Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar