Bekmansbrook

Als we over de Dwarsdijk fietsen en bij SJato richting Markelo kijken zien we midden in het land een klein gebouwtje staan Heel onopvallend drie bij vijf meter groot. Dit gebouwtje is zeker 250 jaar oud en destijds gesticht door de heren van Verwolde. Het staat aan een vervallen wegje die vanaf smid Postel langs Lichtenberg naar de Wildriesendijk liep.

Het was het rustpunt als men op jacht ging Hier zagen de Jachtheren die vanaf het kasteel Verwolde vertrokken en de drijvers die vanaf de jachtopziener vertrokken elkaar voor het eerst. Binnen konden de herenjagers zich dan warmen bij de kachel en wat drinken Meestal waren het 12 tot 14 geweerdragende jagers. Voor de drijvers en de jachtopzichters onder leiding van o.a Derk Oudenampsen was er buiten een bank met een stookplaats waar deze konden verpozen. Alle pachter soms met personeel werden drijver werden gevraagd . Als we op oude foto,s kijken zien we wel groepen van 25 drijvers.

Buiten stond een voerbak waar de paarden aan vastgezet werden. Er was altijd een wagen ingericht voor het geschoten wild en een huifkar voor de jagers waar mee deze naar hun schietpost werden gebracht Dit gebouwtje was voor de jachtopzichters s,winters de plek van waaruit ze het moerrasgebied tussen de Dwarsdijk en de Bolksbeek konden overzien Dit ruige natte gebied was populaIr voor stropers en zwervers.

 

Eieren zoeken

Tussen de jachthut en de Bolksbeek in het moerras nestelden in voorjaar vele eenden en weide vogels. Hier zochten de inwoners van deze streek naar kievietseieren welke werden verkocht op het kasteel. De eerste brachten wel een gulden op later slechts enkele centen. Ze werden op het kasteel na het diner als tussendoortje voor het dessert gekookt gegeten,drie eieren per persoon was een gebruikelijk aantal. De gevonden eenden eieren werden door de boeren eieren zoekers zelf als consumptie gebruikt.

De jachtopzichter broeden er ook veel onder kippen uit. Deze eenden werden later losgelaten op de grachten rond het kasteel. Ze werden eerst wat van de vleugelveren afgekipt en bleven dan op de voerplaats Als ze na de rui weer konden vliegen bleven ze in de buurt en waren een geweldige jachtbuit In de oorlog was deze jachthut bergplaats voor het verzet. Maar ook een illegaal voor de slacht bestemd varken huisde er wel eens.

Bedenk dat in dit gebied een heel actieve verzetgroep woonde die heel veel goed maar gevaarlijk werk hebben gedaan Ook dank zij deze mogelijkheid die dit gebied hen bood zijn veel mensenlevens gespaard.

Ook hier weer eens een klein onopvallend gebouwtje en nu een goed ontwaterd landbouwgebied met een geschiedenis, Kijk vanaf de Dwarsdijk een richting Markelo en bedenk hoe het ooit was.

Rondfietser

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Dieren Laren

Meer verhalen

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert