Vorig jaar ben ik voor het eerst koning geworden van het St. Gangulphusgilde in Huissen. We hebben daarnaast ook nog het St. Laurentiusgilde, het gilde van jonge vrijgezellen, Die zijn in het blauw gekleed en die kunnen ook als ze niet getrouwd zijn toch vanaf hun 35e overstappen. Daar ben ik twee keer koning van geweest in 1984 en 1986. Als koning kun je ook nog keizer worden maar dan moet ik dit jaar en volgend nog koning worden. Drie keer op een rij dus.

Ik zit nu 42 jaar bij het gilde. Ik vind het schitterend om zoiets uit te mogen beelden. Echt prachtig! Om de traditie voort te zetten, de verhalen van vroeger te horen en verder te vertellen. Dat is schitterend en mooi om te doen. Het leeft ook nog heel goed en dat wil ik verder brengen naar anderen. We gaan naar concoursen en vertellen dan veel van onszelf.

Ik draag nu het koningszilver, uit 1502. Verder draag ik het St. Gangulphusbrosbeeldje, maar alleen op speciale dagen want het is te kostbaar om iedere dag mee te lopen. Als ik ergens naar toe ga neem ik dan ook twee mensen mee om het te bewaken. Verder heb ik ook nog het Sint Janneke bij me. Dat is de oudste dekenstok die we bij het gilde hebben en komt ook uit de 16e eeuw.

Ik ben bij het gilde begonnen via mijn broer. Ik ben begonnen als tamboer en daarna ben ik vendelier geworden. Dat doe ik nu al 26 jaar en is prachtig om te doen, echt waar.

Ik heb twee zoons die ook bij het gilde hebben gezeten, maar helaas zijn ze gestopt. Ze zijn allebei vendelier geweest, maar vanwege hun studie moesten ze stoppen. Maar ik denk dat het over een poosje wel weer gaat kriebelen en dat ze zeggen: "paps heeft het ook gedaan, dus laten we het voortzetten." Dat komt wel goed! Mijn vrouw Annette is dit jaar koningin. In principe wordt de vrouw van de koning altijd koningin.

In deze streek moet het Gilde gehandhaafd worden. Anders wordt het allemaal zo arm als dit soort dingen verdwijnt. Als je op concoursen of waar dan ook loop, krijg ik allemaal leuke reacties van mensen. Dat is geweldig!

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Huissen Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink