruidskoe. Die was niet voor de slacht, maar werd als huwelijkskado meegegeven aan de bruid.

Huisdieren

Honden, katten en konijnen worden gezien als gezelschapsdieren. Eerst werden huisdieren vooral gehouden om hun nut. Bijvoorbeeld als waakhond of een kat tegen de muizen. Huisdieren zijn steeds populairder geworden. Onderzoek laat zelfs zien dat het hebben van een huisdier invloed heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is al sinds 1930 traditie om op 4 oktober, op wereld dierendag je huisdier te verwennen. Vaak hebben de baasjes een hele diepe band met hun huisdier. Dat blijkt wel uit het volgende verhaal.

Vogels

En dan hebben we ook nog allerlei soorten vogels die een rol hebben binnen de Gelderse tradities. Denk eens aan de witte pauwen van Staverden. We kennen natuurlijk allemaal de ooievaar in de tuin bij een geboorte. En wat te denken van het vogelschieten oftewel koningschieten, maar ook de valkerij. In Nijmegen kennen we het Valkhof, dat is genoemd naar de valken die er zo'n 900 jaar gerleden gehouden werden. De bewoner van het kasteel was één van de eersten die zich met deze exclusieve hobby voor de adel bezig hield.  

Dieren op tv
Dieren staan ook centraal in onze aflevering van Een wagen vol verhalen op TV bij Omroep Gelderland op 1 juni. Renate Schutte krijgt een lesje ganzenhoeden. Ganzen zijn van oorsprong typische landbouwdieren. Ze waren goed voor hun veren en vlees. Maar ook de huisdieren komen aan bod. Wat te denken van een dierenfluisteraar die baasjes helpt met hun huisdieren?

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo