Maar liefst 160 oude ambachten, beroepen en winkeltjes en een indrukwekkende verzameling speelgoed. Dat is het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur. Het museum is zaterdag 12 maart tussen 10.00 en 13.00 uur gratis toegankelijk, want het is dan Gelredag. Bezoekers krijgen naast alle activiteiten uit het museum ook nog eens de tradities en geschiedenis uit de streek voorgeschoteld. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Advocaat, Jan van Schaffelaar en de accordeon

De Gelredag van 12 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 7 maart bij Omroep Gelderland. In de uitzending zien we Marjolijn en Hetty uit Barneveld , beter bekend als de advocatendames. Al jaren maken zij dit drankje zelf met verse eieren en brandewijn. Ouderwets of niet, ook jongeren weten de smaak te waarderen en dan vaak in de combinatie met slagroomijs. Maandag op tv, zaterdag staan de dames in het museum.

In het museum zijn deze Gelredag ook levende ambachten te zien, zoals manden vlechten, spinnen en glasgreveren. Huisaccordeonist Henk van Voorthuizen zorgt voor de muziek op deze dag.

Heeft u al wel eens met een stok een ontbijtkoek doormidden geslagen? Als er vroeger een boer failliet ging en alle spullen werden verkocht, speelden de knechten dit spel met de kinderen. Ze mochten met een knuppel op een ontbijtkoek slaan, als die in één klap doormidden was dan mochten ze de koek houden. Als dit niet lukte moesten ze twee koeken kopen. De knechten hoopten zo wat geld te verdienen om samen met de boer een nieuwe start te maken. Op de Gelredag kunt u het ook proberen.

Maar ook de geschiedenis van de streek komt terug in het museum. Jan van Schaffelaar, in de persoon van Richard Tannes van museum Nairac in Barneveld, komt in Terschuur verhalen vertellen over Jan van Schaffelaar en zijn avonturen.

Het pluimveemuseum

Bezoekers van het Oude Ambachtenmuseum die er een hele dag uit van willen maken kunnen ook nog terecht in het Pluimveemuseum in Barneveld. Daar geldt wel de normale entreeprijs, maar de koffie en thee zijn die dag gratis. Kinderen kunnen knutselen.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

Samenvatting:

Gelredag zaterdag 12 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum
Rijksweg 87
Terschuur

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich