Wie kent niet het gezegde “de kool en de geit sparen“? Maar weet u waar het vandaan komt en waar het de eerste keer werd gebruikt? Dat zal ik u vertellen .

Aan het einde van de straat waaraan ik woon begint de provincie Overijssel . De grens is een brede afwateringssloot. Nu kun je zo van Gelderland naar Overijssel rijden maar in het verleden was dat niet mogelijk. Je moest dan met een roeiboot over het water om in de andere provincie te komen.

Op een morgen kwam een man vanuit de richting Kampen om naar Gelderland te gaan. Hij was niet alleen, nee hij had levende have bij zich. Nu bedoel ik niet de luizen die misschien in zijn pet zaten of de enkele vlo in zijn hemd nee aan een touw had hij twee dieren bij zich aan elke kant één. Aan de ene kant had hij een geit en aan de andere kant een wolfshond. Hij had de grootste moeite om die dieren uit elkaar te houden en om het nog wat ingewikkelder te maken had hij ook nog een rode kool bij zich. Die hield hij onder zijn arm aan de kant van de wolf. Dat moest wel want anders at de geit de kool op. Alles ging goed tot hij aan die brede sloot kwam. Hoe moest hij daarover komen. Om te roeien moest hij zijn beide handen gebruiken. Als hij de dieren in de boot deed zou hij misschien alleen de wolf over houden omdat de geit de kool op zou eten en de wolf de geit.

Lang zat de man aan de walkant om een oplossing te zoeken en rond het middaguur vond hij die. Met de geit ging hij eerst naar de overkant. Die werd op de Gelderse bodem gezet,

daarna haalde hij de wolf op en roeide ermee naar de overkant. De wolf werd aan land gezet en de geit ging mee terug in de boot. In Overijssel werd de geit weer aan land gezet en ging de kool in de boot. Toen de kool ook in Gelderland was werd als laatste weer de geit opgehaald uit Overijssel.

Aan de Gelderse kant vervolgde de man weer zijn reis met aan de ene kant de geit, aan de andere kant de wolf en onder zijn arm de rode kool. Zo was hij de eerste man die de kool en de geit spaarde. Dit verhaal hoorde ik ruim 60 jaar geleden van een oude buurman die het van zijn vader hoorde. Die buurman had geen kinderen om het door te geven. Hij zei tegen mij ´Vertel het verder aan allen die het willen horen´ en hoe kan ik dat beter doen dan op deze manier?

Categories:: Streek-en volksverhalen Volksverhaal Oldebroek

Meer verhalen

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink