Twee jaar geleden werd het startschot gegeven voor een nieuw project: Een wagen vol verhalen. Het werd een bijzondere samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en Omroep Gelderland. Een project om verhalen te verzamelen over tradities en gebruiken in Gelderland en ze bij het grote publiek bekend te maken.

Nu, twee jaar later, is er een internetsite met meer dan 700 verhalen, geschreven door Gelderlanders. Het is de grootste database met Gelders immaterieel erfgoed. De verhalen werden verteld op de site en doorverteld op social media, radio, tv in de nieuwsbrief of op www.gld.nl. Veel Gelderlanders maakten kennis met tradities en gebruiken waar ze niet eerder van hadden gehoord. Het is het moment voor Omroep Gelderland om van de wagen te stappen. Erfgoed Gelderland trekt de kar alleen verder.

Van Gelredagen tot staatsieportret en van poeziealbum tot Flipjetattoo
De verhalen vormden de inspiratie voor 37 televisie uitzendingen (met 350 tradities), voor vele uren radio en voor activiteiten op evenementen. Maar de wagen vol verhalen leverde meer op: een grote groep ambassadeurs, een community op Facebook, een populair youtubekanaal en goedbezochte Gelredagen. Maar ook het eerste Gelderse Staatsieportret. Van prins carnaval tot heidekoningin, van knuppelkoningin tot keizersparen en grootvorsten, ze gingen allemaal samen op de foto op het bordes van Paleis het Loo.

En weet u nog welke Gelderse tattoeages Gelderlanders op hun lijf hebben? Wij deden een oproep en we kregen geweldige foto's van o.a. Normaal-, Vitesse- en de Stevenskerk-tattoo's binnen.

Voor zover wij weten loopt er nog niemand met Een wagen vol verhalen tattoo rond, maar wel met een wagen vol verhalen ring. En we hebben ook een wagen vol verhalen koperen schaal mogen weggeven.Het poeziealbum leeft weer. Een wagen vol verhalen blies het nieuw leven in. Op de site werd het digitale album gevuld met de mooiste en ook hele oude versjes en we stuurden een echt album de provincie in. Dat leverde vele enthousiaste reacties op.

Hoogtepunt
Het hoogtepunt van twee jaar 'Een wagen vol verhalen' is toch wel de dag dat iedereen de verhalen niet alleen kon lezen, zien of horen, maar ook zelf kon beleven, op de Dag van de Gelderse traditie in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Zeshonderd mensen lieten hun traditie of gebruik zien. Van de schutterijen tot de ganzenhoedster uit Gelselaar. Tijdens de dag werd de Gelderse dialectuitdrukking gekozen: brommers kieken. Een verkiezing waarvoor 600 woorden werden ingezonden via onze site.

18 uur kijkplezier
De wagen is volgeladen. Veel tradities zijn verteld op radio en tv. Achttien uur lang kon u kijken naar oude beelden van traditionele evenementen, streekzangers, streekgerechten, ambachten, gebruikenluiken, verhalen op de wagen en reportages over tradities en gebruiken. De paardentram van de familie Hazeleger gaat de schuur in, de paarden op stal. Presentatrice Renate Schutte ziet u deze zomer nog terug bij RTV Drenthe, waar de uitzendingen van Een wagen vol verhalen worden herhaald. De sagen en legenden van Gery Groot Zwaaftink en Eric Borrias zijn terug te zien/horen op youtube en Karla heeft zoveel breipatronen achtergelaten dat breiliefhebbers zich voorlopig niet hoeven te vervelen. En de gedichten over de Gelderse streken die Willem Gunneman schreef voor de tweede serie tv uitzendingen zijn vereeuwigd op de kleinste kamertjes van Gelderse stations.

Erfgoed Gelderland trekt de wagen verder
Het is een mooi moment voor Omroep Gelderland om het project over te dragen aan Erfgoed Gelderland. De site blijft bestaan en ondertussen worden de verhalen ook opgenomen op www.mijngelderland.nl. Nieuwe verhalen zullen na half april alleen nog worden geplaatst op www.mijngelderland.nl.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch