Overvliegen bij Scouting Graaf Otto Groep Lochem
Het zogeheten 'overvliegen' is een ceremonie bij de Scouting. Kinderen die de leeftijd hebben om naar een andere speltak te gaan, nemen op een feestelijke en meestal spectaculaire manier afscheid van hun oude speltak en worden ontvangen door hun nieuwe speltak. In een doorsnee scoutingcarrière vliegt een kind 4x over;

* Van de bevers (5-7 jaar) naar welpen (7-10,5 jaar)
* Van de welpen naar de scouts (10,5-14 jaar)
* Van de scouts naar de explorers (14-17 jaar)
* Van de explorers naar de roverscouts (17-20 jaar)

Daarna wordt het lid de mogelijkheid geboden om leiding te worden. De roverscouts draaien al als parttime leiding mee bij diverse speltakken. Leeftijden voor overvliegen kunnen per scoutinggroep iets verschillen. 

De gedachte achter het overvliegen is om de kinderen op een leuke, soepele manier van de ene speltak naar de andere laten gaan en te zorgen voor een warm welkom bij hun nieuwe speltak. Het is voor sommige kinderen een behoorlijke stap. Ze gaan uit hun vertrouwde omgeving weg, van een speltak waar ze alle kinderen en de leiding goed kennen naar een nieuwe, met uitdagingen aangepast aan een hoger leeftijdsniveau. Ze zullen nieuwe contacten moeten leggen met andere kinderen, nieuwe vriendjes maken en nieuwe leiding krijgen. Waar de overvliegers bij hun huidige speltak de oudsten zijn, en zich vaak ook als zodanig manifesteren, worden ze nu de jongsten, en zullen ze hun plekje in de nieuwe speltak moeten vinden.

Per kabelbaan, vlot of in de Kliko
Het overvliegen zelf gebeurt bij ons elke keer op een andere manier. De activiteit wordt door een wisselende commissie van leiding bedacht, voorbereid en uitgevoerd. Bijvoorbeeld per kabelbaan, per vlot, via een zeephelling, of net dat wat de leiding dat jaar weer bedacht heeft. Zo hebben we de overvliegers ook al eens in een Kliko bij het grof vuil gezet, of ze op een veiling per opbod verkocht aan de hoogt biedende speltak!Het overvliegen vindt normaliter 2x per jaar plaats, bij de Graaf Otto Groep in Lochem, in september bij de start van het nieuwe scoutingseizoen en in januari, aan het begin van het nieuwe jaar. Dit heeft als voordeel dat de kinderen niet te lang hoeven te wachten als ze de overvlieg-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Uitzonderingen worden af en toe gemaakt, bijvoorbeeld wanneer een kind nog net niet de leeftijd heeft, en er al vriendjes overgaan, of als een kind er qua niveau al echt aan toe is om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ook wanneer leiding wisselt van speltak worden deze overgevlogen.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending:

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Lochem

Meer verhalen

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie