Deze week staat de wagen op een bijzonder plekje. Hemmen, een heel klein plaatsje in de Betuwe, is bijna een openluchtmuseum op zich. Het dorpje is een heerlijkheid en valt onder een stichting. We staan voor het kerkje in Hemmen, waar Dominee Heldring onder andere ooit de eerste Nederlandse kerstboom neerzette. 

Vleeskeuring Huissen
Vroeger werd de zondag tijdens de kermis in Huissen het beste vlees gegeten. Daarom was er de donderdag voor de kermis altijd een vleeskeuring. Die vleeskeuring was zowel letterlijk als figuurlijk, want het was ook gebruikelijk om op die dag een date te regelen voor de kermisgang. Tegenwoordig is er in september nog steeds een grote optocht in Huissen onder de naam Vleiskeuring. 

De Beusichemse paardenmarkt
De paardenmarkt in Beusichem bestaat al sinds 1461. Eerst vervulde deze markt een belangrijke centrumfunctie in de verkoop van paarden. Tegenwoordig is de kermis een belangrijker onderdeel dan de paardenmarkt. Wim Udo is al sinds de jaren zestig betrokken bij het evenement.

Muziek van Hilde Vos
Muzikante Hilde Vos is net moeder geworden. Maar dat weerhield haar er niet van om voor onze uitzending een mooi nummer te schrijven over haar woonplaats Bemmel.

Betuwse eau de vie
In Varik verwerkt stokerij Lubberhuizen en Raaff het Betuws fruit tot eau de vie. Ongeveer 2000 flesjes rollen er uit de stokerij, met alcoholische drank gemaakt van appels en peren tot aan zwarte bessen. 

Pinksterpoppen
In Buren was het ooit een traditie om pinksterpoppen op te hangen bij mensen uit het dorp. De makers van de pop gaven daarmee aan dat ze de ontvanger leuk of bijzonder vonden. Later kreeg het de betekenis dat de ontvangers van de pop moesten opschieten met kinderen krijgen. Niet altijd gepast dus. De traditie stierf uit. Wij kijken nog één keer door de ogen van Burense jongeren naar het bijzondere gebruik.

Heggenvlechten
Vroeger was er natuurlijk nog geen prikkeldraad. Toen was het gebruik om de heggen zodanig te vlechten, dat het vee er niet doorheen kon. Renate krijgt uitleg over de techniek van toen. 

Pannenkoekendag
Vrijdag 18 maart is het voor de tiende keer pannenkoekendag in Nederland. Saakje het Bakmeisje uit Arnhem laat ons zien, hoe we creatief kunnen zijn met pannenkoeken en maakt voor ons een pannenkoekentaart. 

Wilt u alle foto's zien die we die dag gemaakt hebben? Klik dan hier.

Categories:: Een wagen vol verhalen Huissen Hemmen Zetten Bemmel Varik Redactioneel

Meer verhalen

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol