Twee jaar geleden werd het startschot gegeven voor een nieuw project: Een wagen vol verhalen. Het werd een bijzondere samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en Omroep Gelderland. Een project om verhalen te verzamelen over tradities en gebruiken in Gelderland en ze bij het grote publiek bekend te maken.

Nu, twee jaar later, is er een internetsite met meer dan 700 verhalen, geschreven door Gelderlanders. Het is de grootste database met Gelders immaterieel erfgoed. De verhalen werden verteld op de site en doorverteld op social media, radio, tv in de nieuwsbrief of op www.gld.nl. Veel Gelderlanders maakten kennis met tradities en gebruiken waar ze niet eerder van hadden gehoord. Het is het moment voor Omroep Gelderland om van de wagen te stappen. Erfgoed Gelderland trekt de kar alleen verder.

Van Gelredagen tot staatsieportret en van poeziealbum tot Flipjetattoo
De verhalen vormden de inspiratie voor 37 televisie uitzendingen (met 350 tradities), voor vele uren radio en voor activiteiten op evenementen. Maar de wagen vol verhalen leverde meer op: een grote groep ambassadeurs, een community op Facebook, een populair youtubekanaal en goedbezochte Gelredagen. Maar ook het eerste Gelderse Staatsieportret. Van prins carnaval tot heidekoningin, van knuppelkoningin tot keizersparen en grootvorsten, ze gingen allemaal samen op de foto op het bordes van Paleis het Loo.

En weet u nog welke Gelderse tattoeages Gelderlanders op hun lijf hebben? Wij deden een oproep en we kregen geweldige foto's van o.a. Normaal-, Vitesse- en de Stevenskerk-tattoo's binnen.

Voor zover wij weten loopt er nog niemand met Een wagen vol verhalen tattoo rond, maar wel met een wagen vol verhalen ring. En we hebben ook een wagen vol verhalen koperen schaal mogen weggeven.Het poeziealbum leeft weer. Een wagen vol verhalen blies het nieuw leven in. Op de site werd het digitale album gevuld met de mooiste en ook hele oude versjes en we stuurden een echt album de provincie in. Dat leverde vele enthousiaste reacties op.

Hoogtepunt
Het hoogtepunt van twee jaar 'Een wagen vol verhalen' is toch wel de dag dat iedereen de verhalen niet alleen kon lezen, zien of horen, maar ook zelf kon beleven, op de Dag van de Gelderse traditie in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Zeshonderd mensen lieten hun traditie of gebruik zien. Van de schutterijen tot de ganzenhoedster uit Gelselaar. Tijdens de dag werd de Gelderse dialectuitdrukking gekozen: brommers kieken. Een verkiezing waarvoor 600 woorden werden ingezonden via onze site.

18 uur kijkplezier
De wagen is volgeladen. Veel tradities zijn verteld op radio en tv. Achttien uur lang kon u kijken naar oude beelden van traditionele evenementen, streekzangers, streekgerechten, ambachten, gebruikenluiken, verhalen op de wagen en reportages over tradities en gebruiken. De paardentram van de familie Hazeleger gaat de schuur in, de paarden op stal. Presentatrice Renate Schutte ziet u deze zomer nog terug bij RTV Drenthe, waar de uitzendingen van Een wagen vol verhalen worden herhaald. De sagen en legenden van Gery Groot Zwaaftink en Eric Borrias zijn terug te zien/horen op youtube en Karla heeft zoveel breipatronen achtergelaten dat breiliefhebbers zich voorlopig niet hoeven te vervelen. En de gedichten over de Gelderse streken die Willem Gunneman schreef voor de tweede serie tv uitzendingen zijn vereeuwigd op de kleinste kamertjes van Gelderse stations.

Erfgoed Gelderland trekt de wagen verder
Het is een mooi moment voor Omroep Gelderland om het project over te dragen aan Erfgoed Gelderland. De site blijft bestaan en ondertussen worden de verhalen ook opgenomen op www.mijngelderland.nl. Nieuwe verhalen zullen na half april alleen nog worden geplaatst op www.mijngelderland.nl.

Tag / Lijst: Redactioneel

Meer verhalen

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten