Twee vrije dagen zijn nooit verkeerd, maar wat we precies vieren met Pinksteren is voor velen onbekend. Welke tradities en gebruiken horen hier bij? We hebben de kennis van de inwoners van Borculo getest door middel van een quiz. De wagen reed vervolgens een route door de mooie Achterhoek waar onder andere werd verteld over smokkeltochten, streektaal en 'pannekoke met blömen'.

Thema Pinksteren
Zoals u weet heeft elke aflevering een thema. Met de uitzending op Tweede Pinksterdag, maandag 25 mei, is het thema uiteraard Pinksteren. De kennis van presentatrice Renate Schutte en die van de Borculoërs werd getest door quizmaster en radioverslaggever René Arendsen. Onderweg kwamen we langs Boerderijmuseum De Lebbenbrugge waar de Pinksterkroon hangt. In de uitzending zit ook een reportage over de oprichter van de jaarlijkse Pinksterconferentie, Peter Vlug.

Naast de verhalen die over Pinksteren gaan, gaat het ook over andere tradities uit de regio. Bijvoorbeeld over het smokkelen wat vroeger veel gebeurde in de omgeving, en wat nu bij Buitencentrum Kerkemeijer wordt nagespeeld in heuse smokkeltochten. Paul Hoftijzer gaf uitleg over de Achterhoekse keuken, waarin vroeger pannenkoeken werden opgevrolijkt met eetbare bloemen. De bloemen werden in stukjes gesneden en door het beslag geroerd. Dovenetel, daslook, pinksterbloemen, madelief, komkommerkruid en sleutelbloemen zijn voorbeelden die veel gegeten worden. 


Een ode aan de streektaal
Op de wagen vertelde schrijfster en streektaal-ambassadeur Dini Hiddink over haar liefde voor het dialect en het belang van het in stand houden hiervan. Zo vertelde zij dat volgende generaties enthousiast worden gemaakt door een muziekdocent uit Barchem die bestaande nummers heeft vertaald in het Achterhoeks. Een groot succes bij kinderen uit verschillende groepen!


Verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink vertelt een verhaal waar de inwoners van Lochem niet zo blij mee zullen zijn...

Ook reed de Achterhoekse rock en roll band Kiek Now Us mee op de wagen. Het nummer dat zij speelden is 'Het platteland is niet te koop', een protest-lied tegen rijke 'leu' die huizen kopen in de Achterhoek, zonder dat zij respect hebben voor de tradities en gebruiken uit de regio.

In de uitzending ziet u het verhaal bij het nummer.

Bekijk hier de hele uitzendingCategories:: Redactioneel Pinksteren Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen