Rondom geboorte zijn er ontzettend veel tradities. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.
In Nederland kennen we allemaal de beschuit met muisjes, waar het precies vandaan komt is niet duidelijk. Dit is de meest voor de hand liggende uitleg;

Vroeger werd beschuit alleen gegeten op feestdagen en speciale gelegenheden. Een echte traktatie dus. De muisjes zijn gemaakt van anijszaadjes. Van oudsher werden die al gebruikt bij de bereiding van geneesmiddelen vanwege de geneeskrachtige eigenschappen.

De kraamvrouw werd er altijd op gewezen dat ze anijs moest eten omdat dit goed zou zijn voor de produtie van moedermelk. Rond de 17e eeuw werd direct na de bevalling kraamanijs, ook bekend als anisette, aan de kraamvrouw geschonken. Anijs had indertijd de reputatie dat het de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen, bovendien zou het de boze geesten bezweren.

De benaming 'muisjes' kan er mee te maken hebben dat muizen vroeger in verband werden gebracht met hoge vruchtbaarheid.

Kakkebonen

De gewoonte om te trakteren bij een geboorte kunnen we al terugbrengen tot de Romeinen. Zij gaven bij een geboorte bonen, bedekt met een laagje honing. Ook in de Middeleeuwen gaf men wel eens bonen bij een geboorte. In Brabant en Belgie is dit nog steeds gebruikelijk. De bonen staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven.

Suikerbonen worden daar ook wel ‘kinderkeuteltjes’, ‘kinnekeskak’ of ‘kakkebonen’ genoemd. Dit omdat men vroeger wel eens zei dat ‘het kind suiker kakt’. De bonen werden dan in een, weliswaar propere, luier gewikkeld en uitgedeeld.

Krentenwegge

In Twente en de Achterhoek eet je als ´geboortegebak´ een stuk krentenwegge. Meestal geven door de buren aan de kersverse ouders. In de eerste aflevering van Een wagen vol verhalen op tv ging Renate met een krentenwegge de straat op.

 

En natuurlijk werd de krentenwegge overhandigd aan de ouders van een pasgeborene.

Maandag op tv

Komende maandag in een nieuwe aflevering van Een wagen vol verhalen op tv meer aandacht voor geboorte. Zo zien we hoe iemand de naam van zijn pasgeboren kind laat tatoeëren, drinken we geboortelikeurtjes, horen we over bakerpraatjes en praten de kinderen in de rubriek ´het gebruikenluik´ over het thema. Maandag 20 april, vanaf 18.20 uur, elk uur herhaald.

Categories:: Redactioneel Geboorte

Meer verhalen

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt