Molen de Hoop en de schaapskooi in Elspeet zetten zaterdag hun deuren open. Van 10.00 tot 13.00 uur kan het publiek gratis naar binnen en zijn er allerlei activiteiten die te maken hebben met de geschiedenis en tradities van de Noord-West Veluwe.

Kent u Karla nog? Ze breide de eerste twee seizoenen elke week een einde aan de tv uitzending van Een wagen vol verhalen. Ze is er zaterdag bij en gaat met u breien, tussen de schapen bij de schaapskooi. Neem uw eigen wol mee of koop bij haar wat materiaal en brei samen bijvoorbeeld een muts voor de warme truiendag.

De Aalzangers uit Harderwijk traden vorig jaar al op in Een wagen vol verhalen. Een enthousiaste club van Harderwijkse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwijkse vissersfamilie. Zaterdag zingen ze in de molen.

De klederdrachtgroep van de heemkundige vereniging Nuwenspete verzorgt een modeshow met Nuwenspete/Elspete klederdracht. Hennie van Emaus uit Harderwijk komt manden maken en Ina Bosscher uit Uddel demonstreert het spinnen.

Molen de Hoop in Elspeet werd de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Bij een beetje wind draait hij tijdens de Gelredag en bij wat meer wind kunnen de bezoekers ook zien hoe de molen maalt. De molenaars zijn aanwezig om alles te vertellen over de molen en het vak van molenaar. 

Knuffelen in de schaapskooi

Op een kilometer van de molen is de schaapskooi, waar een geboortegolf gaande is. De herder blijft speciaal voor deze Gelredag bij de kooi met haar schapen en is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. En u kunt knuffelen met de pasgeboren lammetjes.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland. René Arendsen, bekend van de Ridders van Gelre, doet de hele zaterdagochtend verslag op radio Gelderland. Elke week worden de deuren van een historische locatie opengesteld voor het publiek. De tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen kan het publiek dan zelf beleven, proeven, horen of zien. Het overzicht van de komende Gelredagen vindt u hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelredag, gratis toegang en activiteiten van 10.00 tot 13.00 uur

Molen De Hoop
Molenweg 6 in Elspeet
geopend van 10.00 tot 16.00 uur

Schaapskooi Elspeet
Stakenbergweg 6 Elspeet
Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius