Dieren spelen een belangrijke rol in onze tradities. Vieren doen we met dieren.

Landbouwdieren

Van oudsher hadden dieren vooral een economische functie. Het gaat dan om koeien, schapen, varkens, kippen, ganzen en paarden.  Ze werden verhandeld op traditionele markten, bijvoorbeeld op de paardenmarkt in Hedel of de schapenmarkt in Oldebroek. Ze werden voornamelijk gehouden voor hun wol of voor het vlees.

Er zijn vele verhalen over het slachten van dieren als ambacht (bijvoorbeeld over toen er nog thuis werd geslacht), het eten van vlees in streekgerechten en de gebruiken rondom het keuren van het stukje vlees. Bijvoorbeeld tijdens de slachtvisite of nog voor de slacht, als er met de paasos door het dorp werd gelopen om de vetgemeste koe te showen. 

En dan kennen we ook nog de bruidskoe. Die was niet voor de slacht, maar werd als huwelijkskado meegegeven aan de bruid.

Huisdieren

Honden, katten en konijnen worden gezien als gezelschapsdieren. Eerst werden huisdieren vooral gehouden om hun nut. Bijvoorbeeld als waakhond of een kat tegen de muizen. Huisdieren zijn steeds populairder geworden. Onderzoek laat zelfs zien dat het hebben van een huisdier invloed heeft op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is al sinds 1930 traditie om op 4 oktober, op wereld dierendag je huisdier te verwennen. Vaak hebben de baasjes een hele diepe band met hun huisdier. Dat blijkt wel uit het volgende verhaal.

Vogels

En dan hebben we ook nog allerlei soorten vogels die een rol hebben binnen de Gelderse tradities. Denk eens aan de witte pauwen van Staverden. We kennen natuurlijk allemaal de ooievaar in de tuin bij een geboorte. En wat te denken van het vogelschieten oftewel koningschieten, maar ook de valkerij. In Nijmegen kennen we het Valkhof, dat is genoemd naar de valken die er zo'n 900 jaar gerleden gehouden werden. De bewoner van het kasteel was één van de eersten die zich met deze exclusieve hobby voor de adel bezig hield.  

Dieren op tv
Dieren staan ook centraal in onze aflevering van Een wagen vol verhalen op TV bij Omroep Gelderland op 1 juni. Renate Schutte krijgt een lesje ganzenhoeden. Ganzen zijn van oorsprong typische landbouwdieren. Ze waren goed voor hun veren en vlees. Maar ook de huisdieren komen aan bod. Wat te denken van een dierenfluisteraar die baasjes helpt met hun huisdieren?

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink