Huis Aerdt opent haar deuren. Wilt u het huis wel eens gratis bezoeken en daar ook nog eens verrast worden door de tradities en geschiedenis uit de streek? Kom dan op zaterdag 5 maart naar de Gelredag. Omroep Gelderland doet de hele ochtend live-verslag op radio.

Maandag op tv, zaterdag op de Gelredag
De Gelredag van 5 maart is gekoppeld aan de uitzending van Een wagen vol verhalen van maandag 29 februari bij Omroep Gelderland.In de tv-uitzending gaat presentatrice Renate Schutte vogelknuppelen met de schutterij. Zaterdag kan het publiek een poging wagen om met de knuppel een vogel van de paal te werpen. We zien op tv de Zwaardenmaag van slager Bles, zaterdag kan het publiek zelf proeven van dit vlees.

Zanger Paul Mulder bezingt  maandag op tv zijn geliefde Liemers met het nummer 'Land aon de grens', zaterdag in Huis Aerdt laat hij meer horen van zijn repertoire.En Rien van den Heuvel komt verhalen vertellen over de Liemers.

Huis Aerdt
Huis Aerdt stond vroeger wel in Aerdt, tegenwoordig hoort het bij het dorp Herwen. De PTT heeft dat laten veranderen bij het invoeren van de postcodes in 1977. Omdat het dichter bij Herwen ligt dan bij Aerdt. Op de plek stond ooit een 14e-eeuws kasteel. Maar daar is vrijwel niets van overgebleven. Het huidige huis werd in 1652 op de fundamenten van het kasteel gebouwd.

Op de bovenverdieping van het huis zat een Rooms-katholieke schuilkerk. Die werden dan weer specifiek in landhuizen en kastelen gemaakt, omdat daar iemand woonde met invloed en het pand dan versterkt was om een aanval te kunnen weerstaan. Net als veel landhuizen is Huis Aerdt ook niet meer in handen van de adel, maar van Gelders Landschap en Kastelen. Sterker nog: Het staat te huur! Voor 4000 euro kan je er wonen en bedrijf in voeren...

Parkeren kan het best bij de sporthal (Martinusweg 29 in Herwen), voor parkeren op de dijk worden bekeuringen uitgedeeld. 

De Gelredagen
Omroep Gelderland organiseert de Gelredagen in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. Wekelijks is een historische locatie gratis toegankelijk voor het publiek. De Gelredagen zijn onderdeel van Een wagen vol verhalen. Dat project bestaat verder nog uit onder andere  een tv-programma en een website, waarop Gelderlanders hun eigen tradities en gebruiken kunnen plaatsen.


Gelredag zaterdag 5 maart
tussen 10.00 en 13.00 gratis toegang
Huis Aerdt,
Molenhoek 2
Herwen

Categories:: Redactioneel Gelredagen

Meer verhalen

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk