De hele zomer staat de Gelderse maakindustrie centraal. Het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland is gestart op 12 juni, maar er zijn nog vele activiteiten te beleven tot en met 20 september. De afsluiting is op 19 en 20 september in Tiel tijdens het Fruitcorso. Het festival bestaat onder meer uit tentoonstellingen, open dagen, muziek, film, theater, wandel- en fietsroutes, lezingen en debatten. Het programma is gericht op een breed publiek: ouders en kinderen, toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook (oud)werknemers van Gelderse bedrijven.

De provincie Gelderland kent een rijke geschiedenis op het gebied van ambacht en industrie, maar ook vandaag de dag is er in de provincie nog allerlei streekeigen industrie te vinden. 

Een greep uit de activiteiten

De N.V. De Keppelsche IJzergieterij heeft een bijzonder verhaal. Door tentoonstelling, oude films en andere evenementen in de dorpskerk van Hoog-Keppel wordt dit verhaal verteld van 4 juli tot 30 augustus.

Van 5 juli tot en met 13 september is er in het Liemers Museum een overzichtstentoonstelling van de industriële en ambachtelijke producten die vroeger en nu worden gemaakt in de Liemers.

Wil je je zintuigen uitdagen in het muZIEum? Reserveer dan het ‘blind proeverijtje’. Durf jij de uitdaging aan? Geblinddoekt word je verrast met allerlei streekproducten uit Gelderland. 

In de maand juli, de 'Maand van het Papier' organiseert Regionaal Archief Zutphen een digitale tentoonstelling over de papierfabricage in Brummen en Eerbeek. 

De industrie in de oostelijke Achterhoek was eeuwenlang gekenmerkt door textielnijverheid. Een fietsroute voert u langs plekken die met de Aaltense textielindustrie te maken hebben gehad. 

Beleef de reis die het koekje maakt in Museum Het Pakhuis in Ermelo. In Het Pakhuis reis je mee met het koekje: van de graankorrel tot de verpakking.

Verveel je je toch nog in de vakantie?

Duik in de wereld van Gelderse producten! Gemaakt in Gelderland heeft een doeboek gemaakt voor kinderen van 9-12 jaar. Het Doeboek bevat verhalen, stripjes, puzzels en boeiende weetjes. Voor jongeren tussen de 15 en 20 is er een andere uitdaging. Veel Gelderse jongeren werken of volgen een opleiding in de maakindustrie. Bovendien staat het zelf maken van producten erg in de belangstelling. Om de jonge makers, die met ambachten of ‘home made’ producten bezig zijn te betrekken bij het festival organiseert Gemaakt in Gelderland een minimovie-wedstijd ‘Hoe maak je het?’ Kijk op http://www.gemaaktingelderland.nl/activiteiten/mini-movie-wedstrijd/ voor meer informatie.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn