Al heel lang bestaat er in Nederland de traditie van het bekend maken van het vinden van het eerste kievietsei. Vaak wordt er gedacht dat dit ei alleen maar in Friesland wordt gevonden, maar dat is absoluut niet waar.

Vroeger werd dit ei aangeboden aan de koningin . Na de koningin kwam de commissaris van de koningin aan de beurt. En ook de burgemeester hoorde in dit rijtje thuis . De vinder kreeg de aandacht van de pers en een beloning en heel Nederland werd geïnformeerd. Ieder jaar is de vondst van “”het “” eerste ei te lezen en laat het bericht weten dat het voorjaar er aan komt.

Sinds begin 2000 is er veel te doen geweest over het al dan niet rapen van kievietseieren en uiteindelijk is er wettelijk vast gelegd dat er geen eieren meer meegenomen mogen worden . Hiermee werd ook meteen de traditie om het eerste ei aan de koningin aan te bieden verbroken.

Tegenwoordig zijn er heel veel vrijwilligers actief om de nesten van weidevogels zoals de kieviet, tureluur, scholekster, grutto en wulp te beschermen. Zij proberen samen met agrariërs deze vogels een kans te geven om tot een goed broedresultaat te komen.

Ondanks de verloren geraakte traditie van het eerste ei voor de koningin, is het bekend maken van de vondst nog steeds aan de orde. Dus blijft het zoeken naar dit ei bestaan.

Dit jaar heb ik het ei gevonden in de provincie Gelderland en wel op 5 maart in Delwijnen, gemeente Zaltbommel. Een unieke ervaring voor mij. Ik ben lid van de agrarische natuurvereniging Capreton en bescherm samen met vele andere vrijwilligers, jaar in jaar uit, vogels in de Bommelerwaard.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Folklore Delwijnen

Meer verhalen

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink