Wanneer een kind op komst is gaan de aanstaande ouders druk op zoek naar een geschikte voornaam. Ze zoeken op internet en maken een lijstje met namen die ze her en der tegenkomen. Ze kiezen een naam die zij zelf het leukst vinden. Hierbij letten zij er vooral op dat de naam nog niet in de familie voorkomt.
Vroeger was dit juist het tegenovergestelde. Een kind kreeg de naam van zijn grootouders of van een ander familielid uit het voorgeslacht. Deze traditie lijkt steeds meer te vervagen. Ouders kiezen een naam die ze zelf mooi vinden of een naam die in de mode is. De herkomst van de naam is vaak onduidelijk en komt soms zelfs uit sport of amusement.  Zo wordt de naam of afkorting DJ steeds vaker gebruikt, heeft het te maken met de toenemende populariteit van dj's als Armin van Buuren en Afrojack?

Richtlijnen voor vernoemen
Rond de 13e eeuw werd er in Nederland veel vernoemd naar heiligen. In de perioden daarna waren ook vooral Bijbelse namen populair. Later begon men met het vernoemen naar familieleden. Het kiezen van een naam was daardoor een stuk gemakkelijker. In de meeste gevallen werden de volgende richtlijnen aangehouden:
* Het eerste kind wordt steeds naar de grootouders van vaderskant vernoemd. Het tweede kind naar de grootouders van moederskant.

* Is het eerste kind een jongen, dan wordt hij naar de grootvader van vaderskant vernoemd, is het een meisje dan naar de grootmoeder van moederskant. De tweede zoon wordt dan vernoemd naar de grootvader van moederskant en het 2e meisje naar de grootmoeder van vaderskant.

Deze laatste traditie wordt door sommige gezinnen nog steeds in ere gehouden. Zo schreef mevrouw van de Krol dat ze haar kinderen nog op deze wijze een doopnaam geeft.
De roepnaam van haar kinderen zijn dan weer een variant op de doopnaam. Varianten worden vaker gebruikt, ook worden kinderen soms naar een persoon van het andere geslacht vernoemd.
Een jongen die een variant van de naam van een mannelijk familielid krijgt. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het Koninklijk Huis, Koningin Wilhelmina werd vernoemd naar koning Willem I.

Waarom vernoemen we eigenlijk?
Waarschijnlijk is de traditie ontstaan om de verbondenheid tussen generaties aan te duiden. Het idee dat in je kinderen je ouders weer tot leven komen. Niet het individu staat centraal maar je bent onderdeel van een familie. Door het vernoemen wordt dat besef alleen maar groter. Wie naar haar grootmoeder vernoemd is zal zich aan haar spiegelen. Tegenwoordig lijkt het individu belangrijker te zijn.

Senior en junior
Wordt een kind vernoemd naar een familielid dat nog leeft dan wordt er vaak de afkorting 'junior' aan toegevoegd. Zo zijn beide personen uit elkaar te houden. Vroeger gebeurde het ook dat ze de toevoeging 'de Jonge' of 'de Oude' meekregen. Daar is de naam de Jonge waarschijnlijk ook ontstaan.

Duidelijk is wel dat het kiezen van een naam tegenwoordig een stuk lastiger is dan vroeger.

Categories:: Redactioneel Geboorte Naam Doop

Meer verhalen

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen