Wie kent niet het gezegde “de kool en de geit sparen“? Maar weet u waar het vandaan komt en waar het de eerste keer werd gebruikt? Dat zal ik u vertellen .

Aan het einde van de straat waaraan ik woon begint de provincie Overijssel . De grens is een brede afwateringssloot. Nu kun je zo van Gelderland naar Overijssel rijden maar in het verleden was dat niet mogelijk. Je moest dan met een roeiboot over het water om in de andere provincie te komen.

Op een morgen kwam een man vanuit de richting Kampen om naar Gelderland te gaan. Hij was niet alleen, nee hij had levende have bij zich. Nu bedoel ik niet de luizen die misschien in zijn pet zaten of de enkele vlo in zijn hemd nee aan een touw had hij twee dieren bij zich aan elke kant één. Aan de ene kant had hij een geit en aan de andere kant een wolfshond. Hij had de grootste moeite om die dieren uit elkaar te houden en om het nog wat ingewikkelder te maken had hij ook nog een rode kool bij zich. Die hield hij onder zijn arm aan de kant van de wolf. Dat moest wel want anders at de geit de kool op. Alles ging goed tot hij aan die brede sloot kwam. Hoe moest hij daarover komen. Om te roeien moest hij zijn beide handen gebruiken. Als hij de dieren in de boot deed zou hij misschien alleen de wolf over houden omdat de geit de kool op zou eten en de wolf de geit.

Lang zat de man aan de walkant om een oplossing te zoeken en rond het middaguur vond hij die. Met de geit ging hij eerst naar de overkant. Die werd op de Gelderse bodem gezet,

daarna haalde hij de wolf op en roeide ermee naar de overkant. De wolf werd aan land gezet en de geit ging mee terug in de boot. In Overijssel werd de geit weer aan land gezet en ging de kool in de boot. Toen de kool ook in Gelderland was werd als laatste weer de geit opgehaald uit Overijssel.

Aan de Gelderse kant vervolgde de man weer zijn reis met aan de ene kant de geit, aan de andere kant de wolf en onder zijn arm de rode kool. Zo was hij de eerste man die de kool en de geit spaarde. Dit verhaal hoorde ik ruim 60 jaar geleden van een oude buurman die het van zijn vader hoorde. Die buurman had geen kinderen om het door te geven. Hij zei tegen mij ´Vertel het verder aan allen die het willen horen´ en hoe kan ik dat beter doen dan op deze manier?

Categories:: Streek-en volksverhalen Volksverhaal Oldebroek

Meer verhalen

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink