Wanneer een kind op komst is gaan de aanstaande ouders druk op zoek naar een geschikte voornaam. Ze zoeken op internet en maken een lijstje met namen die ze her en der tegenkomen. Ze kiezen een naam die zij zelf het leukst vinden. Hierbij letten zij er vooral op dat de naam nog niet in de familie voorkomt.
Vroeger was dit juist het tegenovergestelde. Een kind kreeg de naam van zijn grootouders of van een ander familielid uit het voorgeslacht. Deze traditie lijkt steeds meer te vervagen. Ouders kiezen een naam die ze zelf mooi vinden of een naam die in de mode is. De herkomst van de naam is vaak onduidelijk en komt soms zelfs uit sport of amusement.  Zo wordt de naam of afkorting DJ steeds vaker gebruikt, heeft het te maken met de toenemende populariteit van dj's als Armin van Buuren en Afrojack?

Richtlijnen voor vernoemen
Rond de 13e eeuw werd er in Nederland veel vernoemd naar heiligen. In de perioden daarna waren ook vooral Bijbelse namen populair. Later begon men met het vernoemen naar familieleden. Het kiezen van een naam was daardoor een stuk gemakkelijker. In de meeste gevallen werden de volgende richtlijnen aangehouden:
* Het eerste kind wordt steeds naar de grootouders van vaderskant vernoemd. Het tweede kind naar de grootouders van moederskant.

* Is het eerste kind een jongen, dan wordt hij naar de grootvader van vaderskant vernoemd, is het een meisje dan naar de grootmoeder van moederskant. De tweede zoon wordt dan vernoemd naar de grootvader van moederskant en het 2e meisje naar de grootmoeder van vaderskant.

Deze laatste traditie wordt door sommige gezinnen nog steeds in ere gehouden. Zo schreef mevrouw van de Krol dat ze haar kinderen nog op deze wijze een doopnaam geeft.
De roepnaam van haar kinderen zijn dan weer een variant op de doopnaam. Varianten worden vaker gebruikt, ook worden kinderen soms naar een persoon van het andere geslacht vernoemd.
Een jongen die een variant van de naam van een mannelijk familielid krijgt. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het Koninklijk Huis, Koningin Wilhelmina werd vernoemd naar koning Willem I.

Waarom vernoemen we eigenlijk?
Waarschijnlijk is de traditie ontstaan om de verbondenheid tussen generaties aan te duiden. Het idee dat in je kinderen je ouders weer tot leven komen. Niet het individu staat centraal maar je bent onderdeel van een familie. Door het vernoemen wordt dat besef alleen maar groter. Wie naar haar grootmoeder vernoemd is zal zich aan haar spiegelen. Tegenwoordig lijkt het individu belangrijker te zijn.

Senior en junior
Wordt een kind vernoemd naar een familielid dat nog leeft dan wordt er vaak de afkorting 'junior' aan toegevoegd. Zo zijn beide personen uit elkaar te houden. Vroeger gebeurde het ook dat ze de toevoeging 'de Jonge' of 'de Oude' meekregen. Daar is de naam de Jonge waarschijnlijk ook ontstaan.

Duidelijk is wel dat het kiezen van een naam tegenwoordig een stuk lastiger is dan vroeger.

Categories:: Redactioneel Geboorte Naam Doop

Meer verhalen

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman