Sommige banen zijn op zich al een traditie. Neem nou de schaapherders. Dit al eeuwenoude ambacht bestaat nog steeds, maar het staat tegenwoordig ernstig onder druk. Om dit beroep een steuntje in de rug te geven is het Gilde van Traditionele Schaapherders opgericht.

Taken
De schaapherder hoedt zijn kudde altijd samen met zijn honden. Vroeger was het hoeden van schapen een mooie manier om te profiteren van verder onbruikbare grond. Nu is het niet meer te doen om hiervan te kunnen leven. Daarom heeft de tegenwoordige schaapherder meer taken. Een extra taak is nu natuurbeheer. Dit doet de herder door met zijn kudde van plek tot plek te trekken en te zorgen dat zijn schapen bepaalde gebieden afgrazen. Zo vergroot hij de biodiversiteit in deze gebieden. Dus naast traditionele landbouwkennis heeft een schaapherder ook ecologische kennis nodig. Verder heeft hij verstand van de gezondheidszorg bij de schapen en produceert hij onder andere vlees en wol.

Gilde

Gildes die we kennen uit de geschiedenisles bestaan nog maar in zeer beperkte mate, maar dit nieuwe gilde voor de schaapherder heeft wel degelijk kenmerken uit die tijd. Het voornaamste doel is het overdragen en delen van kennis. Zo is het ook weer de bedoeling dat leerlingen bij de meesters het vak gaan leren. Verder gaan de leden verschillende werkmethodes bespreken en de fokkerij en verkopen van producten komen aan bod. De vereniging zal zich ook gaan richten op belangenbehartiging richting de overheid.

Het gilde werd vrijdag maart gepresenteerd op het Landgoed van Kasteel Hackfort in Vorden. Nu heeft lid zijn van dit gilde veel voordelen, maar als schaapherder moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen.

Activiteiten
Voldoe je daar nu niet aan of ben je helemaal geen schaapherder en vind je het ambacht toch heel interessant? Door heel Gelderland worden verschillende activiteiten georganiseerd met en over de schaapherder. Dit om de mensen bij de het vak te betrekken. Knuffelen met lammetjes, scheerfeesten en kookworkshops met schapenvlees zijn hier voorbeelden van. Ook kun je een dagje meelopen met een schaapherder of op zoek gaan naar de kudde, zo ook in de omgeving van Vorden.

Schapen in de wagen vol verhalen
Op onze site staan al verschillende verhalen over schapen en herders. Wilt u ze lezen, klik dan hier.

De wagen bezocht al eens de schaapskudde van Ermelo.

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek