Het was negentig jaar geleden populair en is het nu weer. Het wecken. In Nederland begon dat ooit in Arnhem.

Wat is dat ook alweer, wecken? Het is een methode voor het conserveren van levensmiddelen die werd uitgevonden door de Fransman Nicolas Appert (1749-1841). De methode werd verkocht aan Johan Carl Weck, die in Duitsland de onderneming J. Weck stichtte. De weckflessen werden een bekend symbool.

Bij wecken worden potten met etenswaren als groenten, vruchten of vlees in een weckketel met bijna kokend water gestopt. De speciale weckring en beugel zorgen ervoor dat het deksel niet losraakt. Er ontstaat een vacuüm in de pot, waarna het voedsel jarenlang bewaard kan blijven.

De ketel, die heel lang opstond:

Dat vacuüm zorgde er overigens wel voor, dat de weckpotten met sperziebonen of ingemaakte abrikozen lastig te openen waren. Er waren twee soorten weckringen, met elk hun eigen probleem.

De pot met platte ring met uitsteekseltje was soms nauwelijks open te maken, omdat het rubberen 'handvatje' vaak verdroogd was en tijdens het lostrekken afbrokkelde.

De vierkante ringen hadden ook een eigenaardigheid: je moest met de punt van een aardappelschilmesje wrikken - pas op, dat je de ring niet kapot steekt - om het vacuüm op te heffen. Als dat lukte, hoorde je een harde plof en kwam er een stoot geur los.

Wat werkt er beter dan een filmpje om het te snappen?



Op het drukbezochte evenement Beleef Landleven zijn er speciale stands over wecken, zo zag radioverslaggever Marc Loeven:


Bijvoorbeeld die van Carolina Verhoeven en haar dochter Imke Gerritsen. Verhoeven weckt al ruim dertig jaar. 'Wecken is in Nederland begonnen in Arnhem. Er was een lerares van de huishoudschool die ook met de fiets en de trein te plattelande ging. Zij was vertegenwoordiger van de firma Weck en zij introduceerde de techniek bij vooral gegoede families. Het frappante is: ik heb nog wecken van haar geleerd toen ze nog leefde. Het was in die tijd een hype en nu weer.' Verhoeven zorde ervoor dat het wecken op de nationale inventaris immaterieel erfgoed is geplaatst.

Tijdens de Landleven dagen werd de wedstrijd Heel Holland weckt gewonnen door Annie Pol uit Twello. Volgens de jury was haar jam een smaakexplosie van peer.


De oude technieken slaan over op jongere generaties, want een eindje verderop in het Nederlands Openluchtmuseum staat Lisette (23) te boterkloppen. Ze komt net van de kunstacademie. 'Het is steeds hipper en mensen willen weer weten wat er in hun eten zit.'

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach