Molen de Hoop en de schaapskooi in Elspeet zetten zaterdag hun deuren open. Van 10.00 tot 13.00 uur kan het publiek gratis naar binnen en zijn er allerlei activiteiten die te maken hebben met de geschiedenis en tradities van de Noord-West Veluwe.

Kent u Karla nog? Ze breide de eerste twee seizoenen elke week een einde aan de tv uitzending van Een wagen vol verhalen. Ze is er zaterdag bij en gaat met u breien, tussen de schapen bij de schaapskooi. Neem uw eigen wol mee of koop bij haar wat materiaal en brei samen bijvoorbeeld een muts voor de warme truiendag.

De Aalzangers uit Harderwijk traden vorig jaar al op in Een wagen vol verhalen. Een enthousiaste club van Harderwijkse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwijkse vissersfamilie. Zaterdag zingen ze in de molen.

De klederdrachtgroep van de heemkundige vereniging Nuwenspete verzorgt een modeshow met Nuwenspete/Elspete klederdracht. Hennie van Emaus uit Harderwijk komt manden maken en Ina Bosscher uit Uddel demonstreert het spinnen.

Molen de Hoop in Elspeet werd de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Bij een beetje wind draait hij tijdens de Gelredag en bij wat meer wind kunnen de bezoekers ook zien hoe de molen maalt. De molenaars zijn aanwezig om alles te vertellen over de molen en het vak van molenaar. 

Knuffelen in de schaapskooi

Op een kilometer van de molen is de schaapskooi, waar een geboortegolf gaande is. De herder blijft speciaal voor deze Gelredag bij de kooi met haar schapen en is aanwezig om alle vragen te beantwoorden. En u kunt knuffelen met de pasgeboren lammetjes.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland. René Arendsen, bekend van de Ridders van Gelre, doet de hele zaterdagochtend verslag op radio Gelderland. Elke week worden de deuren van een historische locatie opengesteld voor het publiek. De tradities uit de uitzending van Een wagen vol verhalen kan het publiek dan zelf beleven, proeven, horen of zien. Het overzicht van de komende Gelredagen vindt u hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gelredag, gratis toegang en activiteiten van 10.00 tot 13.00 uur

Molen De Hoop
Molenweg 6 in Elspeet
geopend van 10.00 tot 16.00 uur

Schaapskooi Elspeet
Stakenbergweg 6 Elspeet
Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak