(foto document Regionaal Archief Rivierenland)

In de streekarchieven is een document te vinden dat spreekt over de volkssport beugelen. Beugelen blijkt nog steeds te bestaan, vooral in Limburg en Brabant zijn nog enkele clubs actief. Het is een soort kruising tussen jeu de boule en croquette. Er is een simpele baan voor nodig, enkele ballen, een beugel waar net een bal doorheen kan, in het midden van het einde van de baan en enkele slaghouten. Geen ingewikkelde uitrusting zodat het inderdaad voorstelbaar is dat men dit spel alle speelde in de 14e eeuw. Op verschillende schilderijen uit de 16e eeuw staat het beugelen afgebeeld en uit documenten is gebleken dat poortwachters uit Nijmegen in 14..... officieel toestemming kregen om te beugelen om zo de verveling te verdrijven.

Wie wel eens fanatiek jeu de boule gespeeld heeft, kan zich misschien voorstellen hoe verslavend het beugelen kan zijn... In de 19e eeuw werd er overal in Gelderland fanatiek gebeugeld. Het kleine dorp Opijnen, met toen enkele honderden inwoners, had twee officiële beugelbanen! Dat weten we uit het document dat in het streekarchief gevonden is. En dat Opijnenaren op die banen heel fanatiek speelden is wel duidelijk. Zo erg dat de burgemeester, die al enkele mondelinge waarschuwingen had gegeven, het nodig vond om zijn verbod maar eens duidelijk op papier te zetten. Dit papier is dus bewaard gebleven in het streekarchief.

Wat was er namelijk aan de hand? Blijkbaar ging het er zo fel aan toe, dat de beugelaars zich niet hielden aan de zondags rust. Ze beugelden gewoon door, terwijl de godsvruchtige gemeente in de kerk zat, en dat kon natuurlijk niet! De veldwachter moest terstond ingrijpen zodra het na deze laatste waarschuwing opnieuw mis zou gaan....  Hoe dit verhaal verder ging is jammergenoeg niet meer te achterhalen. De volkssport beugelen maakte langzaam maar zeker plaats voor voetballen en vrijwel overal zijn de beugelbanen verdwenen.

Gerelateerde verhalen

Beugelen als sport Beugelen als sport

Categories:: Sport en vrije tijd Spelletjes Opijnen

Meer verhalen

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen