Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins