Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol