Word in 1 dag Gelderlander. Dompel je onder en maak je de Gelderse tradities eigen. Leer klootschieten, het Gelders volkslied, maak een midwinterhoorn (van tuinslang en melkpak), leer breien met de Grolsche steek, ga walnoottikken en luister naar het verhaal van de draak van Gelre op de dag van de Gelderse traditie, op zaterdag 27 juni (van 10.00 tot 17.00 uur) in het Nederlands Openluchtmuseum.

Mocht u er nou niet bij kunnen zijn kunt u op deze site alles meekrijgen. Verhalen over de activiteiten en foto's bijvoorbeeld. Ook kunt u de hele dag meeluisteren op de radio.

Geen kaartjes? Rene Arendsen staat met de Wagen vol verhalen Kennisquiz op het evenement. Tussen 10 en half 12 kunt u alsnog gratis naar binnen door een oud voorwerp mee te nemen. Deze leuke oude voorwerpen zijn bedoeld voor de boerenveiling. Een ouderwetse veiling waar spullen van overledenen werden geveild. Mocht u met een gezin komen, neem dan allemaal een voorwerp mee voor gratis toegang tot de dag van de Gelderse traditie.

Oefen hier alvast het Gelders volkslied

De eerste dag van de Gelderse traditie staat voor de deur. Zaterdag kunnen we genieten van vele tradities die Gelderland kent, van de Betuwe tot de Veluwe, van de Achterhoek tot het Rivierenland. Voor jong en oud zijn er vertrouwde, maar ook onbekende tradities, gebruiken, ambachten en meer.

Het hele programma van de dag van de Gelderse traditie is compleet en is hier te bekijken, met filmpjes en foto's van alle deelnemers. Voor de plattegrond en het programma van de dag kijkt u hieronder.

Een knallend begin

De dag begint knallend als Flipje, om 10.30 uur onder begeleiding van vendelzwaaiers en bielemannen de dag opent met carbid! De muziekkorpsen van de schutterijen nemen u daarna mee het park in waar u op elke hoek wel weer verrast wordt door nieuwe activiteiten. Wat te denken van de Hip & Handgemaaktmarkt (ambachtelijk gemaakt, maar superhip), de roadshow van Gemaakt in Gelderland (raad wie echte ambachtsman/vrouw is), koekslaan of proef Pannegies.

Kersenpitspuwen

Iedereen die in de Betuwe is opgegroeid zal het kennen. Na het verorberen van de kers proberen om de pit zo ver mogelijk weg te spuwen. We verwelkomen zaterdag een bijzondere gast: de 101 jarige kampioen kersenpitspuwen van Gendt komt. Durft u het tegen hem op te nemen?

Lapje mee

O ja, en vergeet niet om een stukje stof mee te nemen voor het groot Gelders herinneringsquilt. Die maken we samen van de lapjes (15 x 15) die de bezoekers zelf meebrengen.

Bruidskoe

Een bruidskoe mag natuurlijk niet ontbreken op de dag van de Gelderse traditie. Maar ondanks maandenlange training laat de koe van het Nederlands Openluchtmuseum zich niet versieren. Ze wordt nu vervangen door een koe zonder eigen wil.

Bekijk alvast de plattegrond en het programma.

Plattegrond

Programma

Wij hebben er al heel veel zin in. Komt u ook?

Gerelateerde verhalen

Het programma Het programma

Categories:: Redactioneel Dag van de Gelderse traditie

Meer verhalen

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen