Het traditionele gezinsuitje of schoolreisje

Mensen die zijn geboren en getogen in de omgeving van Arnhem kennen het misschien wel: de Westerbouwing. Vanaf de jaren 50 een populaire plek voor gezinnen en kinderen om te spelen in de speeltuin en wat te drinken in het restaurant. Het is een uitspanning in de gemeente Renkum. Omdat het wat hoger ligt kan je mooi uitkijken over de Betuwe, Arnhem en Nijmegen.

Ontstaan Westerbouwing
Al in 1760 wordt de Westerbouwing genoemd in enkele archiefstukken. Men noemt het 'een huis, schuur op den berg met opgaande hout en boomgaarden'. Door de jaren heen is er veel aangepast aan deze schuur. In 1802 kreeg het een Arnhemse eigenaar. Rond 1824 maakte hij er een theekoepel van. In de theekoepel was hij regelmatig te vinden met zijn familie. Het landgoed werd in 1872 verkocht. En daarmee kwamen ook de eerste grote veranderingen. Bij de theekoepel kwam een woning waar je wat kon eten en drinken, en er kwamen boottochtjes naar de uitspanning toe. Vanuit Arnhem kon men met een boot naar de Westerbouwing. Hierdoor groeide de populariteit! In 1912 kocht de gemeente de uitspanning en in de jaren 30 kwam er een uitkijktoren bij.

Westerbouwing verwoest
De Westerbouwing ligt tussen de dorpen Doorwerth, Heveadorp en Oosterbeek in en had goed uitzicht over de Rijn. Dit maakte het tot een strategisch punt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Slag om Arnhem bleef er weinig over van de uitspanning. Daarom werd er een tijdelijk restaurant gebouwd.

Wederopbouw Westerbouwing
De jaren vijftig stonden in het teken van de opbouw. Zo ook voor de Westerbouwing. Er kwam een nieuw restaurant met een uitkijktoren. Halverwege de jaren vijftig werd de speeltuin aangelegd. En eind jaren vijftig kwam er een rondrittrein. Deze trein haalde de mensen van de rondvaartboot. Ook kwam er een kabelbaan. Al deze uitbreidingen maakte de plek tot de ideale plek voor een gezinsuitje.


Mevrouw Eutjes kwam er regelmatig met haar ouders: 'Mijn ouders waren vroeger best druk. Toch maakten ze tijd om leuke dingen met ons te doen. Een uitje dat we regelmatig deden was met de boot naar Westerbouwing. Dat ligt bij Doorwerth. Het boottochtje was natuurlijk al leuk. Maar bij de Westerbouwing was ook een kabelbaan en een restaurant. We vonden het heel leuk om daar te zijn.' 

Mevrouw Donders ervoer het als een heerlijk schooluitje: 'Ook wij gingen met het gezin vaak met de boot naar de Westerbouwing. Daarnaast gingen we er ook vaak met schoolreisje naar toe. Dat was vaak in de kersenperiode, meestal een paar weken voor de zomervakantie. We gingen dan kersen plukken, hingen een dubbele kers achter onze oren en gingen met de kabelbaan.' 

En de Westerbouwing ging met de tijd mee. Er kwamen botsautootjes, luchtkussens en een kinderbaan. Maar ook de rest van Nederland ging met de tijd mee. Er kwamen steeds meer grote attractieparken. Dit zorgde voor moeilijke tijden en inde jaren negentig is besloten om het pretpark te sluiten. Het restaurant is er nog wel.

Wij zijn benieuwd of u deze plek kent. Misschien heeft u mooie herinneringen of aanvullingen op dit verhaal? Wij vinden het leuk als u deze plaatst.

Bron video: Gelders Archief

Gerelateerde verhalen

Westerbouwing Westerbouwing

Categories:: Redactioneel Oosterbeek Uitgaan

Meer verhalen

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten