(foto document Regionaal Archief Rivierenland)

In de streekarchieven is een document te vinden dat spreekt over de volkssport beugelen. Beugelen blijkt nog steeds te bestaan, vooral in Limburg en Brabant zijn nog enkele clubs actief. Het is een soort kruising tussen jeu de boule en croquette. Er is een simpele baan voor nodig, enkele ballen, een beugel waar net een bal doorheen kan, in het midden van het einde van de baan en enkele slaghouten. Geen ingewikkelde uitrusting zodat het inderdaad voorstelbaar is dat men dit spel alle speelde in de 14e eeuw. Op verschillende schilderijen uit de 16e eeuw staat het beugelen afgebeeld en uit documenten is gebleken dat poortwachters uit Nijmegen in 14..... officieel toestemming kregen om te beugelen om zo de verveling te verdrijven.

Wie wel eens fanatiek jeu de boule gespeeld heeft, kan zich misschien voorstellen hoe verslavend het beugelen kan zijn... In de 19e eeuw werd er overal in Gelderland fanatiek gebeugeld. Het kleine dorp Opijnen, met toen enkele honderden inwoners, had twee officiële beugelbanen! Dat weten we uit het document dat in het streekarchief gevonden is. En dat Opijnenaren op die banen heel fanatiek speelden is wel duidelijk. Zo erg dat de burgemeester, die al enkele mondelinge waarschuwingen had gegeven, het nodig vond om zijn verbod maar eens duidelijk op papier te zetten. Dit papier is dus bewaard gebleven in het streekarchief.

Wat was er namelijk aan de hand? Blijkbaar ging het er zo fel aan toe, dat de beugelaars zich niet hielden aan de zondags rust. Ze beugelden gewoon door, terwijl de godsvruchtige gemeente in de kerk zat, en dat kon natuurlijk niet! De veldwachter moest terstond ingrijpen zodra het na deze laatste waarschuwing opnieuw mis zou gaan....  Hoe dit verhaal verder ging is jammergenoeg niet meer te achterhalen. De volkssport beugelen maakte langzaam maar zeker plaats voor voetballen en vrijwel overal zijn de beugelbanen verdwenen.

Gerelateerde verhalen

Beugelen als sport Beugelen als sport

Categories:: Sport en vrije tijd Spelletjes Opijnen

Meer verhalen

Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette