Dreumel

Een neef van mij en ik hadden onlangs een verhaal over spellen van vroeger. (lagere school, 55 -57 jaar geleden)
We kregen het over "tik takken "en wat de regels waren . Je speelt het met 2 personen.

Het spel wordt gespeeld met 2 bakstenen , een lange stok van ong. 60 cm ,dik 2 cm en een kort stokje, lang 25 cm , dikte 2 cm. Het speelterrein was de staat (straatbreedte), en het spel speelde je met 2 personen, slagman en veldspeler. Je kon natuurlijk ook 2 tegen 2 spelen, dus 1 slagman (om beurten) en  twee veldspelers.

Het spel:
Eerste deel van de slagbeurt:
Je legt 2 stenen +/- 20 cm uit elkaar, legt het korte stokje erop en met de lange stok wip je het stokje zo ver mogelijk het veld in. Vangt men het stokje is de slagman"af"en wordt de veldspeler de nieuwe slagman. Vangt de veldspeler het stokje niet, raapt hij het stokje op en vanaf die plaats probeert hij de lange stok , die over de stenen ligt eraf te gooien , of nog beter, te "poorten", want dat leverde de veldspeler 50 punten op en was de slagman ook  "af".

Tweede deel van de slagbeurt:
De slagman neemt het korte stokje in de handen slaat dat met de land stok weg. Wordt het stokje gevangen, slagman is "af".
Anders raapt de veldspeler het stokje op en vanaf die plaats gooit hij het stokje zo dicht mogelijk naar de stenen. De slagman plaatst de lange stok voor het poortje en komt het korte stokje dicht bij, dan slaat hij het korte stokje weg. De afstand naar het stokje wordt dan gemeten met de lange stok ( = aantal punten). Slaat hij het stokje mis of door een schijnbeweging haalt de slagman de punt van de stok van de grond, dan is de slagman ook "af".

Derde deel van de slagbeurt:
De slagman legt het korte stokje schuin op een steen en slaat met de lange stok op de kop van het korte stokje, zodat dit de lucht in gaat. De slagman probeert met de lange stok het korte stokje  1, 2, 3 of zelfs 4 keer te raken en slaat het korte stokje dan zo ver mogelijk weg.
Vangt de veldspeler het stokje, slagman is weer "af". Lukt alles wordt de afstand gemeten van de ligplaats van het stokje tot de stenen.

Heb je het korte stokje 1 keer geraakt, meet je met de lange stok. 2 x geraakt, meet je met het korte stokje, 3 x geraakt, dan lange stok en 10 punten per lengte.4 x geraakt: dan korte stokje  en 10 punten per lengte en 5 x geraakt : lange stok en 50 punten per lengte.

Van te voren sprak je af of ieder 4 of 5 slagbeurten kreeg, en wie aan het einde de meeste punten had was de winnaar.

Galerij
tags
Categories:: Sport en vrije tijd Spelletjes Dreumel Keuze van de redactie