Twee jaar geleden werd het startschot gegeven voor een nieuw project: Een wagen vol verhalen. Het werd een bijzondere samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en Omroep Gelderland. Een project om verhalen te verzamelen over tradities en gebruiken in Gelderland en ze bij het grote publiek bekend te maken.

Nu, twee jaar later, is er een internetsite met meer dan 700 verhalen, geschreven door Gelderlanders. Het is de grootste database met Gelders immaterieel erfgoed. De verhalen werden verteld op de site en doorverteld op social media, radio, tv in de nieuwsbrief of op www.gld.nl. Veel Gelderlanders maakten kennis met tradities en gebruiken waar ze niet eerder van hadden gehoord. Het is het moment voor Omroep Gelderland om van de wagen te stappen. Erfgoed Gelderland trekt de kar alleen verder.

Van Gelredagen tot staatsieportret en van poeziealbum tot Flipjetattoo
De verhalen vormden de inspiratie voor 37 televisie uitzendingen (met 350 tradities), voor vele uren radio en voor activiteiten op evenementen. Maar de wagen vol verhalen leverde meer op: een grote groep ambassadeurs, een community op Facebook, een populair youtubekanaal en goedbezochte Gelredagen. Maar ook het eerste Gelderse Staatsieportret. Van prins carnaval tot heidekoningin, van knuppelkoningin tot keizersparen en grootvorsten, ze gingen allemaal samen op de foto op het bordes van Paleis het Loo.

En weet u nog welke Gelderse tattoeages Gelderlanders op hun lijf hebben? Wij deden een oproep en we kregen geweldige foto's van o.a. Normaal-, Vitesse- en de Stevenskerk-tattoo's binnen.

Voor zover wij weten loopt er nog niemand met Een wagen vol verhalen tattoo rond, maar wel met een wagen vol verhalen ring. En we hebben ook een wagen vol verhalen koperen schaal mogen weggeven.Het poeziealbum leeft weer. Een wagen vol verhalen blies het nieuw leven in. Op de site werd het digitale album gevuld met de mooiste en ook hele oude versjes en we stuurden een echt album de provincie in. Dat leverde vele enthousiaste reacties op.

Hoogtepunt
Het hoogtepunt van twee jaar 'Een wagen vol verhalen' is toch wel de dag dat iedereen de verhalen niet alleen kon lezen, zien of horen, maar ook zelf kon beleven, op de Dag van de Gelderse traditie in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Zeshonderd mensen lieten hun traditie of gebruik zien. Van de schutterijen tot de ganzenhoedster uit Gelselaar. Tijdens de dag werd de Gelderse dialectuitdrukking gekozen: brommers kieken. Een verkiezing waarvoor 600 woorden werden ingezonden via onze site.

18 uur kijkplezier
De wagen is volgeladen. Veel tradities zijn verteld op radio en tv. Achttien uur lang kon u kijken naar oude beelden van traditionele evenementen, streekzangers, streekgerechten, ambachten, gebruikenluiken, verhalen op de wagen en reportages over tradities en gebruiken. De paardentram van de familie Hazeleger gaat de schuur in, de paarden op stal. Presentatrice Renate Schutte ziet u deze zomer nog terug bij RTV Drenthe, waar de uitzendingen van Een wagen vol verhalen worden herhaald. De sagen en legenden van Gery Groot Zwaaftink en Eric Borrias zijn terug te zien/horen op youtube en Karla heeft zoveel breipatronen achtergelaten dat breiliefhebbers zich voorlopig niet hoeven te vervelen. En de gedichten over de Gelderse streken die Willem Gunneman schreef voor de tweede serie tv uitzendingen zijn vereeuwigd op de kleinste kamertjes van Gelderse stations.

Erfgoed Gelderland trekt de wagen verder
Het is een mooi moment voor Omroep Gelderland om het project over te dragen aan Erfgoed Gelderland. De site blijft bestaan en ondertussen worden de verhalen ook opgenomen op www.mijngelderland.nl. Nieuwe verhalen zullen na half april alleen nog worden geplaatst op www.mijngelderland.nl.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse