Sommige banen zijn op zich al een traditie. Neem nou de schaapherders. Dit al eeuwenoude ambacht bestaat nog steeds, maar het staat tegenwoordig ernstig onder druk. Om dit beroep een steuntje in de rug te geven is het Gilde van Traditionele Schaapherders opgericht.

Taken
De schaapherder hoedt zijn kudde altijd samen met zijn honden. Vroeger was het hoeden van schapen een mooie manier om te profiteren van verder onbruikbare grond. Nu is het niet meer te doen om hiervan te kunnen leven. Daarom heeft de tegenwoordige schaapherder meer taken. Een extra taak is nu natuurbeheer. Dit doet de herder door met zijn kudde van plek tot plek te trekken en te zorgen dat zijn schapen bepaalde gebieden afgrazen. Zo vergroot hij de biodiversiteit in deze gebieden. Dus naast traditionele landbouwkennis heeft een schaapherder ook ecologische kennis nodig. Verder heeft hij verstand van de gezondheidszorg bij de schapen en produceert hij onder andere vlees en wol.

Gilde

Gildes die we kennen uit de geschiedenisles bestaan nog maar in zeer beperkte mate, maar dit nieuwe gilde voor de schaapherder heeft wel degelijk kenmerken uit die tijd. Het voornaamste doel is het overdragen en delen van kennis. Zo is het ook weer de bedoeling dat leerlingen bij de meesters het vak gaan leren. Verder gaan de leden verschillende werkmethodes bespreken en de fokkerij en verkopen van producten komen aan bod. De vereniging zal zich ook gaan richten op belangenbehartiging richting de overheid.

Het gilde werd vrijdag maart gepresenteerd op het Landgoed van Kasteel Hackfort in Vorden. Nu heeft lid zijn van dit gilde veel voordelen, maar als schaapherder moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen.

Activiteiten
Voldoe je daar nu niet aan of ben je helemaal geen schaapherder en vind je het ambacht toch heel interessant? Door heel Gelderland worden verschillende activiteiten georganiseerd met en over de schaapherder. Dit om de mensen bij de het vak te betrekken. Knuffelen met lammetjes, scheerfeesten en kookworkshops met schapenvlees zijn hier voorbeelden van. Ook kun je een dagje meelopen met een schaapherder of op zoek gaan naar de kudde, zo ook in de omgeving van Vorden.

Schapen in de wagen vol verhalen
Op onze site staan al verschillende verhalen over schapen en herders. Wilt u ze lezen, klik dan hier.

De wagen bezocht al eens de schaapskudde van Ermelo.

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen