Stropen was vroeger een bijna eerste levensbehoefte en ook toen ging het er al hard aan toe tussen het gezag en de illegale jagers. Maar een stroper die zijn activiteiten met het leven moet bekopen, dat komt maar af en toe voor. In de regio Laag-Soeren krijgt Reinder van de Brink het aan de stok met de plaatselijke veldwachter, hij schiet de man neer en komt in de gevangenis terecht.

Na een jaar of 10 komt de 'Robin Hood van de Veluwe' (hij bracht ook wild naar de arme inwoners van Laag-Soeren) weer vrij. Hij gaat verder met waar ie gebleven was en daar ergeren met name de grondeigenaren zich aan. In december 1904 wordt Reinder met doorgesneden keel en hagel in zijn lijf gevonden. Tot op de dag van vandaag is de moordenaar onbekend gebleven, maar de man die maandagavond op tv het verhaal vertelt op de wagen is erg goed ingevoerd in de lokale geschiedenis en weet meer. Gaat hij na 100 jaar de naam van de moordenaar noemen ? Kijk naar de uitzending van Een wagen vol verhalen op maandag 22 februari.

Stroper Reinder bij zijn arrestatie

Alles in de pan voor Allebak

Minder bloederig en heel smakelijk is het gerecht Allebak van de Arnhemse Angela. Normaal serveert ze het gerecht op verjaardagen, maar voor deze uitzending kookt ze op de vuurkorf en laat koetsiers Wijnand en Berry proeven. Het recept voor Allebak staat ook op deze site.

Presentator Renate Schutte gaat met haar Solex richting schaapskooi in Rheden, drukke tijden, de dames staan op springen. Renate leert het traditionele schapen hoeden.

Duivelsteen en snoepen

Een ander mysterie dat mogelijk wordt onthuld is dat van de Duivelssteen bij De Steeg. Welke krachten worden eraan toegeschreven? Renate bekijkt 'm van dichtbij. Nog meer eten, of beter gezegd snoepen in het ambacht van suikerbakker. In Doesburg worden een heleboel traditionele lekkernijen gefabriceerd door suikerbakker Wilfred van Lekkersenzo.

Verder aandacht voor een speciale Arnhem-song van rasmuzikant Rocco Ostermann (ook bekend van de band Donnerwetter). Hij zingt over de ijzermannetjes van de Rijnstad, een mooie ode aan Arnhem.

Breien en zenden

Omdat in februari de jaarlijkse Warme Truiendag wordt gehouden kijken we in deze uitzending naar het nieuwe en het oude breien, oftewel wat kun je met wol behalve er sokken en sjaals van maken? Verder komt een radiozendamateur op bezoek die Renate leert hoe je met een peil-antenne zenders kunt opsporen. Hij vertelt over het al 40 jaar bestaand evenement de Radio Kampweek op een camping tussen Dieren en Laag-Soeren.

Uitzending maandag 22 februari 18.20 uur, elk uur herhaling.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp