De Midland Hunt is een bij de hippische sportbond KNHS aangesloten meute jagende rijvereniging. Er wordt niet meer op de vos gejaagd, maar op een nagebootst spoor.

Midland Hunt
De Midland Hunt is een bij de hippische sportbond KNHS aangesloten meutejagende vereniging met meer dan 40 rijdende leden. De vereniging bestaat 29 jaar. Er wordt te paard gereden achter een meute bloedhonden.
De voorkeur van Midland Hunt om met bloedhonden te jagen, is gebaseerd op een aantal eigenschappen die alleen deze honden in zich hebben, zoals de wildreinheid en het niet afwijken van een opgenomen spoor.
De kennels bevinden zich in Berg en Dal. Om de meute bloedhonden ook op langere termijn in stand te kunnen houden is een fokprogramma opgezet, gecombineerd met een uitwisselingsprogramma met beheerders van bloedhondenmeutes in Engeland en Duitsland. 

De slipjacht
Het doel van de Midland Hunt is het organiseren van slipjachten en het in ere houden van haar rijke tradities. Er wordt niet meer op de vos gejaagd: er wordt een van te voren uitgezet geurspoor gevolgd.
Dit spoor wordt nagebootst door de sliptrekker. Hierdoor worden ter beschikking gestelde terreinen zo optimaal en zorgvuldig mogelijk gebruikt. Bovendien is de jacht in deze vorm diervriendelijk.
De sliptrekker heeft de taak net zo sluw te zijn als de vos. Hij kiest dan ook niet voor de paden, maar trekt zijn spoor door akkerlanden, weilanden, over bospaden en sloten, zoals vooraf met landeigenaren besproken.
Gedurende het jachtseizoen, dat loopt van oktober tot eind maart, worden er door de Midland Hunt een dertigtal slipjachten georganiseerd, voornamelijk in Gelderland en Brabant.

Tradities en gebruiken
De slipjacht zit vol tradities en gebruiken. Zo gelden er voor de heren en dames verschillende kledingvoorschriften: de heren dragen een rode jachtrok met een blauwe kraag, de dames een zwarte jachtrok met blauwe kraag.
Aan het aantal knopen waarmee de jachtrok gesloten wordt, herkent men de functie die de drager ervan bekleedt.

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Berg en Dal

Meer verhalen

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert