Terwijl het voelt alsof de zomer net gaat beginnen is dit jaargetijde al bijna op z'n hoogtepunt. De langste nacht komt eraan. De midzomernacht van 23 op 24 juni. Op verschillende plekken in Europa en ook in Nederland wordt dit uitbundig gevierd. Men viert het Midzomerfeest of het Sint-Jansfeest. Beide hebben een andere achtergrond en tegelijkertijd ook overeenkomsten.

Midzomer:
Midzomer of Litha wordt vooral gevierd in Germaanse landen. Daar komt het van het Germaanse heidendom en wordt het ook wel paganisme genoemd. Het Midzomerfeest verwijst naar de zomerzonneweide op 21 juni en de voor/christelijke feestelijkheden die daarom heen waren (vooral in Noord-Europa). Oorspronkelijk werd dit feest gevierd op 24 juni, drie dagen na de zonnewende. De mensen geloofden dat planten op Midzomer geneeskrachtige en magische krachten hadden. Daarom plukte ze die op deze nacht. Ook maakten ze vreugdevuren. Zo probeerden zich te beschermen tegen de duistere krachten.

Sint-Jansfeest:
Op 24 juni herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper. Dit is de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Hij doopte ook andere mensen tot christen. Hij verwees dan naar de komst van Jezus door te zeggen: 'Hij moet groeien, ik moet afnemen'. 'Komt tot inkeer', zo sprak Johannes. 'Je kunt niet altijd blijven groeien, bloeien en zorgeloos genieten. Er komt een moment dat deze krachten omgewend moeten worden, naar binnen gericht, teruggehouden dienen te worden. Wees niet te snel in je oordeel, laat de warmte je hoofd niet verhitten'. De viering van de geboortedag van Johannes valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd. Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld.

Uitzending 22 juni:
Beide feesten worden nog steeds gevierd. Veel vrije scholen vieren jaarlijks het Sint-Jansfeest. Zo ook de vrije scholen in Zutphen. In onze uitzending van maandag 22 juni besteden we daar aandacht aan. We gaan mee met twee kinderen die het feest gaan vieren. Ze maken thuis een mooie krans van bloemen en gaan dan naar een plek langs de IJssel. Daar zijn ook alle andere ouders en kinderen. Samen vier zij het Sint-Jansfeest met lekker eten en veel spelletjes. En natuurlijk mag het vuur niet ontbreken. Dit en andere mooie tradities en gebruiken kunt u maandag 22 juni zien in Een wagen vol verhalen vanaf 18.20 uur (elk uur herhaald) bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Juni

Meer verhalen

Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen