Sinds 1970 wordt er al gedanst bij carnavalsvereniging “De Deurzakkers” uit Ooij. We begonnen toen met 4 leden, dat is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 40!

In de loop der jaren is er veel veranderd in de danstechnieken. De passen zijn ingewikkelder geworden, gaan sneller en hebben meer pit gekregen. In deze periode zijn we ook tot inkeer gekomen dat je zeker je armen kunt gebruiken om de passen kracht bij te zetten en waarom moet je steeds in het zelfde rijtje blijven dansen? Je kunt tijdens de dans ook best even naar een andere opstelling lopen. Lenigheid en acrobatiek wordt steeds meer gewaardeerd in de gardedans. Ben je in dit alles een waar talent dan kan het zijn dat je ook nog een solodanseres wordt. In de loop der jaren hebben we heel wat pareltjes gehad.

Het DJ tijdperk

De muziek heeft veel verandering meegemaakt. Voorheen werd er gedanst op klassieke muziek, de muziek van James Last was hiervoor erg geschikt. Inmiddels zitten we in het tijdperk van de DJ’s en kun je eigenlijk op alle muziek dansen, als er maar een uptempo in zit. Zo hebben we een keer een songfestival medley in onze garde gehad. Erg leuk!

Zeker de laatste 30 jaar dansen we ook show. In het begin was dat een dans sterk gerelateerd aan een thema. Nu moet je deze dansen ook zien als dansen die je bij al die dansprogramma’s ziet. Strakke pakken aan en knallen op muziek, waarbij plezier in het dansen voorop staat. Dat is dan ook aan de meiden te zien. Hierbij zijn er ook weer gekke opstellingen en worden er de laatste tijd ook tilfiguren gemaakt. Hoeveel gaver wordt zo’n dans wel niet als er ook nog een meiden de lucht in gaan! Tja en dan denk je waar doe je dit voor.

De strijd

Natuurlijk voor onze optredens op onze Pronkzittingen, maar ook op die van bevriende verenigingen, daar worden we regelmatig voor gevraagd. Toch wil je ook wel eens weten waar je staat. Hoe goed of slecht zijn wij tov anderen die dit ook doen. Wat fijn is dat hier wedstrijden voor zijn. Daar krijg je antwoord op de vraag: “Waar staan wij? Wat moeten wij verbeteren aan de dansen om nog beter te worden?” Zo doen wij jaarlijks mee aan het HELAHO-festival bij ons in het dorp, ook dansen wij wel eens op NDO festivals. Dat zijn festivals die georganiseerd worden vanuit een bond. Als je goed groeit kun je zelfs op een EK terecht komen. Onze hoogste notering is tot 2x toe Nederlands kampioen Festival solo, door onze solo’s Lynn (inmiddels gestopt) en Britt.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Puttense boerendansers Puttense boerendansers

GalerijVideo
Categories:: Sport en vrije tijd Muziek Ooij Dans

Meer verhalen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Video

Koek slaan

12 augustus 2014
Gea

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp