Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen