Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn