Hemelvaartsdag, de dag die altijd 40 dagen na Pasen en 10 dagen voor Pinksteren valt. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus Christus is teruggekeerd naar God, zijn vader in de hemel. In Nederland is dit een erkende feestdag, en deze dag gaat gepaard met vele tradities en gebruiken. Hieronder een overzicht van de bekendste tradities rond Hemelvaart.

Dauwtrappen

Wat dauwtrappen is weet iedereen wel, zou je denken. Toch komt deze traditie op Hemelvaartsdag maar in enkele plekken in Nederland voor. Bijvoorbeeld in de Achterhoek. Tegenwoordig staan sommige mensen zeer vroeg op om op deze dag een wandeling te gaan maken of zelfs een fietstocht. Hoewel dit gebruik helemaal niets met het christelijke Hemelvaart te maken heeft wordt dit toch elk jaar op dezelfde dag gedaan. Waar en wanneer het dauwtrappen precies is ontstaan is niet zeker, maar vermoedelijk gaat deze traditie terug naar de eerste eeuw naar de tijd van de Germanen. Men dacht toen dat dauw, vooral op speciale dagen, een geneeskrachtig en magisch effect had als je er heel vroeg doorheen danste op blote voeten. Dit hele gebeuren was waarschijnlijk een meifeest van de Germanen, waarbij ze de opkomst van het nieuwe leven in de natuur vierden. Ook op de website staan verhalen over dauwtrappen, zoals een ondeugend verhaal en nog een over de moderne versie van dauwtrappen.

Broodweging
Een eeuwenoude traditie die jaarlijks herleeft is het wegen van het roggebrood. Dit gebeurt bij de Muldersfluite tussen Hengelo en Zelhem. Vroeger mochten de bewoners 'plaggen steken' (het verwijderen van de bovenste grondlaag met begroeiing) op voorwaarde, dat ze jaarlijks rond Hemelvaartsdag roggebrood leverden van minstens 22 pond, dit is meer dan 10 kilo! Het brood was bestemd voor de armen in de gemeente.
Degene die het zwaarste brood leverde, vaak meer dan 100 pond, kreeg 2 flessen wijn. Als het brood minder woog dan 22 pond, moest men 6 stuivers betalen. Vanaf 1772 werd het niet leveren van roggebrood zelfs bestraft met en dubbele levering in het volgend jaar.

De activiteiten bij de Muldersfluite starten om 12.00 uur en de Historische roggebroodweging begint om 14.00 uur.Grensmarkt
In Dinxperlo wordt elke jaar de grote 'Grensmarkt' georganiseerd. Deze markt wordt zo genoemd omdat de kramen zowel op Nederlands als op Duits grondgebied staan. De markt trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers uit beide landen.

Langs de Heelweg en de Hogestraat presenteren de marktkooplieden uit alle delen van Nederland hun waren. Maar ook Duitse marktkooplieden zijn uiteraard volop vertegenwoordigd, met een zeer gevarieerd assortiment. Naast de professionele marktkooplieden is er ook elk jaar plaats voor Dinxperlose verenigingen, die met diverse activiteiten hun kas proberen te spekken of aandacht vragen voor hun vereniging/activiteit. Aan het begin van de straat is er een kleedjesmarkt, speciaal bedoeld voor kinderen.


Er is nog veel meer...
Nog geen traditie gevonden die u aanspreekt?
Misschien zit hier iets bij, Hemelvaartsdag staat namelijk ook bekend om de vele festivals, markten en braderieën:

Theaterfestival Hoogte 80 Arnhem
Een gezellig festival met diverse tenten en een uitgebreide lijst van artiesten die het theater vullen en live muziek maken (van vioolpop tot rock & roll).
Ook voor kinderen is dit festival erg geschikt, zo is er onder andere een verhalentent en zijn er knutselmogelijkheden op het terrein.Het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap Groenlo
De Dweilorkestendag is een ware sensatie in Groenlo. Diverse orkesten vanuit het hele land komen naar de Achterhoek. Op deze dag kan het publiek genieten van de vrolijke muziek van muzikanten. De locaties en podia van het festival zijn verspreid door het centrum. Een echte vakjury zal aan het einde van de dag het beste dweilorkest bekendmaken.

Kasteelfeesten Wijchen
De Kasteeltuin van Kasteel Wijchen wordt elk jaar omgetoverd tot een sfeervolle festivallocatie. Het feest duurt van 13 tot en met 16 mei. Er zijn vele optredens van Nederlandse artiesten. Dit jaar zal onder andere Koos Alberts en het Huttenkamporkest optreden. Voor de jongeren draaien er verschillende DJ's zoals DJ Vato Gonzales & MC Tjen en DJ Mark Reijnen.

Radiozendmarkt Laag-Soeren
Op vakantiedorp De Jutberg wordt al ruim 50 jaar op Hemelvaartsdag een radiomarkt gehouden. Hier komen honderden mensen bij elkaar met allemaal dezelfde hobby. Op deze markt kun je alles vinden op dit gebied. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het wel.

Keidagen Lochem
Voor straattheater, kermis en live muziek moet u in Lochem zijn tijdens de Keidagen. Op Hemelvaartsdag begint dit evenement met onder andere straattheater en een hoop vermaak. Verder zijn er veel optredens van artiesten en is er een kermis. Op zaterdag is er een gezellige braderie in het centrum van Lochem. Een echte traditie, en erg populair is het jaarlijkse klootschiettoernooi!

Brapop Apeldoorn
Een braderie en popfestival in één, en zowel op de avond voor Hemelvaart als op de dag zelf gezellig. Brapop in Apeldoorn is een echt volksfeest, met de Hollandse avond om mee af te trappen. Dit jaar is het de zesde editie.
Op Hemelvaartsdag zelf barst Brapop echt los en kunt u naast de braderie genieten van diverse coverbands en Nederlandse artiesten. Ook erg leuk voor kinderen die van water houden, op Brapop kunnen zij lopen-over-water in plastic bollen bij het waterspektakel in het Zuiderpark.

Boekenmarkt Vaasaqua
Deze combinatie van boekenmarkt en braderie is al jaren populair in Vaassen. In totaal staat er zo'n 300 kramen, daarnaast staan er verschillende muzikale optredens gepland. In de middag zullen ook diverse dweilorkesten optreden. Zo treden de volgende dweilorkesten op: De Deurdweilers, De Onbekendband en de Pretband. Er is een speciaal Kinderplein, hier staat een springkussen en zijn verschillende theater en muziekoptredens.

Categories:: Redactioneel Hemelvaart

Meer verhalen

Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde