Carnavalswagens kunnen de stalling in nu ook Halfvastenoptocht voorbij is. In het weekend van 7 en 8 maart kwamen de allermooiste carnavalswagens nog een keer bij elkaar in Angerlo. Dit wordt gedaan om de helft van de vastentijd en de komst van Pasen te vieren. De winnaar van deze Champions League onder de carnavalsoptochten is Cg de Vruutduuvels – Loil met de wagen “Heel normaal”. Gelderland Vandaag maakte een reportage.

Maar er komen dit jaar meer optochten aan u voorbij.

Naast deze optocht zijn er nog veel meer Gelderse optochten, zoals het fruitcorso in Tiel. Net zoals in Angerlo worden de praalwagens o.a. gemaakt van papier-maché. Hierna worden er zaden opgeplakt. Vlak voor de optocht in september wordt er dan nog vers geplukt fruit aan toegevoegd. .

De kerkelijke 'optocht'

Processies zijn kerkelijke optochten. Deze worden ook nog elk jaar gehouden, zoals in de gemeente Duiven. Elk jaar heeft elk kerkdorp in deze gemeente zo'n processie. Van oorsprong is dit een katholieke optocht door het dorp voor priesters en leken in of buiten de kerk. Tijdens deze optocht worden er katholieke voorwerpen meegedragen, bijvoorbeeld het kruis en vaandels. Vroeger werd er vaker zo'n processie gehouden, maar in Groessen houden ze het op 1 keer per jaar. Op Drievuldigheidszondag, de zondag na Pinksteren. 

De oldtimer-gezelligheids-optocht

Ook de vrouwen uit Oosterhuizen houden van een optocht, maar dan met historische tractoren. Jaarlijks rijden er zo'n 15 tot 20 dames een route van ongeveer 30 kilometer met een old timer. En waarom doen deze dames dat? Gewoon voor de gezelligheid. Deze optocht wordt elk jaar op de laatste zaterdag van september gehouden. Startpunt? Heel toepasselijk een tractorfirma.

Wollen wagens

Of kunnen toch nog niet alle praalwagens worden opgeruimd? In het weekend na Pinksteren is er nog een optocht. Het wolcorso in Lievelde gaat dan van start. Grote wagens met verschillende thema's, alleen dan uitsluitend gemaakt van wol. In dit weekend rijdt er wel 500 kilo wol door de straten van Lievelde. Het maken van deze wagens vereist geduld, samenwerking en vakmanschap. Het is een heel secuur werkje, dus echt monnikenwerk.

Voor meer Gelderse optochten kijkt u op de site.

Video
Categories:: Redactioneel Optocht

Meer verhalen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman