De Gelredagen, evenementen waar een historische locatie in Gelderland gratis is te bezoeken, krijgen in 2016 een vervolg. Sinds september waren de Gelredagen verbonden aan het tv-programma Ridders van Gelre, dat elke maandagavond te zien was bij Omroep Gelderland. Vanaf 4 januari gaat Een wagen vol verhalen weer op pad. Iedere week staan op maandagavond de tradities en gebruiken uit één Gelderse regio centraal. Het publiek is vanaf zaterdag 9 januari welkom op één van de historische locaties in deze regio. Omroep Gelderland zet de publieksactiviteiten op historische locaties dus voort tijdens de zaterdagochtenden van januari tot en met maart.

Historische Gelredagen trekken duizenden bezoekers
De Gelredagen trokken in 16 weken tijd ruim zesduizend bezoekers naar alle hoeken van de provincie. De Gelredagen zijn een initiatief van Omroep Gelderland, stichting Gelders Erfgoed, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Gelderland en daarbuiten te laten kennismaken met de rijke Gelderse geschiedenis.

Van Tempel tot Stadskasteel
De meest bezochte historische locaties waren de Romeinse tempel onder de kerk van Elst, de vestingstad Doesburg en Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Daar kwamen ongeveer achthonderd belangstellenden op af. Ook de Gelredag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op 5 december was populair. Ruim duizend bezoekers mochten tijdens de ochtenduren gratis naar binnen. Andere bezienswaardigheden die gratis de poorten openden waren het Stadskasteel in Zaltbommel, het nieuwe museum van Nijkerk, de Ruïne van Batenburg en het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo.

Nu ook tradities op de Gelredagen
Op 9 januari is de eerste Gelredag gekoppeld aan de eerste uitzending van Een wagen vol verhalen (van 4 januari). We rijden die week door de Noord Veluwe. In de uitzending zingen de Cannenburgher boerendansers een lied van Jan van Riemsdijk. Op de zaterdag laten ze een uitgebreider repertoire horen in museumboerderij De Bovenstreek in Oldebroek, waar het publiek die dag gratis naar binnen mag. Stadsomroeper Piet Schuijn uit Hattem is één van de vaste gezichten in de nieuwe serie op tv, hij komt ook naar Oldebroek. Presentatrice Renate Schutte probeert in de uitzending het hoefijzerwerpen, u kunt het op zaterdag bij de Bovenstreek zelf proberen. En de roggestoete die u maandag op tv ziet kunt u op zaterdag zelf proeven. 

De Gelredagen zijn altijd tussen 10.00 en 13.00 gratis toegankelijk. René Arendsen doet vanaf 's ochtends vroeg live verslag op radio bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen Gelredagen

Meer verhalen

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen