Sommige banen zijn op zich al een traditie. Neem nou de schaapherders. Dit al eeuwenoude ambacht bestaat nog steeds, maar het staat tegenwoordig ernstig onder druk. Om dit beroep een steuntje in de rug te geven is het Gilde van Traditionele Schaapherders opgericht.

Taken
De schaapherder hoedt zijn kudde altijd samen met zijn honden. Vroeger was het hoeden van schapen een mooie manier om te profiteren van verder onbruikbare grond. Nu is het niet meer te doen om hiervan te kunnen leven. Daarom heeft de tegenwoordige schaapherder meer taken. Een extra taak is nu natuurbeheer. Dit doet de herder door met zijn kudde van plek tot plek te trekken en te zorgen dat zijn schapen bepaalde gebieden afgrazen. Zo vergroot hij de biodiversiteit in deze gebieden. Dus naast traditionele landbouwkennis heeft een schaapherder ook ecologische kennis nodig. Verder heeft hij verstand van de gezondheidszorg bij de schapen en produceert hij onder andere vlees en wol.

Gilde

Gildes die we kennen uit de geschiedenisles bestaan nog maar in zeer beperkte mate, maar dit nieuwe gilde voor de schaapherder heeft wel degelijk kenmerken uit die tijd. Het voornaamste doel is het overdragen en delen van kennis. Zo is het ook weer de bedoeling dat leerlingen bij de meesters het vak gaan leren. Verder gaan de leden verschillende werkmethodes bespreken en de fokkerij en verkopen van producten komen aan bod. De vereniging zal zich ook gaan richten op belangenbehartiging richting de overheid.

Het gilde werd vrijdag maart gepresenteerd op het Landgoed van Kasteel Hackfort in Vorden. Nu heeft lid zijn van dit gilde veel voordelen, maar als schaapherder moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen.

Activiteiten
Voldoe je daar nu niet aan of ben je helemaal geen schaapherder en vind je het ambacht toch heel interessant? Door heel Gelderland worden verschillende activiteiten georganiseerd met en over de schaapherder. Dit om de mensen bij de het vak te betrekken. Knuffelen met lammetjes, scheerfeesten en kookworkshops met schapenvlees zijn hier voorbeelden van. Ook kun je een dagje meelopen met een schaapherder of op zoek gaan naar de kudde, zo ook in de omgeving van Vorden.

Schapen in de wagen vol verhalen
Op onze site staan al verschillende verhalen over schapen en herders. Wilt u ze lezen, klik dan hier.

De wagen bezocht al eens de schaapskudde van Ermelo.

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer