(foto document Regionaal Archief Rivierenland)

In de streekarchieven is een document te vinden dat spreekt over de volkssport beugelen. Beugelen blijkt nog steeds te bestaan, vooral in Limburg en Brabant zijn nog enkele clubs actief. Het is een soort kruising tussen jeu de boule en croquette. Er is een simpele baan voor nodig, enkele ballen, een beugel waar net een bal doorheen kan, in het midden van het einde van de baan en enkele slaghouten. Geen ingewikkelde uitrusting zodat het inderdaad voorstelbaar is dat men dit spel alle speelde in de 14e eeuw. Op verschillende schilderijen uit de 16e eeuw staat het beugelen afgebeeld en uit documenten is gebleken dat poortwachters uit Nijmegen in 14..... officieel toestemming kregen om te beugelen om zo de verveling te verdrijven.

Wie wel eens fanatiek jeu de boule gespeeld heeft, kan zich misschien voorstellen hoe verslavend het beugelen kan zijn... In de 19e eeuw werd er overal in Gelderland fanatiek gebeugeld. Het kleine dorp Opijnen, met toen enkele honderden inwoners, had twee officiële beugelbanen! Dat weten we uit het document dat in het streekarchief gevonden is. En dat Opijnenaren op die banen heel fanatiek speelden is wel duidelijk. Zo erg dat de burgemeester, die al enkele mondelinge waarschuwingen had gegeven, het nodig vond om zijn verbod maar eens duidelijk op papier te zetten. Dit papier is dus bewaard gebleven in het streekarchief.

Wat was er namelijk aan de hand? Blijkbaar ging het er zo fel aan toe, dat de beugelaars zich niet hielden aan de zondags rust. Ze beugelden gewoon door, terwijl de godsvruchtige gemeente in de kerk zat, en dat kon natuurlijk niet! De veldwachter moest terstond ingrijpen zodra het na deze laatste waarschuwing opnieuw mis zou gaan....  Hoe dit verhaal verder ging is jammergenoeg niet meer te achterhalen. De volkssport beugelen maakte langzaam maar zeker plaats voor voetballen en vrijwel overal zijn de beugelbanen verdwenen.

Gerelateerde verhalen

Beugelen als sport Beugelen als sport

Categories:: Sport en vrije tijd Spelletjes Opijnen

Meer verhalen

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Handige ouders

29 juni 2015
Teunie

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld