Sommige banen zijn op zich al een traditie. Neem nou de schaapherders. Dit al eeuwenoude ambacht bestaat nog steeds, maar het staat tegenwoordig ernstig onder druk. Om dit beroep een steuntje in de rug te geven is het Gilde van Traditionele Schaapherders opgericht.

Taken
De schaapherder hoedt zijn kudde altijd samen met zijn honden. Vroeger was het hoeden van schapen een mooie manier om te profiteren van verder onbruikbare grond. Nu is het niet meer te doen om hiervan te kunnen leven. Daarom heeft de tegenwoordige schaapherder meer taken. Een extra taak is nu natuurbeheer. Dit doet de herder door met zijn kudde van plek tot plek te trekken en te zorgen dat zijn schapen bepaalde gebieden afgrazen. Zo vergroot hij de biodiversiteit in deze gebieden. Dus naast traditionele landbouwkennis heeft een schaapherder ook ecologische kennis nodig. Verder heeft hij verstand van de gezondheidszorg bij de schapen en produceert hij onder andere vlees en wol.

Gilde

Gildes die we kennen uit de geschiedenisles bestaan nog maar in zeer beperkte mate, maar dit nieuwe gilde voor de schaapherder heeft wel degelijk kenmerken uit die tijd. Het voornaamste doel is het overdragen en delen van kennis. Zo is het ook weer de bedoeling dat leerlingen bij de meesters het vak gaan leren. Verder gaan de leden verschillende werkmethodes bespreken en de fokkerij en verkopen van producten komen aan bod. De vereniging zal zich ook gaan richten op belangenbehartiging richting de overheid.

Het gilde werd vrijdag maart gepresenteerd op het Landgoed van Kasteel Hackfort in Vorden. Nu heeft lid zijn van dit gilde veel voordelen, maar als schaapherder moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen.

Activiteiten
Voldoe je daar nu niet aan of ben je helemaal geen schaapherder en vind je het ambacht toch heel interessant? Door heel Gelderland worden verschillende activiteiten georganiseerd met en over de schaapherder. Dit om de mensen bij de het vak te betrekken. Knuffelen met lammetjes, scheerfeesten en kookworkshops met schapenvlees zijn hier voorbeelden van. Ook kun je een dagje meelopen met een schaapherder of op zoek gaan naar de kudde, zo ook in de omgeving van Vorden.

Schapen in de wagen vol verhalen
Op onze site staan al verschillende verhalen over schapen en herders. Wilt u ze lezen, klik dan hier.

De wagen bezocht al eens de schaapskudde van Ermelo.

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé