(foto document Regionaal Archief Rivierenland)

In de streekarchieven is een document te vinden dat spreekt over de volkssport beugelen. Beugelen blijkt nog steeds te bestaan, vooral in Limburg en Brabant zijn nog enkele clubs actief. Het is een soort kruising tussen jeu de boule en croquette. Er is een simpele baan voor nodig, enkele ballen, een beugel waar net een bal doorheen kan, in het midden van het einde van de baan en enkele slaghouten. Geen ingewikkelde uitrusting zodat het inderdaad voorstelbaar is dat men dit spel alle speelde in de 14e eeuw. Op verschillende schilderijen uit de 16e eeuw staat het beugelen afgebeeld en uit documenten is gebleken dat poortwachters uit Nijmegen in 14..... officieel toestemming kregen om te beugelen om zo de verveling te verdrijven.

Wie wel eens fanatiek jeu de boule gespeeld heeft, kan zich misschien voorstellen hoe verslavend het beugelen kan zijn... In de 19e eeuw werd er overal in Gelderland fanatiek gebeugeld. Het kleine dorp Opijnen, met toen enkele honderden inwoners, had twee officiële beugelbanen! Dat weten we uit het document dat in het streekarchief gevonden is. En dat Opijnenaren op die banen heel fanatiek speelden is wel duidelijk. Zo erg dat de burgemeester, die al enkele mondelinge waarschuwingen had gegeven, het nodig vond om zijn verbod maar eens duidelijk op papier te zetten. Dit papier is dus bewaard gebleven in het streekarchief.

Wat was er namelijk aan de hand? Blijkbaar ging het er zo fel aan toe, dat de beugelaars zich niet hielden aan de zondags rust. Ze beugelden gewoon door, terwijl de godsvruchtige gemeente in de kerk zat, en dat kon natuurlijk niet! De veldwachter moest terstond ingrijpen zodra het na deze laatste waarschuwing opnieuw mis zou gaan....  Hoe dit verhaal verder ging is jammergenoeg niet meer te achterhalen. De volkssport beugelen maakte langzaam maar zeker plaats voor voetballen en vrijwel overal zijn de beugelbanen verdwenen.

Gerelateerde verhalen

Beugelen als sport Beugelen als sport

Categories:: Sport en vrije tijd Spelletjes Opijnen

Meer verhalen

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer