Ook rondom het thema rouw en herdenken bestaan bijzondere tradities en gebruiken. En daarin zijn veel verschillen te ontdekken.
 
Cultuur
Rouwen is universeel. Toch wordt onze manier van rouwen voor een groot deel bepaald door onze culturele achtergrond. Daarom zijn er per cultuur/land dan ook grote verschillen in de manier van rouwen. Neem bijvoorbeeld een land als Afrika. Als daar iemand plotseling overlijdt aan een onbekende oorzaak dan gelooft men dat er sprake is van hekserij of tovenarij. In sommigen landen hebben doden nog veel macht. Ze kunnen zorgen voor ziekte, armoede en andere nare gebeurtenissen. Soms worden de doden positief ingezet. In China bijvoorbeeld. Daar worden allerlei gebruiksvoorwerpen zoals papieren huizen, namaakgeld en stoelen meegegeven. Dit alles om de geesten en goden aan de andere kant tevreden te stellen.
 
Geloof
De verschillen in rouwen zijn soms ook religieus bepaald. Voor een Boeddhist is het belangrijk dat hij goed is gestorven. Daarom wordt er in de stervensfase vaak een geestelijke begeleider gevraagd om de persoon bij te staan. Er worden heilige teksten gelezen, meditaties gedaan en gebeden uitgesproken. Aanraken is niet gewenst omdat dit het proces naar de overgang kan verstoren. Bij de moslims is de dood niet altijd een verdrietige zaak. Het betekent de overgang naar een beter bestaan! De tijd tussen overlijden en begraven mag niet te lang zijn. Cremeren wordt afgeraden vanwege het geloof in de wederopstanding en de link met het branden in de hel.
 
Nederland
En hoe rouwen wij in Nederland? Iedereen is bekend met de koffie en de plak cake. Cremeren of begraven, het kan allemaal. Er is ruimte voor rouwen en met ritueelbegeleider kan iedereen de begrafenis tot in de puntjes en op zijn eigen manier regelen. Tradities en gebruiken rondom rouwen zien we steeds minder. Vroeger waren die er zeker en gelukkig hebben we de verhalen nog.
 
Zoals het verhaal van Dini van der Velde.
 
Of van Willi Wilbrink.

En wat dacht u van aanzeggen

Rouwen en herdenken: een bijzonder thema waar mooie verhalen over zijn. De uitzending van maandag 13 april gaat over rouwen. We bezoeken het lijkenhuisje in Wijchen en praten met kinderen over rouwen. En in deze reportage het verhaal over verwerken van de dood van twee hondjes.

Categories:: Redactioneel Herdenken Rouwen Overlijden

Meer verhalen

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen