Molen de Hoop en de schaapskooi in Elspeet zetten zaterdag hun deuren open. Van 10.00 tot 13.00 uur kan het publiek gratis naar binnen en zijn er allerlei activiteiten die te maken hebben met de geschiedenis en tradities van de Noord-West Veluwe.

Kent u Karla nog? Ze breide de eerste twee seizoenen elke week een einde aan de tv uitzending van Een wagen vol verhalen. Ze is er zaterdag bij en gaat met u breien, tussen de schapen bij de schaapskooi. Neem uw eigen wol mee of koop bij haar wat materiaal en brei samen bijvoorbeeld een muts voor de warme truiendag.

De Aalzangers uit Harderwijk traden vorig jaar al op in Een wagen vol verhalen. Een enthousiaste club van Harderwijkse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwijkse vissersfamilie. Zaterdag zingen ze in de molen.

De klederdrachtgroep van de heemkundige vereniging Nuwenspete verzorgt een modeshow met Nuwenspete/Elspete klederdracht. Hennie van Emaus uit Harderwijk komt manden maken en Ina Bosscher uit Uddel demonstreert het spinnen.

Molen de Hoop in Elspeet werd de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Bij een beetje wind draait hij tijdens de Gelredag en bij wat meer wind kunnen de bezoekers ook zien hoe de molen maalt. De molenaars zijn aanwezig om alles te vertellen over de molen en het vak van molenaar. 

Knuffelen in de schaapskooi

Op een kilometer van de molen is de schaapskooi, waar een geboortegolf gaande is. De herder blijft speciaal voor deze Gelredag bij de kooi met haar schapen en is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. En u kunt knuffelen met de pasgeboren lammetjes.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland. René Arendsen, bekend van de Ridders van Gelre, doet de hele zaterdagochtend verslag op radio Gelderland. Elke week worden de deuren van een historische locatie opengesteld voor het publiek. De tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen kan het publiek dan zelf beleven, proeven, horen of zien. Het overzicht van de komende Gelredagen vindt u hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelredag, gratis toegang en activiteiten van 10.00 tot 13.00 uur

Molen De Hoop
Molenweg 6 in Elspeet
geopend van 10.00 tot 16.00 uur

Schaapskooi Elspeet
Stakenbergweg 6 Elspeet
Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer