Vorig jaar ben ik voor het eerst koning geworden van het St. Gangulphusgilde in Huissen. We hebben daarnaast ook nog het St. Laurentiusgilde, het gilde van jonge vrijgezellen, Die zijn in het blauw gekleed en die kunnen ook als ze niet getrouwd zijn toch vanaf hun 35e overstappen. Daar ben ik twee keer koning van geweest in 1984 en 1986. Als koning kun je ook nog keizer worden maar dan moet ik dit jaar en volgend nog koning worden. Drie keer op een rij dus.

Ik zit nu 42 jaar bij het gilde. Ik vind het schitterend om zoiets uit te mogen beelden. Echt prachtig! Om de traditie voort te zetten, de verhalen van vroeger te horen en verder te vertellen. Dat is schitterend en mooi om te doen. Het leeft ook nog heel goed en dat wil ik verder brengen naar anderen. We gaan naar concoursen en vertellen dan veel van onszelf.

Ik draag nu het koningszilver, uit 1502. Verder draag ik het St. Gangulphusbrosbeeldje, maar alleen op speciale dagen want het is te kostbaar om iedere dag mee te lopen. Als ik ergens naar toe ga neem ik dan ook twee mensen mee om het te bewaken. Verder heb ik ook nog het Sint Janneke bij me. Dat is de oudste dekenstok die we bij het gilde hebben en komt ook uit de 16e eeuw.

Ik ben bij het gilde begonnen via mijn broer. Ik ben begonnen als tamboer en daarna ben ik vendelier geworden. Dat doe ik nu al 26 jaar en is prachtig om te doen, echt waar.

Ik heb twee zoons die ook bij het gilde hebben gezeten, maar helaas zijn ze gestopt. Ze zijn allebei vendelier geweest, maar vanwege hun studie moesten ze stoppen. Maar ik denk dat het over een poosje wel weer gaat kriebelen en dat ze zeggen: "paps heeft het ook gedaan, dus laten we het voortzetten." Dat komt wel goed! Mijn vrouw Annette is dit jaar koningin. In principe wordt de vrouw van de koning altijd koningin.

In deze streek moet het Gilde gehandhaafd worden. Anders wordt het allemaal zo arm als dit soort dingen verdwijnt. Als je op concoursen of waar dan ook loop, krijg ik allemaal leuke reacties van mensen. Dat is geweldig!

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Huissen Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen