Huis Aerdt opent haar deuren. Wilt u het huis wel eens gratis bezoeken en daar ook nog eens verrast worden door de tradities en geschiedenis uit de streek? Kom dan op zaterdag 5 maart naar de Gelredag. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Maandag op tv, zaterdag op de Gelredag
De Gelredag van 5 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 29 februari bij Omroep Gelderland.In de tv-uitzending gaat presentatrice Renate Schutte vogelknuppelen met de schutterij. Zaterdag kan het publiek een poging wagen om met de knuppel een vogel van de paal te werpen. We zien op tv de Zwaardenmaag van slager Bles, zaterdag kan het publiek zelf proeven van dit vlees.

Zanger Paul Mulder bezingt  maandag op tv zijn geliefde Liemers met het nummer 'Land aon de grens', zaterdag in Huis Aerdt laat hij meer horen van zijn repertoire.En Rien van den Heuvel komt verhalen vertellen over de Liemers.

Huis Aerdt
Huis Aerdt stond vroeger wel in Aerdt, tegenwoordig hoort het bij het dorp Herwen. De PTT heeft dat laten veranderen bij het invoeren van de postcodes in 1977. Omdat het dichter bij Herwen ligt dan bij Aerdt. Op de plek stond ooit een 14e-eeuws kasteel. Maar daar is vrijwel niets van overgebleven. Het huidige huis werd in 1652 op de fundamenten van het kasteel gebouwd.

Op de bovenverdieping van het huis zat een Rooms-katholieke schuilkerk. Die werden dan weer specifiek in landhuizen en kastelen gemaakt, omdat daar iemand woonde met invloed en het pand dan versterkt was om een aanval te kunnen weerstaan. Net als veel landhuizen is Huis Aerdt ook niet meer in handen van de adel, maar van Gelders Landschap en Kastelen. Sterker nog: Het staat te huur! Voor 4000 euro kan je er wonen en bedrijf in voeren...

Parkeren kan het best bij de sporthal (Martinusweg 29 in Herwen), voor parkeren op de dijk worden bekeuringen uitgedeeld. 

De Gelredagen
Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere  een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.


Gelredag zaterdag 5 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang
Huis Aerdt,
Molenhoek 2
Herwen

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal