Het carnaval staat voor de deur en dus is het feest in Een wagen vol verhalen. De uitzending komt maandag uit het Rijk van Nijmegen en daar weten ze wel wat carnaval vieren is. Kinderen vertellen in het gebruikenluik waar carnaval vandaan komt en het zangduo Alt van Huus uit Groesbeek zet de boel op z'n kop. Compleet met polonaise!

Marc Wouters en Francois van Egeren vormen samen het duo “Alt van Huus”, Groesbeeks voor altijd van huis. Het duo is dan ook al 15 jaar actief als als zangduo. Ze zijn bekend van carnavalsliedjes in het Groesbeekse dialect zingen tijdens het jaarlijks Groesbeekse carnavalschlagerfestival en de vele carnavalsactiviteiten die daaraan verbonden zijn.

Pindasoep
Corry Vermeulen uit Beek Ubbergen houdt de traditie van de inmiddels overleden Pastoor Wesseling in stand. Deze pastoor diende in Ghana en bij terugkomst in Nederland kookte hij pindasoep voor de carnavalsvereniging in Beek. Al jaren komt de vereniging voor de optocht een borrel drinken bij Corry en smullen van de pindasoep.

Koortsboom

Het volksgeloof vertelt dat als een lapje stof aan een speciale boom in Overasselt wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat de koorts verdwijnt. Het lapje draagt de koorts over aan de boom en moest wel in aanraking komen met de patiënt, het was vaak een stukje van een kledingstuk.

Slipjacht
Renate duikt in de wereld van de jacht, ze trekt een spoor voor de honden en duikt in de gebruiken rondom de jacht.

Letste Mert

Renate gaan niet alleen op jacht, ze koopt ook een koe, tenminste..... ze doet een poging. Bij haar in de wagen een handelaar die zijn vee verkoopt op de Letste Mert in Druten. De boer die daar zijn vee verkocht moest dan naar goed gebruik de kopende partij een borrel aanbieden, echter waren er soms zoveel koeien verkocht dat het aanbieden van een borrel geen haalbare kaart meer was. Zo ontstond het zegengeld, geld dat in de pot werd gedaan om zo de boer veel geluk te wensne met de aanschaf van het nieuwe vee.

De Kleeftocht
John Verheijden is met nog twee andere studenten in 1976 gestart met het lopen van een zelf bedachte “kleeftocht”. De Brabantse studenten miste het platteland toen ze in Nijmegen gingen studeren en daarom besloten ze op een zaterdag om naar Kleef te gaan wandelen. Elk jaar organiseren ze deze tocht in het eerste weekend van november.

Twee bewonders van het Hofke uit Beek Ubbergen laten de leerlingen van de tegenovergelen basisschool de Biezenkamp zien welke spelletjes er vroeger op het schoolplein gespeeld werden.

En Tingieter Martijn van Zon, leerde het vak van zijn oom, hij is een creativeling die het mooi vindt om van niets iets te maken. Maandagavond op tv zijn passie.

Genoeg reden om te kijken: maandagavond, 1 februari vanaf 18.20 uur, elk uur herhaling.

Categories:: Redactioneel Spelletjes Carnaval Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us