De familievete in een klein Achterhoeks dorp.

We hebben er allemaal wel eens van gehoord: een familievete in een dorp. Dat is natuurlijk niet zo leuk, en als je later eens een van de namen per ongeluk laat vallen, word je meteen heel agressief aangekeken. Ikzelf kom hier niet “weg”, ik kom uit het Westen van ons land. Mijn grootvader kwam uit Zutphen, een schitterende stad aan de IJssel. Weet u, als ik nog wel eens daar in het Westen geweest ben en in neem de trein van Apeldoorn naar Zutphen, dan krijg ik kippenvel. De “skyline” met grote witte huizen, intrigeren mij op een dusdanige manier, dat ik het gevoel heb weer thuis te zijn.

Samen met mijn ouders ben ik terecht gekomen in Neede, een leuk dorp tussen Eibergen en Haaksbergen. Het beviel me goed. De buren waren heel aardig en met de dochter werd ik vriendin. Ze hadden honden, waarvan een Duitse herder. We gingen altijd, iedere avond een eindje met de hond wandelen. Vlakbij ons huis was een dierentuin. Daarachter liep je langs een boerderijtje (heel klein) en daarnaast stond een kasteel, met een gracht er omheen. De periode waarin ik dit verhaal schrijf, speelt zich af in de twintigste eeuw.

Het kasteel had de naam: “Huize De Kamp”. Er was in de tijd dat het gebouwd was, een vete ontstaan tussen twee familieleden. Ze hadden beiden de rechten opgeëist van het bouwwerk. Ik heb u al verteld over het kleine boerderijtje. Daar woonde vroeger, naar overlevering, een heks, samen met haar katten en kraaien. Op een dag kwam er iemand langs lopen, die een nogal vreemde geur rook. De heks was bezig een brouwsel te maken. Ze had een heel mooi plannetje bedacht. En even later kwam dat uit. De kraai begon te schreeuwen en op die manier riep hij de heks. Deze ging met haar bezemsteel naar boven en inderdaad: ze zag dat de baron het kasteel verliet. Zo te zien was er niemand meer in huis, dus ze pakte de kraai onder haar arm, het brouwsel stevig in haar handen en even later zweefden ze door het Needse luchtruim, op weg van de boerderij naar het dak van het kasteel. Gelukkig: er stond nog een luik open, en daar gingen ze door naar binnen. Nu werd ook meteen de naam van het dorp duidelijk: er waren op zolder veel vleermuizen die ondersteboven hingen aan de balken. De heks zette haar bezemsteel netjes neer en liet de kraai los. De kraai, Gerrit, nam wat van het brouwsel en werd meteen agressief. Plotseling hoorde de heks het geratel van de koets op de kleien en het hek ging open. De baron kwam binnen en raakte helemaal overstuur. Wie had zijn mooie huis zo vernield? Hij verdacht meteen de heks, maar hij had natuurlijk geen bewijs.

Zo, op deze manier bleef de vete bestaan, maar helaas heeft de heks toch het onderspit moeten delven. Het kasteel is nu een Huis geworden en de boerderij is gesloopt. De sloper kreeg op een gegeven moment de schrik van zijn leven. Toen hij naar de zolder ging om het dak te vernieuwen, hing daar een hele uitgedroogde kraai. Anders zou je zeggen: “Dat is het levende bewijs”, maar in dit geval niet. Wie in deze tijd nog eens de hond uitlaat en langs het kleine boerderijtje loopt, moet niet denken dat hij of zij gedronken heeft, maar als je je goed concentreert, is er achter op het erf nog het schrille geluid te horen van de heks.

 

Margreet Boot

Neede.

Categories:: Streek-en volksverhalen Achterhoek Verhaal

Meer verhalen

Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen