Terwijl het voelt alsof de zomer net gaat beginnen is dit jaargetijde al bijna op z'n hoogtepunt. De langste nacht komt eraan. De midzomernacht van 23 op 24 juni. Op verschillende plekken in Europa en ook in Nederland wordt dit uitbundig gevierd. Men viert het Midzomerfeest of het Sint-Jansfeest. Beide hebben een andere achtergrond en tegelijkertijd ook overeenkomsten.

Midzomer:
Midzomer of Litha wordt vooral gevierd in Germaanse landen. Daar komt het van het Germaanse heidendom en wordt het ook wel paganisme genoemd. Het Midzomerfeest verwijst naar de zomerzonneweide op 21 juni en de voor/christelijke feestelijkheden die daarom heen waren (vooral in Noord-Europa). Oorspronkelijk werd dit feest gevierd op 24 juni, drie dagen na de zonnewende. De mensen geloofden dat planten op Midzomer geneeskrachtige en magische krachten hadden. Daarom plukte ze die op deze nacht. Ook maakten ze vreugdevuren. Zo probeerden zich te beschermen tegen de duistere krachten.

Sint-Jansfeest:
Op 24 juni herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper. Dit is de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Hij doopte ook andere mensen tot christen. Hij verwees dan naar de komst van Jezus door te zeggen: 'Hij moet groeien, ik moet afnemen'. 'Komt tot inkeer', zo sprak Johannes. 'Je kunt niet altijd blijven groeien, bloeien en zorgeloos genieten. Er komt een moment dat deze krachten omgewend moeten worden, naar binnen gericht, teruggehouden dienen te worden. Wees niet te snel in je oordeel, laat de warmte je hoofd niet verhitten'. De viering van de geboortedag van Johannes valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd. Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld.

Uitzending 22 juni:
Beide feesten worden nog steeds gevierd. Veel vrije scholen vieren jaarlijks het Sint-Jansfeest. Zo ook de vrije scholen in Zutphen. In onze uitzending van maandag 22 juni besteden we daar aandacht aan. We gaan mee met twee kinderen die het feest gaan vieren. Ze maken thuis een mooie krans van bloemen en gaan dan naar een plek langs de IJssel. Daar zijn ook alle andere ouders en kinderen. Samen vier zij het Sint-Jansfeest met lekker eten en veel spelletjes. En natuurlijk mag het vuur niet ontbreken. Dit en andere mooie tradities en gebruiken kunt u maandag 22 juni zien in Een wagen vol verhalen vanaf 18.20 uur (elk uur herhaald) bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Juni

Meer verhalen

Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink