Bekmansbrook

Als we over de Dwarsdijk fietsen en bij SJato richting Markelo kijken zien we midden in het land een klein gebouwtje staan Heel onopvallend drie bij vijf meter groot. Dit gebouwtje is zeker 250 jaar oud en destijds gesticht door de heren van Verwolde. Het staat aan een vervallen wegje die vanaf smid Postel langs Lichtenberg naar de Wildriesendijk liep.

Het was het rustpunt als men op jacht ging Hier zagen de Jachtheren die vanaf het kasteel Verwolde vertrokken en de drijvers die vanaf de jachtopziener vertrokken elkaar voor het eerst. Binnen konden de herenjagers zich dan warmen bij de kachel en wat drinken Meestal waren het 12 tot 14 geweerdragende jagers. Voor de drijvers en de jachtopzichters onder leiding van o.a Derk Oudenampsen was er buiten een bank met een stookplaats waar deze konden verpozen. Alle pachter soms met personeel werden drijver werden gevraagd . Als we op oude foto,s kijken zien we wel groepen van 25 drijvers.

Buiten stond een voerbak waar de paarden aan vastgezet werden. Er was altijd een wagen ingericht voor het geschoten wild en een huifkar voor de jagers waar mee deze naar hun schietpost werden gebracht Dit gebouwtje was voor de jachtopzichters s,winters de plek van waaruit ze het moerrasgebied tussen de Dwarsdijk en de Bolksbeek konden overzien Dit ruige natte gebied was populaIr voor stropers en zwervers.

 

Eieren zoeken

Tussen de jachthut en de Bolksbeek in het moerras nestelden in voorjaar vele eenden en weide vogels. Hier zochten de inwoners van deze streek naar kievietseieren welke werden verkocht op het kasteel. De eerste brachten wel een gulden op later slechts enkele centen. Ze werden op het kasteel na het diner als tussendoortje voor het dessert gekookt gegeten,drie eieren per persoon was een gebruikelijk aantal. De gevonden eenden eieren werden door de boeren eieren zoekers zelf als consumptie gebruikt.

De jachtopzichter broeden er ook veel onder kippen uit. Deze eenden werden later losgelaten op de grachten rond het kasteel. Ze werden eerst wat van de vleugelveren afgekipt en bleven dan op de voerplaats Als ze na de rui weer konden vliegen bleven ze in de buurt en waren een geweldige jachtbuit In de oorlog was deze jachthut bergplaats voor het verzet. Maar ook een illegaal voor de slacht bestemd varken huisde er wel eens.

Bedenk dat in dit gebied een heel actieve verzetgroep woonde die heel veel goed maar gevaarlijk werk hebben gedaan Ook dank zij deze mogelijkheid die dit gebied hen bood zijn veel mensenlevens gespaard.

Ook hier weer eens een klein onopvallend gebouwtje en nu een goed ontwaterd landbouwgebied met een geschiedenis, Kijk vanaf de Dwarsdijk een richting Markelo en bedenk hoe het ooit was.

Rondfietser

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Dieren Laren

Meer verhalen

VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert