Maandag rijdt Een wagen vol verhalen in Zetten en staat het thema trouwen centraal. Maar er komen meer tradities aan bod in de tv-uitzending.

In een uitzending vanuit de Betuwe kan Flipje niet ontbreken! Het mannetje met een dik frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen is al 80 jaar het icoon van de stad Tiel. Flipje zelf rijdt niet mee op de wagen, maar de directrice van het Flipjemuseum heeft zijn velletje wel meegenomen. Het museum is namelijk op zoek naar een nieuwe Flipje.

Balkenbrij
Grijze of rode balkenbrij? Als je in de buurt van Zetten woont blijft dat altijd de vraag. Daar kennen ze naast de traditionele grijze balkenbrij ook een rode variant. In de slagerij wordt daarom altijd aan de klant gevraagd waar ze vandaan komen. Aan de hand daarvan weten ze of ze een grijze of rode balkenbrij gewend zijn. Want lust je de een, dan lust je de ander vaak niet.

Kinderdorp Haalderen
Het kinderdorp in Haalderen wordt sinds 1972 georganiseerd. Het is opgericht om kinderen die om welke reden dan ook niet op vakantie kunnen, toch een zomervakantie te geven. Het is nog steeds een geliefd evenement in de zomer en wordt dan ook druk bezocht door kinderen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om kinderen een super week te bezorgen.

Dick van Altena
Van Altena is muzikant en liedschrijver. Hij schrijft en zingt ook in het dialect van zijn geboortestreek: het Over-Betuws. Op de wagen speelt hij het nummer Hotel de Betuwe.

Het ambacht van edelsmid kennen we al heel lang. Carla Dubbink beoefent het en heeft een atelier in Tiel. Daar ging ze speciaal voor ons aan de slag met het ontwerp van een prachtige ring. 

Trouwen

Van ringen is de overstap naar trouwen snel gemaakt. In deze uitzending een aantal tradities die daarmee te maken hebben. Zo is er het boerenpaar van Beneden-Leeuwen. Dat is het echtpaar dat in de onecht met elkaar verbonden wordt tijdens carnaval. Een boerenbruiloft met klederdracht uit vervlogen tijd. Afgelopen jaar trouwde in Beneden-Leeuwen het eerste homostel in de onecht met elkaar. Ze rijden mee op de wagen om daar alles over te vertellen.

In de reportage ziet u welke tradities er nog zijn rondom trouwkleding. Wordt er nog een sluier gedragen, met wie wordt de jurk uitgezocht en doet men in Nederland ook aan: 
Something old, something new 
Something borrowed, something blue 
And a silver sixpence in her shoe

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling