De Gelredagen, evenementen waar een historische locatie in Gelderland gratis is te bezoeken, krijgen in 2016 een vervolg. Sinds september waren de Gelredagen verbonden aan het tv-programma Ridders van Gelre, dat elke maandagavond te zien was bij Omroep Gelderland. Vanaf 4 januari gaat Een wagen vol verhalen weer op pad. Iedere week staan op maandagavond de tradities en gebruiken uit één Gelderse regio centraal. Het publiek is vanaf zaterdag 9 januari welkom op één van de historische locaties in deze regio. Omroep Gelderland zet de publieksactiviteiten op historische locaties dus voort tijdens de zaterdagochtenden van januari tot en met maart.

Historische Gelredagen trekken duizenden bezoekers
De Gelredagen trokken in 16 weken tijd ruim zesduizend bezoekers naar alle hoeken van de provincie. De Gelredagen zijn een initiatief van Omroep Gelderland, stichting Gelders Erfgoed, het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum. Doel is om zoveel mogelijk inwoners van Gelderland en daarbuiten te laten kennismaken met de rijke Gelderse geschiedenis.

Van Tempel tot Stadskasteel
De meest bezochte historische locaties waren de Romeinse tempel onder de kerk van Elst, de vestingstad Doesburg en Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg. Daar kwamen ongeveer achthonderd belangstellenden op af. Ook de Gelredag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem op 5 december was populair. Ruim duizend bezoekers mochten tijdens de ochtenduren gratis naar binnen. Andere bezienswaardigheden die gratis de poorten openden waren het Stadskasteel in Zaltbommel, het nieuwe museum van Nijkerk, de Ruïne van Batenburg en het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo.

Nu ook tradities op de Gelredagen
Op 9 januari is de eerste Gelredag gekoppeld aan de eerste uitzending van Een wagen vol verhalen (van 4 januari). We rijden die week door de Noord Veluwe. In de uitzending zingen de Cannenburgher boerendansers een lied van Jan van Riemsdijk. Op de zaterdag laten ze een uitgebreider repertoire horen in museumboerderij De Bovenstreek in Oldebroek, waar het publiek die dag gratis naar binnen mag. Stadsomroeper Piet Schuijn uit Hattem is één van de vaste gezichten in de nieuwe serie op tv, hij komt ook naar Oldebroek. Presentatrice Renate Schutte probeert in de uitzending het hoefijzerwerpen, u kunt het op zaterdag bij de Bovenstreek zelf proberen. En de roggestoete die u maandag op tv ziet kunt u op zaterdag zelf proeven. 

De Gelredagen zijn altijd tussen 10.00 en 13.00 gratis toegankelijk. René Arendsen doet vanaf 's ochtends vroeg live verslag op radio bij Omroep Gelderland.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen Gelredagen

Meer verhalen

Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong