Sommige banen zijn op zich al een traditie. Neem nou de schaapherders. Dit al eeuwenoude ambacht bestaat nog steeds, maar het staat tegenwoordig ernstig onder druk. Om dit beroep een steuntje in de rug te geven is het Gilde van Traditionele Schaapherders opgericht.

Taken
De schaapherder hoedt zijn kudde altijd samen met zijn honden. Vroeger was het hoeden van schapen een mooie manier om te profiteren van verder onbruikbare grond. Nu is het niet meer te doen om hiervan te kunnen leven. Daarom heeft de tegenwoordige schaapherder meer taken. Een extra taak is nu natuurbeheer. Dit doet de herder door met zijn kudde van plek tot plek te trekken en te zorgen dat zijn schapen bepaalde gebieden afgrazen. Zo vergroot hij de biodiversiteit in deze gebieden. Dus naast traditionele landbouwkennis heeft een schaapherder ook ecologische kennis nodig. Verder heeft hij verstand van de gezondheidszorg bij de schapen en produceert hij onder andere vlees en wol.

Gilde

Gildes die we kennen uit de geschiedenisles bestaan nog maar in zeer beperkte mate, maar dit nieuwe gilde voor de schaapherder heeft wel degelijk kenmerken uit die tijd. Het voornaamste doel is het overdragen en delen van kennis. Zo is het ook weer de bedoeling dat leerlingen bij de meesters het vak gaan leren. Verder gaan de leden verschillende werkmethodes bespreken en de fokkerij en verkopen van producten komen aan bod. De vereniging zal zich ook gaan richten op belangenbehartiging richting de overheid.

Het gilde werd vrijdag maart gepresenteerd op het Landgoed van Kasteel Hackfort in Vorden. Nu heeft lid zijn van dit gilde veel voordelen, maar als schaapherder moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen.

Activiteiten
Voldoe je daar nu niet aan of ben je helemaal geen schaapherder en vind je het ambacht toch heel interessant? Door heel Gelderland worden verschillende activiteiten georganiseerd met en over de schaapherder. Dit om de mensen bij de het vak te betrekken. Knuffelen met lammetjes, scheerfeesten en kookworkshops met schapenvlees zijn hier voorbeelden van. Ook kun je een dagje meelopen met een schaapherder of op zoek gaan naar de kudde, zo ook in de omgeving van Vorden.

Schapen in de wagen vol verhalen
Op onze site staan al verschillende verhalen over schapen en herders. Wilt u ze lezen, klik dan hier.

De wagen bezocht al eens de schaapskudde van Ermelo.

Categories:: Redactioneel Dieren

Meer verhalen

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os