Het carnaval staat voor de deur en dus is het feest in Een wagen vol verhalen. De uitzending komt maandag uit het Rijk van Nijmegen en daar weten ze wel wat carnaval vieren is. Kinderen vertellen in het gebruikenluik waar carnaval vandaan komt en het zangduo Alt van Huus uit Groesbeek zet de boel op z'n kop. Compleet met polonaise!

Marc Wouters en Francois van Egeren vormen samen het duo “Alt van Huus”, Groesbeeks voor altijd van huis. Het duo is dan ook al 15 jaar actief als als zangduo. Ze zijn bekend van carnavalsliedjes in het Groesbeekse dialect zingen tijdens het jaarlijks Groesbeekse carnavalschlagerfestival en de vele carnavalsactiviteiten die daaraan verbonden zijn.

Pindasoep
Corry Vermeulen uit Beek Ubbergen houdt de traditie van de inmiddels overleden Pastoor Wesseling in stand. Deze pastoor diende in Ghana en bij terugkomst in Nederland kookte hij pindasoep voor de carnavalsvereniging in Beek. Al jaren komt de vereniging voor de optocht een borrel drinken bij Corry en smullen van de pindasoep.

Koortsboom

Het volksgeloof vertelt dat als een lapje stof aan een speciale boom in Overasselt wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat de koorts verdwijnt. Het lapje draagt de koorts over aan de boom en moest wel in aanraking komen met de patiënt, het was vaak een stukje van een kledingstuk.

Slipjacht
Renate duikt in de wereld van de jacht, ze trekt een spoor voor de honden en duikt in de gebruiken rondom de jacht.

Letste Mert

Renate gaan niet alleen op jacht, ze koopt ook een koe, tenminste..... ze doet een poging. Bij haar in de wagen een handelaar die zijn vee verkoopt op de Letste Mert in Druten. De boer die daar zijn vee verkocht moest dan naar goed gebruik de kopende partij een borrel aanbieden, echter waren er soms zoveel koeien verkocht dat het aanbieden van een borrel geen haalbare kaart meer was. Zo ontstond het zegengeld, geld dat in de pot werd gedaan om zo de boer veel geluk te wensne met de aanschaf van het nieuwe vee.

De Kleeftocht
John Verheijden is met nog twee andere studenten in 1976 gestart met het lopen van een zelf bedachte “kleeftocht”. De Brabantse studenten miste het platteland toen ze in Nijmegen gingen studeren en daarom besloten ze op een zaterdag om naar Kleef te gaan wandelen. Elk jaar organiseren ze deze tocht in het eerste weekend van november.

Twee bewonders van het Hofke uit Beek Ubbergen laten de leerlingen van de tegenovergelen basisschool de Biezenkamp zien welke spelletjes er vroeger op het schoolplein gespeeld werden.

En Tingieter Martijn van Zon, leerde het vak van zijn oom, hij is een creativeling die het mooi vindt om van niets iets te maken. Maandagavond op tv zijn passie.

Genoeg reden om te kijken: maandagavond, 1 februari vanaf 18.20 uur, elk uur herhaling.

Categories:: Redactioneel Spelletjes Carnaval Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen