Molen de Hoop en de schaapskooi in Elspeet zetten zaterdag hun deuren open. Van 10.00 tot 13.00 uur kan het publiek gratis naar binnen en zijn er allerlei activiteiten die te maken hebben met de geschiedenis en tradities van de Noord-West Veluwe.

Kent u Karla nog? Ze breide de eerste twee seizoenen elke week een einde aan de tv uitzending van Een wagen vol verhalen. Ze is er zaterdag bij en gaat met u breien, tussen de schapen bij de schaapskooi. Neem uw eigen wol mee of koop bij haar wat materiaal en brei samen bijvoorbeeld een muts voor de warme truiendag.

De Aalzangers uit Harderwijk traden vorig jaar al op in Een wagen vol verhalen. Een enthousiaste club van Harderwijkse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwijkse vissersfamilie. Zaterdag zingen ze in de molen.

De klederdrachtgroep van de heemkundige vereniging Nuwenspete verzorgt een modeshow met Nuwenspete/Elspete klederdracht. Hennie van Emaus uit Harderwijk komt manden maken en Ina Bosscher uit Uddel demonstreert het spinnen.

Molen de Hoop in Elspeet werd de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Bij een beetje wind draait hij tijdens de Gelredag en bij wat meer wind kunnen de bezoekers ook zien hoe de molen maalt. De molenaars zijn aanwezig om alles te vertellen over de molen en het vak van molenaar. 

Knuffelen in de schaapskooi

Op een kilometer van de molen is de schaapskooi, waar een geboortegolf gaande is. De herder blijft speciaal voor deze Gelredag bij de kooi met haar schapen en is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. En u kunt knuffelen met de pasgeboren lammetjes.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland. René Arendsen, bekend van de Ridders van Gelre, doet de hele zaterdagochtend verslag op radio Gelderland. Elke week worden de deuren van een historische locatie opengesteld voor het publiek. De tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen kan het publiek dan zelf beleven, proeven, horen of zien. Het overzicht van de komende Gelredagen vindt u hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelredag, gratis toegang en activiteiten van 10.00 tot 13.00 uur

Molen De Hoop
Molenweg 6 in Elspeet
geopend van 10.00 tot 16.00 uur

Schaapskooi Elspeet
Stakenbergweg 6 Elspeet
Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes