Wanneer een kind op komst is gaan de aanstaande ouders druk op zoek naar een geschikte voornaam. Ze zoeken op internet en maken een lijstje met namen die ze her en der tegenkomen. Ze kiezen een naam die zij zelf het leukst vinden. Hierbij letten zij er vooral op dat de naam nog niet in de familie voorkomt.
Vroeger was dit juist het tegenovergestelde. Een kind kreeg de naam van zijn grootouders of van een ander familielid uit het voorgeslacht. Deze traditie lijkt steeds meer te vervagen. Ouders kiezen een naam die ze zelf mooi vinden of een naam die in de mode is. De herkomst van de naam is vaak onduidelijk en komt soms zelfs uit sport of amusement.  Zo wordt de naam of afkorting DJ steeds vaker gebruikt, heeft het te maken met de toenemende populariteit van dj's als Armin van Buuren en Afrojack?

Richtlijnen voor vernoemen
Rond de 13e eeuw werd er in Nederland veel vernoemd naar heiligen. In de perioden daarna waren ook vooral Bijbelse namen populair. Later begon men met het vernoemen naar familieleden. Het kiezen van een naam was daardoor een stuk gemakkelijker. In de meeste gevallen werden de volgende richtlijnen aangehouden:
* Het eerste kind wordt steeds naar de grootouders van vaderskant vernoemd. Het tweede kind naar de grootouders van moederskant.

* Is het eerste kind een jongen, dan wordt hij naar de grootvader van vaderskant vernoemd, is het een meisje dan naar de grootmoeder van moederskant. De tweede zoon wordt dan vernoemd naar de grootvader van moederskant en het 2e meisje naar de grootmoeder van vaderskant.

Deze laatste traditie wordt door sommige gezinnen nog steeds in ere gehouden. Zo schreef mevrouw van de Krol dat ze haar kinderen nog op deze wijze een doopnaam geeft.
De roepnaam van haar kinderen zijn dan weer een variant op de doopnaam. Varianten worden vaker gebruikt, ook worden kinderen soms naar een persoon van het andere geslacht vernoemd.
Een jongen die een variant van de naam van een mannelijk familielid krijgt. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het Koninklijk Huis, Koningin Wilhelmina werd vernoemd naar koning Willem I.

Waarom vernoemen we eigenlijk?
Waarschijnlijk is de traditie ontstaan om de verbondenheid tussen generaties aan te duiden. Het idee dat in je kinderen je ouders weer tot leven komen. Niet het individu staat centraal maar je bent onderdeel van een familie. Door het vernoemen wordt dat besef alleen maar groter. Wie naar haar grootmoeder vernoemd is zal zich aan haar spiegelen. Tegenwoordig lijkt het individu belangrijker te zijn.

Senior en junior
Wordt een kind vernoemd naar een familielid dat nog leeft dan wordt er vaak de afkorting 'junior' aan toegevoegd. Zo zijn beide personen uit elkaar te houden. Vroeger gebeurde het ook dat ze de toevoeging 'de Jonge' of 'de Oude' meekregen. Daar is de naam de Jonge waarschijnlijk ook ontstaan.

Duidelijk is wel dat het kiezen van een naam tegenwoordig een stuk lastiger is dan vroeger.

Categories:: Redactioneel Geboorte Naam Doop

Meer verhalen

Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere

Biest

12 september 2014
A. Klaassen
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette