(foto document Regionaal Archief Rivierenland)

In de streekarchieven is een document te vinden dat spreekt over de volkssport beugelen. Beugelen blijkt nog steeds te bestaan, vooral in Limburg en Brabant zijn nog enkele clubs actief. Het is een soort kruising tussen jeu de boule en croquette. Er is een simpele baan voor nodig, enkele ballen, een beugel waar net een bal doorheen kan, in het midden van het einde van de baan en enkele slaghouten. Geen ingewikkelde uitrusting zodat het inderdaad voorstelbaar is dat men dit spel alle speelde in de 14e eeuw. Op verschillende schilderijen uit de 16e eeuw staat het beugelen afgebeeld en uit documenten is gebleken dat poortwachters uit Nijmegen in 14..... officieel toestemming kregen om te beugelen om zo de verveling te verdrijven.

Wie wel eens fanatiek jeu de boule gespeeld heeft, kan zich misschien voorstellen hoe verslavend het beugelen kan zijn... In de 19e eeuw werd er overal in Gelderland fanatiek gebeugeld. Het kleine dorp Opijnen, met toen enkele honderden inwoners, had twee officiële beugelbanen! Dat weten we uit het document dat in het streekarchief gevonden is. En dat Opijnenaren op die banen heel fanatiek speelden is wel duidelijk. Zo erg dat de burgemeester, die al enkele mondelinge waarschuwingen had gegeven, het nodig vond om zijn verbod maar eens duidelijk op papier te zetten. Dit papier is dus bewaard gebleven in het streekarchief.

Wat was er namelijk aan de hand? Blijkbaar ging het er zo fel aan toe, dat de beugelaars zich niet hielden aan de zondags rust. Ze beugelden gewoon door, terwijl de godsvruchtige gemeente in de kerk zat, en dat kon natuurlijk niet! De veldwachter moest terstond ingrijpen zodra het na deze laatste waarschuwing opnieuw mis zou gaan....  Hoe dit verhaal verder ging is jammergenoeg niet meer te achterhalen. De volkssport beugelen maakte langzaam maar zeker plaats voor voetballen en vrijwel overal zijn de beugelbanen verdwenen.

Gerelateerde verhalen

Beugelen als sport Beugelen als sport

Categories:: Sport en vrije tijd Spelletjes Opijnen

Meer verhalen

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star