Sinds 1970 wordt er al gedanst bij carnavalsvereniging “De Deurzakkers” uit Ooij. We begonnen toen met 4 leden, dat is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 40!

In de loop der jaren is er veel veranderd in de danstechnieken. De passen zijn ingewikkelder geworden, gaan sneller en hebben meer pit gekregen. In deze periode zijn we ook tot inkeer gekomen dat je zeker je armen kunt gebruiken om de passen kracht bij te zetten en waarom moet je steeds in het zelfde rijtje blijven dansen? Je kunt tijdens de dans ook best even naar een andere opstelling lopen. Lenigheid en acrobatiek wordt steeds meer gewaardeerd in de gardedans. Ben je in dit alles een waar talent dan kan het zijn dat je ook nog een solodanseres wordt. In de loop der jaren hebben we heel wat pareltjes gehad.

Het DJ tijdperk

De muziek heeft veel verandering meegemaakt. Voorheen werd er gedanst op klassieke muziek, de muziek van James Last was hiervoor erg geschikt. Inmiddels zitten we in het tijdperk van de DJ’s en kun je eigenlijk op alle muziek dansen, als er maar een uptempo in zit. Zo hebben we een keer een songfestival medley in onze garde gehad. Erg leuk!

Zeker de laatste 30 jaar dansen we ook show. In het begin was dat een dans sterk gerelateerd aan een thema. Nu moet je deze dansen ook zien als dansen die je bij al die dansprogramma’s ziet. Strakke pakken aan en knallen op muziek, waarbij plezier in het dansen voorop staat. Dat is dan ook aan de meiden te zien. Hierbij zijn er ook weer gekke opstellingen en worden er de laatste tijd ook tilfiguren gemaakt. Hoeveel gaver wordt zo’n dans wel niet als er ook nog een meiden de lucht in gaan! Tja en dan denk je waar doe je dit voor.

De strijd

Natuurlijk voor onze optredens op onze Pronkzittingen, maar ook op die van bevriende verenigingen, daar worden we regelmatig voor gevraagd. Toch wil je ook wel eens weten waar je staat. Hoe goed of slecht zijn wij tov anderen die dit ook doen. Wat fijn is dat hier wedstrijden voor zijn. Daar krijg je antwoord op de vraag: “Waar staan wij? Wat moeten wij verbeteren aan de dansen om nog beter te worden?” Zo doen wij jaarlijks mee aan het HELAHO-festival bij ons in het dorp, ook dansen wij wel eens op NDO festivals. Dat zijn festivals die georganiseerd worden vanuit een bond. Als je goed groeit kun je zelfs op een EK terecht komen. Onze hoogste notering is tot 2x toe Nederlands kampioen Festival solo, door onze solo’s Lynn (inmiddels gestopt) en Britt.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Puttense boerendansers Puttense boerendansers

GalerijVideo
Categories:: Sport en vrije tijd Muziek Ooij Dans

Meer verhalen

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont