Sinds 1970 wordt er al gedanst bij carnavalsvereniging “De Deurzakkers” uit Ooij. We begonnen toen met 4 leden, dat is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 40!

In de loop der jaren is er veel veranderd in de danstechnieken. De passen zijn ingewikkelder geworden, gaan sneller en hebben meer pit gekregen. In deze periode zijn we ook tot inkeer gekomen dat je zeker je armen kunt gebruiken om de passen kracht bij te zetten en waarom moet je steeds in het zelfde rijtje blijven dansen? Je kunt tijdens de dans ook best even naar een andere opstelling lopen. Lenigheid en acrobatiek wordt steeds meer gewaardeerd in de gardedans. Ben je in dit alles een waar talent dan kan het zijn dat je ook nog een solodanseres wordt. In de loop der jaren hebben we heel wat pareltjes gehad.

Het DJ tijdperk

De muziek heeft veel verandering meegemaakt. Voorheen werd er gedanst op klassieke muziek, de muziek van James Last was hiervoor erg geschikt. Inmiddels zitten we in het tijdperk van de DJ’s en kun je eigenlijk op alle muziek dansen, als er maar een uptempo in zit. Zo hebben we een keer een songfestival medley in onze garde gehad. Erg leuk!

Zeker de laatste 30 jaar dansen we ook show. In het begin was dat een dans sterk gerelateerd aan een thema. Nu moet je deze dansen ook zien als dansen die je bij al die dansprogramma’s ziet. Strakke pakken aan en knallen op muziek, waarbij plezier in het dansen voorop staat. Dat is dan ook aan de meiden te zien. Hierbij zijn er ook weer gekke opstellingen en worden er de laatste tijd ook tilfiguren gemaakt. Hoeveel gaver wordt zo’n dans wel niet als er ook nog een meiden de lucht in gaan! Tja en dan denk je waar doe je dit voor.

De strijd

Natuurlijk voor onze optredens op onze Pronkzittingen, maar ook op die van bevriende verenigingen, daar worden we regelmatig voor gevraagd. Toch wil je ook wel eens weten waar je staat. Hoe goed of slecht zijn wij tov anderen die dit ook doen. Wat fijn is dat hier wedstrijden voor zijn. Daar krijg je antwoord op de vraag: “Waar staan wij? Wat moeten wij verbeteren aan de dansen om nog beter te worden?” Zo doen wij jaarlijks mee aan het HELAHO-festival bij ons in het dorp, ook dansen wij wel eens op NDO festivals. Dat zijn festivals die georganiseerd worden vanuit een bond. Als je goed groeit kun je zelfs op een EK terecht komen. Onze hoogste notering is tot 2x toe Nederlands kampioen Festival solo, door onze solo’s Lynn (inmiddels gestopt) en Britt.

Bekijk het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Puttense boerendansers Puttense boerendansers

GalerijVideo
Categories:: Sport en vrije tijd Muziek Ooij Dans

Meer verhalen

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman