Overvliegen bij Scouting Graaf Otto Groep Lochem
Het zogeheten 'overvliegen' is een ceremonie bij de Scouting. Kinderen die de leeftijd hebben om naar een andere speltak te gaan, nemen op een feestelijke en meestal spectaculaire manier afscheid van hun oude speltak en worden ontvangen door hun nieuwe speltak. In een doorsnee scoutingcarrière vliegt een kind 4x over;

* Van de bevers (5-7 jaar) naar welpen (7-10,5 jaar)
* Van de welpen naar de scouts (10,5-14 jaar)
* Van de scouts naar de explorers (14-17 jaar)
* Van de explorers naar de roverscouts (17-20 jaar)

Daarna wordt het lid de mogelijkheid geboden om leiding te worden. De roverscouts draaien al als parttime leiding mee bij diverse speltakken. Leeftijden voor overvliegen kunnen per scoutinggroep iets verschillen. 

De gedachte achter het overvliegen is om de kinderen op een leuke, soepele manier van de ene speltak naar de andere laten gaan en te zorgen voor een warm welkom bij hun nieuwe speltak. Het is voor sommige kinderen een behoorlijke stap. Ze gaan uit hun vertrouwde omgeving weg, van een speltak waar ze alle kinderen en de leiding goed kennen naar een nieuwe, met uitdagingen aangepast aan een hoger leeftijdsniveau. Ze zullen nieuwe contacten moeten leggen met andere kinderen, nieuwe vriendjes maken en nieuwe leiding krijgen. Waar de overvliegers bij hun huidige speltak de oudsten zijn, en zich vaak ook als zodanig manifesteren, worden ze nu de jongsten, en zullen ze hun plekje in de nieuwe speltak moeten vinden.

Per kabelbaan, vlot of in de Kliko
Het overvliegen zelf gebeurt bij ons elke keer op een andere manier. De activiteit wordt door een wisselende commissie van leiding bedacht, voorbereid en uitgevoerd. Bijvoorbeeld per kabelbaan, per vlot, via een zeephelling, of net dat wat de leiding dat jaar weer bedacht heeft. Zo hebben we de overvliegers ook al eens in een Kliko bij het grof vuil gezet, of ze op een veiling per opbod verkocht aan de hoogt biedende speltak!Het overvliegen vindt normaliter 2x per jaar plaats, bij de Graaf Otto Groep in Lochem, in september bij de start van het nieuwe scoutingseizoen en in januari, aan het begin van het nieuwe jaar. Dit heeft als voordeel dat de kinderen niet te lang hoeven te wachten als ze de overvlieg-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Uitzonderingen worden af en toe gemaakt, bijvoorbeeld wanneer een kind nog net niet de leeftijd heeft, en er al vriendjes overgaan, of als een kind er qua niveau al echt aan toe is om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ook wanneer leiding wisselt van speltak worden deze overgevlogen.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending:

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Lochem

Meer verhalen

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Video

Het carbidhart

22 mei 2015
Wouter
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland