1200 jaar geleden leefde er op het grondgebied ten noorden en westen van Keulen een enorme draak. Hij vrat mens en dier en de bewoners verlieten dan ook massaal de streek tot…..Wiekard de zoon van de heer Pontis hen op miraculeuze wijze verloste van het ondier.


Wieckard was verliefd op Margaretha, de dochter van de heer van Hameland. Op een dag reed hij op zijn paard Liesbeth richting Zutphen. Hij wilde Margaretha’s hand vragen. Tot zijn grote verbazing kwam hij een processie tegen. Het was een enorme optocht met op kop de pastoor, een aantal boeren, een kudde schapen (beh beh) en ….Margaretha. “Waar gaan jullie naartoe”. “Naar de draak heer, met dit offer: een kudde schapen en.. onze gebeden” zei de pastoor en onze beschermvrouwe
Margaretha van Hameland begeleidt de processie... “Dat kan haar het leven kosten”, riep Wieckard uit…. Zij keek naar hem, hij keek naar haar en de liefde was daar……
Hij greep zijn lans, dreef zijn sporen in Liesbeth en stoof de processie voorbij.


Niet veel later bereikte hij het leger van de draak. Het dier werd wakker van het hoefgeklepper en dacht “nonderju mijn avondmaal komt me zo de bek binnen wandelen”. Wieckard stormde op de draak af, richtte zijn lans en probeerde deze met een enorme kracht in de muil van het ondier te drijven. tjakaaa……. kratsa!
De draak deed net zijn kop aan de kant en de lans brak in 4/5 stukken. Door de schok viel Wieckard van zijn paard. Liesbeth draaide zich om en ging ervandoor. De draak die zijn avondmaal zag verdwijnen, zette zich in beweging. Wieckard was ondertussen in een slootje terecht gekomen. Hij zag de draak recht op zich af komen en begon te bidden.


Na een tijdje keek onze held eens naar boven en zag tot zijn grote verbazing de kale onbeschermde buik van de draak “non derjuu, dit is mijn kans”. Hij trok zijn zwaard en precies op goede moment dreef hij het wapen, recht in het hart van het dier. De draak spuwde rook, vuur, en sintels. En brulde Gelllllreeeeee… en zakte in elkaar. De pastoor, de boeren en Margaretha stonden op flinke afstand te luisteren. Ineens was het stil. Margaretha ging kijken en zag dat de draak dood was. Wichard kroop net onder het monster vandaan. De kop werd van de draak gehakt en juichend en zingend ging het in optocht richting het kasteel van de heer van Pontis.

Wieckard trouwde Margretha en het kasteel waar ze gingen wonen kreeg de naam Gelre en de streek eromheen natuurlijk Gelderland.

Luister hier het verhaal, verteld door Gery Groot Zwaaftink:

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal, verteld door Eric Borrias en Gery Groot Zwaaftink

AudioVideo
Categories:: Streek-en volksverhalen Zutphen Keuze van de redactie Naam

Meer verhalen

Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart