(foto document Regionaal Archief Rivierenland)

In de streekarchieven is een document te vinden dat spreekt over de volkssport beugelen. Beugelen blijkt nog steeds te bestaan, vooral in Limburg en Brabant zijn nog enkele clubs actief. Het is een soort kruising tussen jeu de boule en croquette. Er is een simpele baan voor nodig, enkele ballen, een beugel waar net een bal doorheen kan, in het midden van het einde van de baan en enkele slaghouten. Geen ingewikkelde uitrusting zodat het inderdaad voorstelbaar is dat men dit spel alle speelde in de 14e eeuw. Op verschillende schilderijen uit de 16e eeuw staat het beugelen afgebeeld en uit documenten is gebleken dat poortwachters uit Nijmegen in 14..... officieel toestemming kregen om te beugelen om zo de verveling te verdrijven.

Wie wel eens fanatiek jeu de boule gespeeld heeft, kan zich misschien voorstellen hoe verslavend het beugelen kan zijn... In de 19e eeuw werd er overal in Gelderland fanatiek gebeugeld. Het kleine dorp Opijnen, met toen enkele honderden inwoners, had twee officiële beugelbanen! Dat weten we uit het document dat in het streekarchief gevonden is. En dat Opijnenaren op die banen heel fanatiek speelden is wel duidelijk. Zo erg dat de burgemeester, die al enkele mondelinge waarschuwingen had gegeven, het nodig vond om zijn verbod maar eens duidelijk op papier te zetten. Dit papier is dus bewaard gebleven in het streekarchief.

Wat was er namelijk aan de hand? Blijkbaar ging het er zo fel aan toe, dat de beugelaars zich niet hielden aan de zondags rust. Ze beugelden gewoon door, terwijl de godsvruchtige gemeente in de kerk zat, en dat kon natuurlijk niet! De veldwachter moest terstond ingrijpen zodra het na deze laatste waarschuwing opnieuw mis zou gaan....  Hoe dit verhaal verder ging is jammergenoeg niet meer te achterhalen. De volkssport beugelen maakte langzaam maar zeker plaats voor voetballen en vrijwel overal zijn de beugelbanen verdwenen.

Gerelateerde verhalen

Beugelen als sport Beugelen als sport

Categories:: Sport en vrije tijd Spelletjes Opijnen

Meer verhalen

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner