Terwijl het voelt alsof de zomer net gaat beginnen is dit jaargetijde al bijna op z'n hoogtepunt. De langste nacht komt eraan. De midzomernacht van 23 op 24 juni. Op verschillende plekken in Europa en ook in Nederland wordt dit uitbundig gevierd. Men viert het Midzomerfeest of het Sint-Jansfeest. Beide hebben een andere achtergrond en tegelijkertijd ook overeenkomsten.

Midzomer:
Midzomer of Litha wordt vooral gevierd in Germaanse landen. Daar komt het van het Germaanse heidendom en wordt het ook wel paganisme genoemd. Het Midzomerfeest verwijst naar de zomerzonneweide op 21 juni en de voor/christelijke feestelijkheden die daarom heen waren (vooral in Noord-Europa). Oorspronkelijk werd dit feest gevierd op 24 juni, drie dagen na de zonnewende. De mensen geloofden dat planten op Midzomer geneeskrachtige en magische krachten hadden. Daarom plukte ze die op deze nacht. Ook maakten ze vreugdevuren. Zo probeerden zich te beschermen tegen de duistere krachten.

Sint-Jansfeest:
Op 24 juni herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper. Dit is de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Hij doopte ook andere mensen tot christen. Hij verwees dan naar de komst van Jezus door te zeggen: 'Hij moet groeien, ik moet afnemen'. 'Komt tot inkeer', zo sprak Johannes. 'Je kunt niet altijd blijven groeien, bloeien en zorgeloos genieten. Er komt een moment dat deze krachten omgewend moeten worden, naar binnen gericht, teruggehouden dienen te worden. Wees niet te snel in je oordeel, laat de warmte je hoofd niet verhitten'. De viering van de geboortedag van Johannes valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd. Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld.

Uitzending 22 juni:
Beide feesten worden nog steeds gevierd. Veel vrije scholen vieren jaarlijks het Sint-Jansfeest. Zo ook de vrije scholen in Zutphen. In onze uitzending van maandag 22 juni besteden we daar aandacht aan. We gaan mee met twee kinderen die het feest gaan vieren. Ze maken thuis een mooie krans van bloemen en gaan dan naar een plek langs de IJssel. Daar zijn ook alle andere ouders en kinderen. Samen vier zij het Sint-Jansfeest met lekker eten en veel spelletjes. En natuurlijk mag het vuur niet ontbreken. Dit en andere mooie tradities en gebruiken kunt u maandag 22 juni zien in Een wagen vol verhalen vanaf 18.20 uur (elk uur herhaald) bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Juni

Meer verhalen

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs