Bekmansbrook

Als we over de Dwarsdijk fietsen en bij SJato richting Markelo kijken zien we midden in het land een klein gebouwtje staan Heel onopvallend drie bij vijf meter groot. Dit gebouwtje is zeker 250 jaar oud en destijds gesticht door de heren van Verwolde. Het staat aan een vervallen wegje die vanaf smid Postel langs Lichtenberg naar de Wildriesendijk liep.

Het was het rustpunt als men op jacht ging Hier zagen de Jachtheren die vanaf het kasteel Verwolde vertrokken en de drijvers die vanaf de jachtopziener vertrokken elkaar voor het eerst. Binnen konden de herenjagers zich dan warmen bij de kachel en wat drinken Meestal waren het 12 tot 14 geweerdragende jagers. Voor de drijvers en de jachtopzichters onder leiding van o.a Derk Oudenampsen was er buiten een bank met een stookplaats waar deze konden verpozen. Alle pachter soms met personeel werden drijver werden gevraagd . Als we op oude foto,s kijken zien we wel groepen van 25 drijvers.

Buiten stond een voerbak waar de paarden aan vastgezet werden. Er was altijd een wagen ingericht voor het geschoten wild en een huifkar voor de jagers waar mee deze naar hun schietpost werden gebracht Dit gebouwtje was voor de jachtopzichters s,winters de plek van waaruit ze het moerrasgebied tussen de Dwarsdijk en de Bolksbeek konden overzien Dit ruige natte gebied was populaIr voor stropers en zwervers.

 

Eieren zoeken

Tussen de jachthut en de Bolksbeek in het moerras nestelden in voorjaar vele eenden en weide vogels. Hier zochten de inwoners van deze streek naar kievietseieren welke werden verkocht op het kasteel. De eerste brachten wel een gulden op later slechts enkele centen. Ze werden op het kasteel na het diner als tussendoortje voor het dessert gekookt gegeten,drie eieren per persoon was een gebruikelijk aantal. De gevonden eenden eieren werden door de boeren eieren zoekers zelf als consumptie gebruikt.

De jachtopzichter broeden er ook veel onder kippen uit. Deze eenden werden later losgelaten op de grachten rond het kasteel. Ze werden eerst wat van de vleugelveren afgekipt en bleven dan op de voerplaats Als ze na de rui weer konden vliegen bleven ze in de buurt en waren een geweldige jachtbuit In de oorlog was deze jachthut bergplaats voor het verzet. Maar ook een illegaal voor de slacht bestemd varken huisde er wel eens.

Bedenk dat in dit gebied een heel actieve verzetgroep woonde die heel veel goed maar gevaarlijk werk hebben gedaan Ook dank zij deze mogelijkheid die dit gebied hen bood zijn veel mensenlevens gespaard.

Ook hier weer eens een klein onopvallend gebouwtje en nu een goed ontwaterd landbouwgebied met een geschiedenis, Kijk vanaf de Dwarsdijk een richting Markelo en bedenk hoe het ooit was.

Rondfietser

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Dieren Laren

Meer verhalen

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen