Hemelvaartsdag, de dag die altijd 40 dagen na Pasen en 10 dagen voor Pinksteren valt. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus Christus is teruggekeerd naar God, zijn vader in de hemel. In Nederland is dit een erkende feestdag, en deze dag gaat gepaard met vele tradities en gebruiken. Hieronder een overzicht van de bekendste tradities rond Hemelvaart.

Dauwtrappen

Wat dauwtrappen is weet iedereen wel, zou je denken. Toch komt deze traditie op Hemelvaartsdag maar in enkele plekken in Nederland voor. Bijvoorbeeld in de Achterhoek. Tegenwoordig staan sommige mensen zeer vroeg op om op deze dag een wandeling te gaan maken of zelfs een fietstocht. Hoewel dit gebruik helemaal niets met het christelijke Hemelvaart te maken heeft wordt dit toch elk jaar op dezelfde dag gedaan. Waar en wanneer het dauwtrappen precies is ontstaan is niet zeker, maar vermoedelijk gaat deze traditie terug naar de eerste eeuw naar de tijd van de Germanen. Men dacht toen dat dauw, vooral op speciale dagen, een geneeskrachtig en magisch effect had als je er heel vroeg doorheen danste op blote voeten. Dit hele gebeuren was waarschijnlijk een meifeest van de Germanen, waarbij ze de opkomst van het nieuwe leven in de natuur vierden. Ook op de website staan verhalen over dauwtrappen, zoals een ondeugend verhaal en nog een over de moderne versie van dauwtrappen.

Broodweging
Een eeuwenoude traditie die jaarlijks herleeft is het wegen van het roggebrood. Dit gebeurt bij de Muldersfluite tussen Hengelo en Zelhem. Vroeger mochten de bewoners 'plaggen steken' (het verwijderen van de bovenste grondlaag met begroeiing) op voorwaarde, dat ze jaarlijks rond Hemelvaartsdag roggebrood leverden van minstens 22 pond, dit is meer dan 10 kilo! Het brood was bestemd voor de armen in de gemeente.
Degene die het zwaarste brood leverde, vaak meer dan 100 pond, kreeg 2 flessen wijn. Als het brood minder woog dan 22 pond, moest men 6 stuivers betalen. Vanaf 1772 werd het niet leveren van roggebrood zelfs bestraft met en dubbele levering in het volgend jaar.

De activiteiten bij de Muldersfluite starten om 12.00 uur en de Historische roggebroodweging begint om 14.00 uur.



Grensmarkt
In Dinxperlo wordt elke jaar de grote 'Grensmarkt' georganiseerd. Deze markt wordt zo genoemd omdat de kramen zowel op Nederlands als op Duits grondgebied staan. De markt trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers uit beide landen.

Langs de Heelweg en de Hogestraat presenteren de marktkooplieden uit alle delen van Nederland hun waren. Maar ook Duitse marktkooplieden zijn uiteraard volop vertegenwoordigd, met een zeer gevarieerd assortiment. Naast de professionele marktkooplieden is er ook elk jaar plaats voor Dinxperlose verenigingen, die met diverse activiteiten hun kas proberen te spekken of aandacht vragen voor hun vereniging/activiteit. Aan het begin van de straat is er een kleedjesmarkt, speciaal bedoeld voor kinderen.


Er is nog veel meer...
Nog geen traditie gevonden die u aanspreekt?
Misschien zit hier iets bij, Hemelvaartsdag staat namelijk ook bekend om de vele festivals, markten en braderieën:

Theaterfestival Hoogte 80 Arnhem
Een gezellig festival met diverse tenten en een uitgebreide lijst van artiesten die het theater vullen en live muziek maken (van vioolpop tot rock & roll).
Ook voor kinderen is dit festival erg geschikt, zo is er onder andere een verhalentent en zijn er knutselmogelijkheden op het terrein.



Het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap Groenlo
De Dweilorkestendag is een ware sensatie in Groenlo. Diverse orkesten vanuit het hele land komen naar de Achterhoek. Op deze dag kan het publiek genieten van de vrolijke muziek van muzikanten. De locaties en podia van het festival zijn verspreid door het centrum. Een echte vakjury zal aan het einde van de dag het beste dweilorkest bekendmaken.

Kasteelfeesten Wijchen
De Kasteeltuin van Kasteel Wijchen wordt elk jaar omgetoverd tot een sfeervolle festivallocatie. Het feest duurt van 13 tot en met 16 mei. Er zijn vele optredens van Nederlandse artiesten. Dit jaar zal onder andere Koos Alberts en het Huttenkamporkest optreden. Voor de jongeren draaien er verschillende DJ's zoals DJ Vato Gonzales & MC Tjen en DJ Mark Reijnen.

Radiozendmarkt Laag-Soeren
Op vakantiedorp De Jutberg wordt al ruim 50 jaar op Hemelvaartsdag een radiomarkt gehouden. Hier komen honderden mensen bij elkaar met allemaal dezelfde hobby. Op deze markt kun je alles vinden op dit gebied. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het wel.

Keidagen Lochem
Voor straattheater, kermis en live muziek moet u in Lochem zijn tijdens de Keidagen. Op Hemelvaartsdag begint dit evenement met onder andere straattheater en een hoop vermaak. Verder zijn er veel optredens van artiesten en is er een kermis. Op zaterdag is er een gezellige braderie in het centrum van Lochem. Een echte traditie, en erg populair is het jaarlijkse klootschiettoernooi!

Brapop Apeldoorn
Een braderie en popfestival in één, en zowel op de avond voor Hemelvaart als op de dag zelf gezellig. Brapop in Apeldoorn is een echt volksfeest, met de Hollandse avond om mee af te trappen. Dit jaar is het de zesde editie.
Op Hemelvaartsdag zelf barst Brapop echt los en kunt u naast de braderie genieten van diverse coverbands en Nederlandse artiesten. Ook erg leuk voor kinderen die van water houden, op Brapop kunnen zij lopen-over-water in plastic bollen bij het waterspektakel in het Zuiderpark.

Boekenmarkt Vaasaqua
Deze combinatie van boekenmarkt en braderie is al jaren populair in Vaassen. In totaal staat er zo'n 300 kramen, daarnaast staan er verschillende muzikale optredens gepland. In de middag zullen ook diverse dweilorkesten optreden. Zo treden de volgende dweilorkesten op: De Deurdweilers, De Onbekendband en de Pretband. Er is een speciaal Kinderplein, hier staat een springkussen en zijn verschillende theater en muziekoptredens.

Categories:: Redactioneel Hemelvaart

Meer verhalen

Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf