Het carnaval staat voor de deur en dus is het feest in Een wagen vol verhalen. De uitzending komt maandag uit het Rijk van Nijmegen en daar weten ze wel wat carnaval vieren is. Kinderen vertellen in het gebruikenluik waar carnaval vandaan komt en het zangduo Alt van Huus uit Groesbeek zet de boel op z'n kop. Compleet met polonaise!

Marc Wouters en Francois van Egeren vormen samen het duo “Alt van Huus”, Groesbeeks voor altijd van huis. Het duo is dan ook al 15 jaar actief als als zangduo. Ze zijn bekend van carnavalsliedjes in het Groesbeekse dialect zingen tijdens het jaarlijks Groesbeekse carnavalschlagerfestival en de vele carnavalsactiviteiten die daaraan verbonden zijn.

Pindasoep
Corry Vermeulen uit Beek Ubbergen houdt de traditie van de inmiddels overleden Pastoor Wesseling in stand. Deze pastoor diende in Ghana en bij terugkomst in Nederland kookte hij pindasoep voor de carnavalsvereniging in Beek. Al jaren komt de vereniging voor de optocht een borrel drinken bij Corry en smullen van de pindasoep.

Koortsboom

Het volksgeloof vertelt dat als een lapje stof aan een speciale boom in Overasselt wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat de koorts verdwijnt. Het lapje draagt de koorts over aan de boom en moest wel in aanraking komen met de patiënt, het was vaak een stukje van een kledingstuk.

Slipjacht
Renate duikt in de wereld van de jacht, ze trekt een spoor voor de honden en duikt in de gebruiken rondom de jacht.

Letste Mert

Renate gaan niet alleen op jacht, ze koopt ook een koe, tenminste..... ze doet een poging. Bij haar in de wagen een handelaar die zijn vee verkoopt op de Letste Mert in Druten. De boer die daar zijn vee verkocht moest dan naar goed gebruik de kopende partij een borrel aanbieden, echter waren er soms zoveel koeien verkocht dat het aanbieden van een borrel geen haalbare kaart meer was. Zo ontstond het zegengeld, geld dat in de pot werd gedaan om zo de boer veel geluk te wensne met de aanschaf van het nieuwe vee.

De Kleeftocht
John Verheijden is met nog twee andere studenten in 1976 gestart met het lopen van een zelf bedachte “kleeftocht”. De Brabantse studenten miste het platteland toen ze in Nijmegen gingen studeren en daarom besloten ze op een zaterdag om naar Kleef te gaan wandelen. Elk jaar organiseren ze deze tocht in het eerste weekend van november.

Twee bewonders van het Hofke uit Beek Ubbergen laten de leerlingen van de tegenovergelen basisschool de Biezenkamp zien welke spelletjes er vroeger op het schoolplein gespeeld werden.

En Tingieter Martijn van Zon, leerde het vak van zijn oom, hij is een creativeling die het mooi vindt om van niets iets te maken. Maandagavond op tv zijn passie.

Genoeg reden om te kijken: maandagavond, 1 februari vanaf 18.20 uur, elk uur herhaling.

Categories:: Redactioneel Spelletjes Carnaval Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid