Van sommige gebruiken of tradities ben je blij dat het uitgestorven is, zoals het ganstrekken (de kop van een gans afrukken tijdens het Limburgse carnaval) en aan sommige tradities denken sommigen met weemoed terug (de Pinksterpoppen). Voor sommige tradities stak de overheid een stokje, anderen bloedden langzaam dood. Een wagen vol verhalen wil jongeren oude tradities nieuw leven laten inblazen. Mooie tradities uit het verleden, maar ook tradities of gebruiken van nu die wel eens 'afgestoft' mogen worden.

Zonder uitlaat, thuisslachten of slepen

Zo is in Scherpenzeel het zonder uitlaat rijden op Koninginnedag/Koningsdag op sterven na dood. Ingrijpen van de politie zorgde ervoor dat dit hooguit nog door een handjevol jongeren wordt gedaan.  Ook het bouwen van de erebogen in Zoelen op Koninginnedag is in de jaren 80 een stille dood gestorven. Bouwsels over de weg waar de buurtgenoten een oranjebittertje dronken. En wat te denken van het slepen met Oud en Nieuw. Iets wat 50 plussers in Wapenveld nog wel weten te herinneren. Alles wat te verslepen was werd ergens anders neergezet. Of een oud gebruik als het thuisslachten, dat verboden is vanwege hygiëne en kwaliteitseisen, tot grote spijt van onder andere Bennie Jolink. 

Welke traditie zou u graag weer terugzien?

De redactie van Een wagen vol verhalen is op zoek naar tradities die nieuw leven ingeblazen moeten worden en jongeren die het leuk vinden om daar aan mee te werken. Welke traditie zou u graag weer terugzien of moet nodig 'opgeschud' worden? De reportages over de vernieuwde tradities zijn vanaf 4 januari elke maandag te zien in Een wagen vol verhalen bij Omroep Gelderland.

Vertel uw traditie hier ofDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker