Ook rondom het thema rouw en herdenken bestaan bijzondere tradities en gebruiken. En daarin zijn veel verschillen te ontdekken.
 
Cultuur
Rouwen is universeel. Toch wordt onze manier van rouwen voor een groot deel bepaald door onze culturele achtergrond. Daarom zijn er per cultuur/land dan ook grote verschillen in de manier van rouwen. Neem bijvoorbeeld een land als Afrika. Als daar iemand plotseling overlijdt aan een onbekende oorzaak dan gelooft men dat er sprake is van hekserij of tovenarij. In sommigen landen hebben doden nog veel macht. Ze kunnen zorgen voor ziekte, armoede en andere nare gebeurtenissen. Soms worden de doden positief ingezet. In China bijvoorbeeld. Daar worden allerlei gebruiksvoorwerpen zoals papieren huizen, namaakgeld en stoelen meegegeven. Dit alles om de geesten en goden aan de andere kant tevreden te stellen.
 
Geloof
De verschillen in rouwen zijn soms ook religieus bepaald. Voor een Boeddhist is het belangrijk dat hij goed is gestorven. Daarom wordt er in de stervensfase vaak een geestelijke begeleider gevraagd om de persoon bij te staan. Er worden heilige teksten gelezen, meditaties gedaan en gebeden uitgesproken. Aanraken is niet gewenst omdat dit het proces naar de overgang kan verstoren. Bij de moslims is de dood niet altijd een verdrietige zaak. Het betekent de overgang naar een beter bestaan! De tijd tussen overlijden en begraven mag niet te lang zijn. Cremeren wordt afgeraden vanwege het geloof in de wederopstanding en de link met het branden in de hel.
 
Nederland
En hoe rouwen wij in Nederland? Iedereen is bekend met de koffie en de plak cake. Cremeren of begraven, het kan allemaal. Er is ruimte voor rouwen en met ritueelbegeleider kan iedereen de begrafenis tot in de puntjes en op zijn eigen manier regelen. Tradities en gebruiken rondom rouwen zien we steeds minder. Vroeger waren die er zeker en gelukkig hebben we de verhalen nog.
 
Zoals het verhaal van Dini van der Velde.
 
Of van Willi Wilbrink.

En wat dacht u van aanzeggen

Rouwen en herdenken: een bijzonder thema waar mooie verhalen over zijn. De uitzending van maandag 13 april gaat over rouwen. We bezoeken het lijkenhuisje in Wijchen en praten met kinderen over rouwen. En in deze reportage het verhaal over verwerken van de dood van twee hondjes.

Categories:: Redactioneel Herdenken Rouwen Overlijden

Meer verhalen

Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid