Pompoenen met kaarsjes. Verklede kinderen langs de deuren. Veel mensen weten niet beter dan dat dat Halloween is. En dat het uit Amerika komt. Maar zoals zoveel dingen die uit Amerika komen, is het gewoon een traditie die weer terugkomt naar de oorsprong. Want het feest Halloween is 'gewoon' in Europa ontstaan.

De Kelten in Ierland en Groot Brittannië vierden al rond het begin van de christelijke jaartelling het feest Samhain, op 31 oktober. Het gold destijds als een soort oudjaarsdag. De zomer was ten einde, de winter begon op 1 november. 'Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest', schrijft isgeschiedenis.nl over dit heidense feest. Om het einde van het jaar te vieren en het nieuwe jaar in te luiden, werden grote vuren aangestoken en rituelen uitgevoerd. Er wordt zelfs aangenomen dat er ook mensenoffers werden gebracht. 

Toen al griezelen dus. Temeer ook doordat de Kelten geloofden dat op dat moment de deur naar de onderwereld open stond en er dus zielen van overledenen en mythische wezens naar deze wereld konden komen. Om de demonen daarbij af te schrikken, moesten de Kelten zelf afschrikwekkend zijn. Waar dan waarschijnlijk weer het verkleden vandaan komt. 

All Halows' Even
Het woord Halloween, werd voor het eerst opgetekend in de zestiende eeuw in Schotland. Toen heette het nog 'All Hallows' Even'. Oftewel 'de avond voor Allerheiligen', dat op 1 november wordt gevierd in de Katholieke kerk. Op 2 november volgt daarop het Allerzielen, dat de zielen van de overledenen herdenkt. 

Het is niet direct duidelijk waar het vragen om snoep vandaan komt, het Amerikaanse 'Trick or treat'. Zowel de Kelten als de christenen hebben soortgelijke rituelen die de oorsprong zouden kunnen zijn. Keltische jongeren gingen tijdens Samhain langs de deuren om hout op te halen voor het vuur. Arme christenen en jeugd vroegen later aan de deur om 'zielenkoeken'. Ze zouden in ruil voor de koeken bidden voor de overleden familieleden van de gever. Gedacht werd dat iedere koek stond voor het bevrijden van een ziel uit het vagevuur.

Viert u het?
Honderdvijftig jaar geleden emigreerden veel Schotten en Ieren naar Amerika, waardoor deze gebruiken de oceaan overgingen. In de twintigste eeuw verspreidde het feest zich over de rest van de Verenigde Staten en nu wordt het weer steeds populairder in Europa, maar ook in Azië en in Zuid-Amerika.

De redactie van 'Een wagen vol verhalen' is benieuwd naar de initiatieven in Gelderland rondom Halloween. Viert u het? Of versiert u uw huis? Plaats hier uw verhaal, of mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jolanda van den Hout stuurt ons de volgende foto van haar dochters Myrthe en Yenthl, samen met buurmeisje Luka

Lees hier de verhalen over Halloween in Arnhem en 'Ghost Town Eerbeek'.

Categories:: Redactioneel Halloween Oktober

Meer verhalen

Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink