Ook rondom het thema rouw en herdenken bestaan bijzondere tradities en gebruiken. En daarin zijn veel verschillen te ontdekken.
 
Cultuur
Rouwen is universeel. Toch wordt onze manier van rouwen voor een groot deel bepaald door onze culturele achtergrond. Daarom zijn er per cultuur/land dan ook grote verschillen in de manier van rouwen. Neem bijvoorbeeld een land als Afrika. Als daar iemand plotseling overlijdt aan een onbekende oorzaak dan gelooft men dat er sprake is van hekserij of tovenarij. In sommigen landen hebben doden nog veel macht. Ze kunnen zorgen voor ziekte, armoede en andere nare gebeurtenissen. Soms worden de doden positief ingezet. In China bijvoorbeeld. Daar worden allerlei gebruiksvoorwerpen zoals papieren huizen, namaakgeld en stoelen meegegeven. Dit alles om de geesten en goden aan de andere kant tevreden te stellen.
 
Geloof
De verschillen in rouwen zijn soms ook religieus bepaald. Voor een Boeddhist is het belangrijk dat hij goed is gestorven. Daarom wordt er in de stervensfase vaak een geestelijke begeleider gevraagd om de persoon bij te staan. Er worden heilige teksten gelezen, meditaties gedaan en gebeden uitgesproken. Aanraken is niet gewenst omdat dit het proces naar de overgang kan verstoren. Bij de moslims is de dood niet altijd een verdrietige zaak. Het betekent de overgang naar een beter bestaan! De tijd tussen overlijden en begraven mag niet te lang zijn. Cremeren wordt afgeraden vanwege het geloof in de wederopstanding en de link met het branden in de hel.
 
Nederland
En hoe rouwen wij in Nederland? Iedereen is bekend met de koffie en de plak cake. Cremeren of begraven, het kan allemaal. Er is ruimte voor rouwen en met ritueelbegeleider kan iedereen de begrafenis tot in de puntjes en op zijn eigen manier regelen. Tradities en gebruiken rondom rouwen zien we steeds minder. Vroeger waren die er zeker en gelukkig hebben we de verhalen nog.
 
Zoals het verhaal van Dini van der Velde.
 
Of van Willi Wilbrink.

En wat dacht u van aanzeggen

Rouwen en herdenken: een bijzonder thema waar mooie verhalen over zijn. De uitzending van maandag 13 april gaat over rouwen. We bezoeken het lijkenhuisje in Wijchen en praten met kinderen over rouwen. En in deze reportage het verhaal over verwerken van de dood van twee hondjes.

Categories:: Redactioneel Herdenken Rouwen Overlijden

Meer verhalen

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink