Maandag rijdt Een wagen vol verhalen in Zetten en staat het thema trouwen centraal. Maar er komen meer tradities aan bod in de tv-uitzending.

In een uitzending vanuit de Betuwe kan Flipje niet ontbreken! Het mannetje met een dik frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen is al 80 jaar het icoon van de stad Tiel. Flipje zelf rijdt niet mee op de wagen, maar de directrice van het Flipjemuseum heeft zijn velletje wel meegenomen. Het museum is namelijk op zoek naar een nieuwe Flipje.

Balkenbrij
Grijze of rode balkenbrij? Als je in de buurt van Zetten woont blijft dat altijd de vraag. Daar kennen ze naast de traditionele grijze balkenbrij ook een rode variant. In de slagerij wordt daarom altijd aan de klant gevraagd waar ze vandaan komen. Aan de hand daarvan weten ze of ze een grijze of rode balkenbrij gewend zijn. Want lust je de een, dan lust je de ander vaak niet.

Kinderdorp Haalderen
Het kinderdorp in Haalderen wordt sinds 1972 georganiseerd. Het is opgericht om kinderen die om welke reden dan ook niet op vakantie kunnen, toch een zomervakantie te geven. Het is nog steeds een geliefd evenement in de zomer en wordt dan ook druk bezocht door kinderen. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om kinderen een super week te bezorgen.

Dick van Altena
Van Altena is muzikant en liedschrijver. Hij schrijft en zingt ook in het dialect van zijn geboortestreek: het Over-Betuws. Op de wagen speelt hij het nummer Hotel de Betuwe.

Het ambacht van edelsmid kennen we al heel lang. Carla Dubbink beoefent het en heeft een atelier in Tiel. Daar ging ze speciaal voor ons aan de slag met het ontwerp van een prachtige ring. 

Trouwen

Van ringen is de overstap naar trouwen snel gemaakt. In deze uitzending een aantal tradities die daarmee te maken hebben. Zo is er het boerenpaar van Beneden-Leeuwen. Dat is het echtpaar dat in de onecht met elkaar verbonden wordt tijdens carnaval. Een boerenbruiloft met klederdracht uit vervlogen tijd. Afgelopen jaar trouwde in Beneden-Leeuwen het eerste homostel in de onecht met elkaar. Ze rijden mee op de wagen om daar alles over te vertellen.

In de reportage ziet u welke tradities er nog zijn rondom trouwkleding. Wordt er nog een sluier gedragen, met wie wordt de jurk uitgezocht en doet men in Nederland ook aan: 
Something old, something new 
Something borrowed, something blue 
And a silver sixpence in her shoe

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends