Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer