Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol