Molen de Hoop en de schaapskooi in Elspeet zetten zaterdag hun deuren open. Van 10.00 tot 13.00 uur kan het publiek gratis naar binnen en zijn er allerlei activiteiten die te maken hebben met de geschiedenis en tradities van de Noord-West Veluwe.

Kent u Karla nog? Ze breide de eerste twee seizoenen elke week een einde aan de tv uitzending van Een wagen vol verhalen. Ze is er zaterdag bij en gaat met u breien, tussen de schapen bij de schaapskooi. Neem uw eigen wol mee of koop bij haar wat materiaal en brei samen bijvoorbeeld een muts voor de warme truiendag.

De Aalzangers uit Harderwijk traden vorig jaar al op in Een wagen vol verhalen. Een enthousiaste club van Harderwijkse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwijkse vissersfamilie. Zaterdag zingen ze in de molen.

De klederdrachtgroep van de heemkundige vereniging Nuwenspete verzorgt een modeshow met Nuwenspete/Elspete klederdracht. Hennie van Emaus uit Harderwijk komt manden maken en Ina Bosscher uit Uddel demonstreert het spinnen.

Molen de Hoop in Elspeet werd de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Bij een beetje wind draait hij tijdens de Gelredag en bij wat meer wind kunnen de bezoekers ook zien hoe de molen maalt. De molenaars zijn aanwezig om alles te vertellen over de molen en het vak van molenaar. 

Knuffelen in de schaapskooi

Op een kilometer van de molen is de schaapskooi, waar een geboortegolf gaande is. De herder blijft speciaal voor deze Gelredag bij de kooi met haar schapen en is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. En u kunt knuffelen met de pasgeboren lammetjes.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland. René Arendsen, bekend van de Ridders van Gelre, doet de hele zaterdagochtend verslag op radio Gelderland. Elke week worden de deuren van een historische locatie opengesteld voor het publiek. De tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen kan het publiek dan zelf beleven, proeven, horen of zien. Het overzicht van de komende Gelredagen vindt u hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelredag, gratis toegang en activiteiten van 10.00 tot 13.00 uur

Molen De Hoop
Molenweg 6 in Elspeet
geopend van 10.00 tot 16.00 uur

Schaapskooi Elspeet
Stakenbergweg 6 Elspeet
Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus