Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink