Wanneer een kind op komst is gaan de aanstaande ouders druk op zoek naar een geschikte voornaam. Ze zoeken op internet en maken een lijstje met namen die ze her en der tegenkomen. Ze kiezen een naam die zij zelf het leukst vinden. Hierbij letten zij er vooral op dat de naam nog niet in de familie voorkomt.
Vroeger was dit juist het tegenovergestelde. Een kind kreeg de naam van zijn grootouders of van een ander familielid uit het voorgeslacht. Deze traditie lijkt steeds meer te vervagen. Ouders kiezen een naam die ze zelf mooi vinden of een naam die in de mode is. De herkomst van de naam is vaak onduidelijk en komt soms zelfs uit sport of amusement.  Zo wordt de naam of afkorting DJ steeds vaker gebruikt, heeft het te maken met de toenemende populariteit van dj's als Armin van Buuren en Afrojack?

Richtlijnen voor vernoemen
Rond de 13e eeuw werd er in Nederland veel vernoemd naar heiligen. In de perioden daarna waren ook vooral Bijbelse namen populair. Later begon men met het vernoemen naar familieleden. Het kiezen van een naam was daardoor een stuk gemakkelijker. In de meeste gevallen werden de volgende richtlijnen aangehouden:
* Het eerste kind wordt steeds naar de grootouders van vaderskant vernoemd. Het tweede kind naar de grootouders van moederskant.

* Is het eerste kind een jongen, dan wordt hij naar de grootvader van vaderskant vernoemd, is het een meisje dan naar de grootmoeder van moederskant. De tweede zoon wordt dan vernoemd naar de grootvader van moederskant en het 2e meisje naar de grootmoeder van vaderskant.

Deze laatste traditie wordt door sommige gezinnen nog steeds in ere gehouden. Zo schreef mevrouw van de Krol dat ze haar kinderen nog op deze wijze een doopnaam geeft.
De roepnaam van haar kinderen zijn dan weer een variant op de doopnaam. Varianten worden vaker gebruikt, ook worden kinderen soms naar een persoon van het andere geslacht vernoemd.
Een jongen die een variant van de naam van een mannelijk familielid krijgt. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het Koninklijk Huis, Koningin Wilhelmina werd vernoemd naar koning Willem I.

Waarom vernoemen we eigenlijk?
Waarschijnlijk is de traditie ontstaan om de verbondenheid tussen generaties aan te duiden. Het idee dat in je kinderen je ouders weer tot leven komen. Niet het individu staat centraal maar je bent onderdeel van een familie. Door het vernoemen wordt dat besef alleen maar groter. Wie naar haar grootmoeder vernoemd is zal zich aan haar spiegelen. Tegenwoordig lijkt het individu belangrijker te zijn.

Senior en junior
Wordt een kind vernoemd naar een familielid dat nog leeft dan wordt er vaak de afkorting 'junior' aan toegevoegd. Zo zijn beide personen uit elkaar te houden. Vroeger gebeurde het ook dat ze de toevoeging 'de Jonge' of 'de Oude' meekregen. Daar is de naam de Jonge waarschijnlijk ook ontstaan.

Duidelijk is wel dat het kiezen van een naam tegenwoordig een stuk lastiger is dan vroeger.

Categories:: Redactioneel Geboorte Naam Doop

Meer verhalen

AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik