Wiens hersenspinsel het was staat mij niet meer scherp op het netvlies, maar jaren geleden vernam ik dat er was geopperd om de Bosvijver in Berg & Bos te dempen. Niet zeker of het een serieus idee betrof, reageerde ik rustig en bedeesd: "Ja joh! Rooi dan gelijk heel Berg & Bos, kan je er mooi huizen op bouwen!"

De vijver waarbij ik als kind met ingehouden adem naar de avonturen van Paulus de Boskabouter heb zitten luisteren. Dit was tijdens Lumido, een licht en geluidshow op en rondom de vijver. Jaren later heb ik tijdens dit evenement samen met mijn vrouw en nog heel jonge dochtertje een romantisch tochtje in een gondel gemaakt. De aan de vijver grenzende tunnel der verliefden en het achterliggende laantje mogen op zo’n romantische avond beslist niet worden overgeslagen.

De Bosvijver ligt in het Stadspark Berg & Bos en is kortgeleden prachtig gerenoveerd, evenals de directe omgeving. Berg & Bos is wellicht het meest bekend vanwege de Apenheul dat in dit park is gesitueerd, maar ook een bezoek aan het park op zich is zeer de moeite waard. De hoogste uitkijktoren van de Veluwe met een magnifiek uitzicht over Apeldoorn en de omringende bosgebieden, de Bosweide, de prachtige wandelroutes en natuurlijk de Bosvijver.

Deze vijver heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Meerdere malen heb ik er met mijn gezin gewandeld en ook met mijn hardloopgroep kom ik er regelmatig langs.

Niet onbelangrijk is echter dat deze vijver een speciale historie heeft. Het is in de jaren dertig van de vorige eeuw met veel bloed en zweet - tranen kenden mannen toen nog niet - gegraven door mannen vanuit de werkverschaffing. Een van die mannen was mijn opa en alleen al om die reden ben ik verknocht aan die vijver.

Ik kan me niet voorstellen dat het dempen meer dan op z’n hoogst een proefballonnetje kan zijn geweest. Het is me zelfs niet gelukt om er iets over terug te vinden en gelukkig maar, want het is natuurlijk ondenkbaar dat dit echt door zou zijn gegaan.

Categories:: Sport en vrije tijd Evenementen Wandelen Apeldoorn

Meer verhalen

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen