Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Leven met de dieren in één ruimte

27 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp