Versieren, zingen, cadeautjes, ontbijt op bed, trakteren en kaarsjes uitblazen. Allemaal tradities die met verjaardagen te maken hebben. Elk gezin geeft daar hun eigen draai aan.

Zo mocht de heer Wijnhoud vroeger als jongetje altijd kiezen wat hij wilde eten op zijn verjaardag. Omdat hij in de winter jarig is gaf hij altijd de voorkeur aan boerenkool. Later toen hij getrouwd was heeft zijn vrouw de traditie over genomen. Als zijn kinderen en kleinkinderen nu op zijn verjaardag komen staat er altijd boerenkool op het menu.

Ook bloemen horen bij verjaardagen. De rode roos wordt op Valentijnsdag veel gegeven maar doet het ook op verjaardagen goed. De heer Gwedelidze geeft zijn dochter altijd een grote bos rode rozen. Het aantal rozen is altijd gelijk aan het tiental van haar leeftijd, de aanvullende jaren in de vorm van een andere bloem.

Ben je vrouw, wordt je 50 en woon je in de omgeving van Braamt dan kan het zo maar zijn dat er een levende Sarah in je tuin komt. Een goede kennis vermomd zich en komt een paar uur bij je in de tuin zitten. Bedoeling is dat er geraden wordt wie het is. Zo zat de vriendin van Anita Berntsen een aantal uur bij haar in de tuin.
'Rond 4 uur zat er weer een levende Sarah in mijn tuin! Raden, raden, raden! Ruiken, proeven, kijken, blazen! Het hielp echt niet! En wat was ze mooi aangekleed! Een ECHTE!! SARAH!!! Wat hebben wij gelachen.'

In de aflevering van Een wagen vol verhalen op tv van 11 mei gaat Renate in Oosterbeek de straat op om te horen hoe verjaardagen daar gevierd worden. Daar hoort het uitblazen van een kaarsje in elk geval bij!

Wat zijn uw verjaardagstradities? Kennen we in Gelderland bijvoorbeeld Ossenfeesten? Heeft u een bijzondere manier van feliciteren? Geeft u altijd hetzelfde kado? Of viert u uw verjaardag op een bijzondere manier? En wie kent de halve Abraham of Sarah? Vertel het ons.

Categories:: Redactioneel Verjaardag

Meer verhalen

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk