In Doetinchem staat het prachtig, eeuwenoude kasteel Slangenburg. De paardentram parkeert deze aflevering voor het kasteel en de presentatrice Renate Schutte ontvangt hier onze gasten met hun bijzondere verhalen over tradities. En natuurlijk kunnen we weer genieten van streekmuziek. Muzikant Serge Epskamp zingt zijn nummer De Olde Hut dat gaat over de jeugdherinneringen van zijn geboortedorp Ulft. Voor het nummer liet hij zich inspireren op het uitzicht dat hij had vanuit zijn zolderraam op de Olde Hut van de DRU.

Renate gaat met de Solex naar het kleinste circus van Nederland: Circus Zanzara in Doetinchem. Het circus geeft familievoorstelling, treden op bij bedrijfsevenementen en geven workshops. Met slechts vijf artiesten en een aantal Hollandse huisdieren maken ze deze gezellige en amusante voorstellingen. De familie zal Renate leren hoe ze een echte circusartiest kan worden!

Buurt maken

Buurt maken is een traditie in de Achterhoek. Het wordt gedaan om nieuwe mensen welkom te heten. In Sinderen hebben ze het boekje 'Bi-j ons op 't platteland' waarin allerlei tradities uit de Achterhoek beschreven worden. Zo hebben ze een mini inburgeringscurcus in de Achterhoek. Als de nieuwe bewoners buurt willen maken, 'kiezen' ze een buurt. Ze kiezen dan een noaste buurman (aanspreekpunt) en een aantal gewone buren. Bernadien Luiten werd 8 jaar geleden als noaste buurvrouw gekozen en besloot voor haar nieuwe buren een collage over de buurt te maken en gaf als opdracht mee de foto's die bij elkaar hoorden, samen te voegen. Zo heette ze haar buren welkom op een creatieve en grappige manier.

Brood

Het locale speltbrood van Silvolde heeft een bijzondere naam: het Olde Wievenbrood. Vier jaar geleden kreeg de plaatselijke bakker Bert Navis een taak van de olde wieven, die elk jaar het carnaval openen in Silvolde. De olde wieven hadden nog geen eigen brood, terwijl Bert Navis al wel speciale broden voor carnavalsvereniging De Foekepot had gemaakt. En dat wilden de olde wieven ook wel! Dus besloot de bakker een zoet brood te maken, speciaal voor de wieven. En welke naam past er beter bij dan het Olde Wievenbrood?!

De roggebroodweging op de Muldersfluite in Hengelo is een eeuwenoude traditie die jaarlijkse herleeft op Hemelvaartsdag. Als de boeren vroeger plaggen wilden steken, moesten ze elk jaar een roggebrood afleveren van minstens 22 pond voor de armen. Het werd elke keer weer een feestelijke dag en na het aanstellen van de gemeente besturen en de ontbinding van de Markten, besloot men als blijvende herinnering de traditionele broodlevering in ere te houden. Henk Waarlo heeft nu nog leveringsplicht en zorgt dat hij elk jaar een roggebrood levert van minstens 22 pond.

Moderne machines of de oude ploeg?

Landbewerking was vroeger ontzettend intensief. Voor mens en paard. De werktuigen werden getrokken door paarden en het duurde dagen voordat bijvoorbeeld het land was omgeploegd. Tegenwoordig zijn er moderne machines die werken met computers en gaat het een stuk makkelijker. Er zijn nu zelfs opleidingen om onder andere hiermee te werken. Maar wat vinden de studenten van nu van het werk van toen? Leerlingen van het AOC in Doetinchem gaan kennis maken met het werk van toen. En een oude boer krijgt een kijkje in de machines van nu.

Wist u dat de geslaagde leerlingen van het vroegere gymnasium in Doetinchem na hun examen werden afgespoeld onder de pomp nabij de school? Renate gaat een kijkje nemen bij de pomp waar deze feestelijke gebeurtenis plaatsvond.

Kunstenaar en houtbewerker Piet Post uit Terborg maakt op ambachtelijke wijze kunst van hout.

En in het gebruikenluik vertellen kinderen deze aflevering over de tradities en gebruiken rondom juffendag.

Kijk maandag 15 februari naar Een wagen vol verhalen. Vanaf 18.20 en ieder uur herhaald.

Categories:: Redactioneel Een wagen vol verhalen

Meer verhalen

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Galerij

Bloodbrood

09 februari 2015
Gerhard Kwak