Sommige banen zijn op zich al een traditie. Neem nou de schaapherders. Dit al eeuwenoude ambacht bestaat nog steeds, maar het staat tegenwoordig ernstig onder druk. Om dit beroep een steuntje in de rug te geven is het Gilde van Traditionele Schaapherders opgericht.

Taken
De schaapherder hoedt zijn kudde altijd samen met zijn honden. Vroeger was het hoeden van schapen een mooie manier om te profiteren van verder onbruikbare grond. Nu is het niet meer te doen om hiervan te kunnen leven. Daarom heeft de tegenwoordige schaapherder meer taken. Een extra taak is nu natuurbeheer. Dit doet de herder door met zijn kudde van plek tot plek te trekken en te zorgen dat zijn schapen bepaalde gebieden afgrazen. Zo vergroot hij de biodiversiteit in deze gebieden. Dus naast traditionele landbouwkennis heeft een schaapherder ook ecologische kennis nodig. Verder heeft hij verstand van de gezondheidszorg bij de schapen en produceert hij onder andere vlees en wol.

Gilde

Gildes die we kennen uit de geschiedenisles bestaan nog maar in zeer beperkte mate, maar dit nieuwe gilde voor de schaapherder heeft wel degelijk kenmerken uit die tijd. Het voornaamste doel is het overdragen en delen van kennis. Zo is het ook weer de bedoeling dat leerlingen bij de meesters het vak gaan leren. Verder gaan de leden verschillende werkmethodes bespreken en de fokkerij en verkopen van producten komen aan bod. De vereniging zal zich ook gaan richten op belangenbehartiging richting de overheid.

Het gilde werd vrijdag maart gepresenteerd op het Landgoed van Kasteel Hackfort in Vorden. Nu heeft lid zijn van dit gilde veel voordelen, maar als schaapherder moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen.

Activiteiten
Voldoe je daar nu niet aan of ben je helemaal geen schaapherder en vind je het ambacht toch heel interessant? Door heel Gelderland worden verschillende activiteiten georganiseerd met en over de schaapherder. Dit om de mensen bij de het vak te betrekken. Knuffelen met lammetjes, scheerfeesten en kookworkshops met schapenvlees zijn hier voorbeelden van. Ook kun je een dagje meelopen met een schaapherder of op zoek gaan naar de kudde, zo ook in de omgeving van Vorden.

Schapen in de wagen vol verhalen
Op onze site staan al verschillende verhalen over schapen en herders. Wilt u ze lezen, klik dan hier.

De wagen bezocht al eens de schaapskudde van Ermelo.

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen