Maandag rijdt Een wagen vol verhalen in Zetten en staat het thema trouwen centraal. Maar er komen meer tradities aan bod in de tv-uitzending.

In een uitzending vanuit de Betuwe kan Flipje niet ontbreken! Het mannetje met een dik frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen is al 80 jaar het icoon van de stad Tiel. Flipje zelf rijdt niet mee op de wagen, maar de directrice van het Flipjemuseum heeft zijn velletje wel meegenomen. Het museum is namelijk op zoek naar een nieuwe Flipje.

Balkenbrij
Grijze of rode balkenbrij? Als je in de buurt van Zetten woont blijft dat altijd de vraag. Daar kennen ze naast de traditionele grijze balkenbrij ook een rode variant. In de slagerij wordt daarom altijd aan de klant gevraagd waar ze vandaan komen. Aan de hand daarvan weten ze of ze een grijze of rode balkenbrij gewend zijn. Want lust je de een, dan lust je de ander vaak niet.

Kinderdorp Haalderen
Het kinderdorp in Haalderen wordt sinds 1972 georganiseerd. Het is opgericht om kinderen die om welke reden dan ook niet op vakantie kunnen, toch een zomervakantie te geven. Het is nog steeds een geliefd evenement in de zomer en wordt dan ook druk bezocht door kinderen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om kinderen een super week te bezorgen.

Dick van Altena
Van Altena is muzikant en liedschrijver. Hij schrijft en zingt ook in het dialect van zijn geboortestreek: het Over-Betuws. Op de wagen speelt hij het nummer Hotel de Betuwe.

Het ambacht van edelsmid kennen we al heel lang. Carla Dubbink beoefent het en heeft een atelier in Tiel. Daar ging ze speciaal voor ons aan de slag met het ontwerp van een prachtige ring. 

Trouwen

Van ringen is de overstap naar trouwen snel gemaakt. In deze uitzending een aantal tradities die daarmee te maken hebben. Zo is er het boerenpaar van Beneden-Leeuwen. Dat is het echtpaar dat in de onecht met elkaar verbonden wordt tijdens carnaval. Een boerenbruiloft met klederdracht uit vervlogen tijd. Afgelopen jaar trouwde in Beneden-Leeuwen het eerste homostel in de onecht met elkaar. Ze rijden mee op de wagen om daar alles over te vertellen.

In de reportage ziet u welke tradities er nog zijn rondom trouwkleding. Wordt er nog een sluier gedragen, met wie wordt de jurk uitgezocht en doet men in Nederland ook aan: 
Something old, something new 
Something borrowed, something blue 
And a silver sixpence in her shoe

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah