Maar liefst 160 oude ambachten, beroepen en winkeltjes en een indrukwekkende verzameling speelgoed. Dat is het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur. Het museum is zaterdag 12 maart tussen 10.00 en 13.00 uur gratis toegankelijk, want het is dan Gelredag. Bezoekers krijgen naast alle activiteiten uit het museum ook nog eens de tradities en geschiedenis uit de streek voorgeschoteld. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Advocaat, Jan van Schaffelaar en de accordeon

De Gelredag van 12 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 7 maart bij Omroep Gelderland. In de uitzending zien we Marjolijn en Hetty uit Barneveld , beter bekend als de advocatendames. Al jaren maken zij dit drankje zelf met verse eieren en brandewijn. Ouderwets of niet, ook jongeren weten de smaak te waarderen en dan vaak in de combinatie met slagroomijs. Maandag op tv, zaterdag staan de dames in het museum.

In het museum zijn deze Gelredag ook levende ambachten te zien, zoals manden vlechten, spinnen en glasgreveren. Huisaccordeonist Henk van Voorthuizen zorgt voor de muziek op deze dag.

Heeft u al wel eens met een stok een ontbijtkoek doormidden geslagen? Als er vroeger een boer failliet ging en alle spullen werden verkocht, speelden de knechten dit spel met de kinderen. Ze mochten met een knuppel op een ontbijtkoek slaan, als die in één klap doormidden was dan mochten ze de koek houden. Als dit niet lukte moesten ze twee koeken kopen. De knechten hoopten zo wat geld te verdienen om samen met de boer een nieuwe start te maken. Op de Gelredag kunt u het ook proberen.

Maar ook de geschiedenis van de streek komt terug in het museum. Jan van Schaffelaar, in de persoon van Richard Tannes van museum Nairac in Barneveld, komt in Terschuur verhalen vertellen over Jan van Schaffelaar en zijn avonturen.

Het pluimveemuseum

Bezoekers van het Oude Ambachtenmuseum die er een hele dag uit van willen maken kunnen ook nog terecht in het Pluimveemuseum in Barneveld. Daar geldt wel de normale entreeprijs, maar de koffie en thee zijn die dag gratis. Kinderen kunnen knutselen.

De Gelredagen

Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.

Samenvatting:

Gelredag zaterdag 12 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum
Rijksweg 87
Terschuur

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans