Wanneer een kind op komst is gaan de aanstaande ouders druk op zoek naar een geschikte voornaam. Ze zoeken op internet en maken een lijstje met namen die ze her en der tegenkomen. Ze kiezen een naam die zij zelf het leukst vinden. Hierbij letten zij er vooral op dat de naam nog niet in de familie voorkomt.
Vroeger was dit juist het tegenovergestelde. Een kind kreeg de naam van zijn grootouders of van een ander familielid uit het voorgeslacht. Deze traditie lijkt steeds meer te vervagen. Ouders kiezen een naam die ze zelf mooi vinden of een naam die in de mode is. De herkomst van de naam is vaak onduidelijk en komt soms zelfs uit sport of amusement.  Zo wordt de naam of afkorting DJ steeds vaker gebruikt, heeft het te maken met de toenemende populariteit van dj's als Armin van Buuren en Afrojack?

Richtlijnen voor vernoemen
Rond de 13e eeuw werd er in Nederland veel vernoemd naar heiligen. In de perioden daarna waren ook vooral Bijbelse namen populair. Later begon men met het vernoemen naar familieleden. Het kiezen van een naam was daardoor een stuk gemakkelijker. In de meeste gevallen werden de volgende richtlijnen aangehouden:
* Het eerste kind wordt steeds naar de grootouders van vaderskant vernoemd. Het tweede kind naar de grootouders van moederskant.

* Is het eerste kind een jongen, dan wordt hij naar de grootvader van vaderskant vernoemd, is het een meisje dan naar de grootmoeder van moederskant. De tweede zoon wordt dan vernoemd naar de grootvader van moederskant en het 2e meisje naar de grootmoeder van vaderskant.

Deze laatste traditie wordt door sommige gezinnen nog steeds in ere gehouden. Zo schreef mevrouw van de Krol dat ze haar kinderen nog op deze wijze een doopnaam geeft.
De roepnaam van haar kinderen zijn dan weer een variant op de doopnaam. Varianten worden vaker gebruikt, ook worden kinderen soms naar een persoon van het andere geslacht vernoemd.
Een jongen die een variant van de naam van een mannelijk familielid krijgt. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het Koninklijk Huis, Koningin Wilhelmina werd vernoemd naar koning Willem I.

Waarom vernoemen we eigenlijk?
Waarschijnlijk is de traditie ontstaan om de verbondenheid tussen generaties aan te duiden. Het idee dat in je kinderen je ouders weer tot leven komen. Niet het individu staat centraal maar je bent onderdeel van een familie. Door het vernoemen wordt dat besef alleen maar groter. Wie naar haar grootmoeder vernoemd is zal zich aan haar spiegelen. Tegenwoordig lijkt het individu belangrijker te zijn.

Senior en junior
Wordt een kind vernoemd naar een familielid dat nog leeft dan wordt er vaak de afkorting 'junior' aan toegevoegd. Zo zijn beide personen uit elkaar te houden. Vroeger gebeurde het ook dat ze de toevoeging 'de Jonge' of 'de Oude' meekregen. Daar is de naam de Jonge waarschijnlijk ook ontstaan.

Duidelijk is wel dat het kiezen van een naam tegenwoordig een stuk lastiger is dan vroeger.

Categories:: Redactioneel Geboorte Naam Doop

Meer verhalen

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk