Muziek van Jan Wilm Tolkamp (ex-Normaal), paaseieren schilderen, klompen maken en Grolse wanten breien. Het zijn enkele ingrediënten van de Gelredag bij Erve Kots in Lievelde. Net als het Crashmuseum in Lievelde op zaterdag 26 maart gratis toegankelijk tussen 10.00 en 13.00 uur en dan ook live op radio te horen bij Omroep Gelderland.

Tradities en historie van de streek

Wekelijks worden de Gelredagen georganiseerd om het publiek kennis te laten maken met de gebruiken en geschiedenis van de streek. Waar kan dat in de Achterhoek beter dan bij Erve Kots? Het museum is op maandag 21 maart het decor van de tv-uitzending van Een wagen vol verhalen, het Omroep Gelderland programma over tradities. De verhalen uit de uitzending komen op zaterdag 26 maart tot leven bij Erve Kots. Zo komt Jan Wilm Tolkamp zingen, gaan de dames van Reurei eieren beschilderen en is het speculaashart te proeven dat maandag op tv te zien was.

Het openluchtmuseum bij Erve Kots laat de agrarische Achterhoek uit vervlogen tijden zien. Oorspronkelijk was Erve Kots een herberg. De herberg, later boerderij, is tot 1936 bewoond geweest door de familie van Hendrik Kots. De vondst van een graf uit de zevende eeuw, was het begin van wat er nu allemaal is in het openluchtmuseum. In het museum op deze Gelredag is de rosoliemolen in bedrijf, worden er klompen gemaakt, Grolse wanten gebreid en is de smid aan het werk.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) vertelt over archiefonderzoek en de activiteiten die het centrum organiseert op het gebied van streekcultuur en –historie. Er is een selectie boeken te zien en te koop uit de collectie streekboeken van het Erfgoedcentrum.

Crashmuseum

Op een paar kilometer van Erve Kots ligt het Crashmuseum. Ook dit museum opent haar deuren deze zaterdag speciaal voor bezoekers van de Gelredag. Het museum is een eerbetoon aan de piloten uit de Tweede Wereldoorlog die voor onze vrijheid hun leven offerden en laat vele onderdelen zien van vliegtuigen die in de Achterhoek zijn neergestort.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

Samenvatting:

Gelredag zaterdag 26 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang

Erve Kots, Eimersweg 4, Lievelde

Crashmuseum  Europaweg 34, Lievelde

Tag / Lijst: Gelredagen

Meer verhalen

Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten