Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak