Stropen was vroeger een bijna eerste levensbehoefte en ook toen ging het er al hard aan toe tussen het gezag en de illegale jagers. Maar een stroper die zijn activiteiten met het leven moet bekopen, dat komt maar af en toe voor. In de regio Laag-Soeren krijgt Reinder van de Brink het aan de stok met de plaatselijke veldwachter, hij schiet de man neer en komt in de gevangenis terecht.

Na een jaar of 10 komt de 'Robin Hood van de Veluwe' (hij bracht ook wild naar de arme inwoners van Laag-Soeren) weer vrij. Hij gaat verder met waar ie gebleven was en daar ergeren met name de grondeigenaren zich aan. In december 1904 wordt Reinder met doorgesneden keel en hagel in zijn lijf gevonden. Tot op de dag van vandaag is de moordenaar onbekend gebleven, maar de man die maandagavond op tv het verhaal vertelt op de wagen is erg goed ingevoerd in de lokale geschiedenis en weet meer. Gaat hij na 100 jaar de naam van de moordenaar noemen ? Kijk naar de uitzending van Een wagen vol verhalen op maandag 22 februari.

Stroper Reinder bij zijn arrestatie

Alles in de pan voor Allebak

Minder bloederig en heel smakelijk is het gerecht Allebak van de Arnhemse Angela. Normaal serveert ze het gerecht op verjaardagen, maar voor deze uitzending kookt ze op de vuurkorf en laat koetsiers Wijnand en Berry proeven. Het recept voor Allebak staat ook op deze site.

Presentator Renate Schutte gaat met haar Solex richting schaapskooi in Rheden, drukke tijden, de dames staan op springen. Renate leert het traditionele schapen hoeden.

Duivelsteen en snoepen

Een ander mysterie dat mogelijk wordt onthuld is dat van de Duivelssteen bij De Steeg. Welke krachten worden eraan toegeschreven? Renate bekijkt 'm van dichtbij. Nog meer eten, of beter gezegd snoepen in het ambacht van suikerbakker. In Doesburg worden een heleboel traditionele lekkernijen gefabriceerd door suikerbakker Wilfred van Lekkersenzo.

Verder aandacht voor een speciale Arnhem-song van rasmuzikant Rocco Ostermann (ook bekend van de band Donnerwetter). Hij zingt over de ijzermannetjes van de Rijnstad, een mooie ode aan Arnhem.

Breien en zenden

Omdat in februari de jaarlijkse Warme Truiendag wordt gehouden kijken we in deze uitzending naar het nieuwe en het oude breien, oftewel wat kun je met wol behalve er sokken en sjaals van maken? Verder komt een radiozendamateur op bezoek die Renate leert hoe je met een peil-antenne zenders kunt opsporen. Hij vertelt over het al 40 jaar bestaand evenement de Radio Kampweek op een camping tussen Dieren en Laag-Soeren.

Uitzending maandag 22 februari 18.20 uur, elk uur herhaling.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak