Maandag rijdt Een wagen vol verhalen in Zetten en staat het thema trouwen centraal. Maar er komen meer tradities aan bod in de tv-uitzending.

In een uitzending vanuit de Betuwe kan Flipje niet ontbreken! Het mannetje met een dik frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen is al 80 jaar het icoon van de stad Tiel. Flipje zelf rijdt niet mee op de wagen, maar de directrice van het Flipjemuseum heeft zijn velletje wel meegenomen. Het museum is namelijk op zoek naar een nieuwe Flipje.

Balkenbrij
Grijze of rode balkenbrij? Als je in de buurt van Zetten woont blijft dat altijd de vraag. Daar kennen ze naast de traditionele grijze balkenbrij ook een rode variant. In de slagerij wordt daarom altijd aan de klant gevraagd waar ze vandaan komen. Aan de hand daarvan weten ze of ze een grijze of rode balkenbrij gewend zijn. Want lust je de een, dan lust je de ander vaak niet.

Kinderdorp Haalderen
Het kinderdorp in Haalderen wordt sinds 1972 georganiseerd. Het is opgericht om kinderen die om welke reden dan ook niet op vakantie kunnen, toch een zomervakantie te geven. Het is nog steeds een geliefd evenement in de zomer en wordt dan ook druk bezocht door kinderen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om kinderen een super week te bezorgen.

Dick van Altena
Van Altena is muzikant en liedschrijver. Hij schrijft en zingt ook in het dialect van zijn geboortestreek: het Over-Betuws. Op de wagen speelt hij het nummer Hotel de Betuwe.

Het ambacht van edelsmid kennen we al heel lang. Carla Dubbink beoefent het en heeft een atelier in Tiel. Daar ging ze speciaal voor ons aan de slag met het ontwerp van een prachtige ring. 

Trouwen

Van ringen is de overstap naar trouwen snel gemaakt. In deze uitzending een aantal tradities die daarmee te maken hebben. Zo is er het boerenpaar van Beneden-Leeuwen. Dat is het echtpaar dat in de onecht met elkaar verbonden wordt tijdens carnaval. Een boerenbruiloft met klederdracht uit vervlogen tijd. Afgelopen jaar trouwde in Beneden-Leeuwen het eerste homostel in de onecht met elkaar. Ze rijden mee op de wagen om daar alles over te vertellen.

In de reportage ziet u welke tradities er nog zijn rondom trouwkleding. Wordt er nog een sluier gedragen, met wie wordt de jurk uitgezocht en doet men in Nederland ook aan: 
Something old, something new 
Something borrowed, something blue 
And a silver sixpence in her shoe

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé