(foto document Regionaal Archief Rivierenland)

In de streekarchieven is een document te vinden dat spreekt over de volkssport beugelen. Beugelen blijkt nog steeds te bestaan, vooral in Limburg en Brabant zijn nog enkele clubs actief. Het is een soort kruising tussen jeu de boule en croquette. Er is een simpele baan voor nodig, enkele ballen, een beugel waar net een bal doorheen kan, in het midden van het einde van de baan en enkele slaghouten. Geen ingewikkelde uitrusting zodat het inderdaad voorstelbaar is dat men dit spel alle speelde in de 14e eeuw. Op verschillende schilderijen uit de 16e eeuw staat het beugelen afgebeeld en uit documenten is gebleken dat poortwachters uit Nijmegen in 14..... officieel toestemming kregen om te beugelen om zo de verveling te verdrijven.

Wie wel eens fanatiek jeu de boule gespeeld heeft, kan zich misschien voorstellen hoe verslavend het beugelen kan zijn... In de 19e eeuw werd er overal in Gelderland fanatiek gebeugeld. Het kleine dorp Opijnen, met toen enkele honderden inwoners, had twee officiële beugelbanen! Dat weten we uit het document dat in het streekarchief gevonden is. En dat Opijnenaren op die banen heel fanatiek speelden is wel duidelijk. Zo erg dat de burgemeester, die al enkele mondelinge waarschuwingen had gegeven, het nodig vond om zijn verbod maar eens duidelijk op papier te zetten. Dit papier is dus bewaard gebleven in het streekarchief.

Wat was er namelijk aan de hand? Blijkbaar ging het er zo fel aan toe, dat de beugelaars zich niet hielden aan de zondags rust. Ze beugelden gewoon door, terwijl de godsvruchtige gemeente in de kerk zat, en dat kon natuurlijk niet! De veldwachter moest terstond ingrijpen zodra het na deze laatste waarschuwing opnieuw mis zou gaan....  Hoe dit verhaal verder ging is jammergenoeg niet meer te achterhalen. De volkssport beugelen maakte langzaam maar zeker plaats voor voetballen en vrijwel overal zijn de beugelbanen verdwenen.

Gerelateerde verhalen

Beugelen als sport Beugelen als sport

Categories:: Sport en vrije tijd Spelletjes Opijnen

Meer verhalen

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen