Maar liefst 160 oude ambachten, beroepen en winkeltjes en een indrukwekkende verzameling speelgoed. Dat is het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur. Het museum is zaterdag 12 maart tussen 10.00 en 13.00 uur gratis toegankelijk, want het is dan Gelredag. Bezoekers krijgen naast alle activiteiten uit het museum ook nog eens de tradities en geschiedenis uit de streek voorgeschoteld. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Advocaat, Jan van Schaffelaar en de accordeon

De Gelredag van 12 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 7 maart bij Omroep Gelderland. In de uitzending zien we Marjolijn en Hetty uit Barneveld , beter bekend als de advocatendames. Al jaren maken zij dit drankje zelf met verse eieren en brandewijn. Ouderwets of niet, ook jongeren weten de smaak te waarderen en dan vaak in de combinatie met slagroomijs. Maandag op tv, zaterdag staan de dames in het museum.

In het museum zijn deze Gelredag ook levende ambachten te zien, zoals manden vlechten, spinnen en glasgreveren. Huisaccordeonist Henk van Voorthuizen zorgt voor de muziek op deze dag.

Heeft u al wel eens met een stok een ontbijtkoek doormidden geslagen? Als er vroeger een boer failliet ging en alle spullen werden verkocht, speelden de knechten dit spel met de kinderen. Ze mochten met een knuppel op een ontbijtkoek slaan, als die in één klap doormidden was dan mochten ze de koek houden. Als dit niet lukte moesten ze twee koeken kopen. De knechten hoopten zo wat geld te verdienen om samen met de boer een nieuwe start te maken. Op de Gelredag kunt u het ook proberen.

Maar ook de geschiedenis van de streek komt terug in het museum. Jan van Schaffelaar, in de persoon van Richard Tannes van museum Nairac in Barneveld, komt in Terschuur verhalen vertellen over Jan van Schaffelaar en zijn avonturen.

Het pluimveemuseum

Bezoekers van het Oude Ambachtenmuseum die er een hele dag uit van willen maken kunnen ook nog terecht in het Pluimveemuseum in Barneveld. Daar geldt wel de normale entreeprijs, maar de koffie en thee zijn die dag gratis. Kinderen kunnen knutselen.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

Samenvatting:

Gelredag zaterdag 12 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum
Rijksweg 87
Terschuur

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot