Wie kent niet het gezegde “de kool en de geit sparen“? Maar weet u waar het vandaan komt en waar het de eerste keer werd gebruikt? Dat zal ik u vertellen .

Aan het einde van de straat waaraan ik woon begint de provincie Overijssel . De grens is een brede afwateringssloot. Nu kun je zo van Gelderland naar Overijssel rijden maar in het verleden was dat niet mogelijk. Je moest dan met een roeiboot over het water om in de andere provincie te komen.

Op een morgen kwam een man vanuit de richting Kampen om naar Gelderland te gaan. Hij was niet alleen, nee hij had levende have bij zich. Nu bedoel ik niet de luizen die misschien in zijn pet zaten of de enkele vlo in zijn hemd nee aan een touw had hij twee dieren bij zich aan elke kant één. Aan de ene kant had hij een geit en aan de andere kant een wolfshond. Hij had de grootste moeite om die dieren uit elkaar te houden en om het nog wat ingewikkelder te maken had hij ook nog een rode kool bij zich. Die hield hij onder zijn arm aan de kant van de wolf. Dat moest wel want anders at de geit de kool op. Alles ging goed tot hij aan die brede sloot kwam. Hoe moest hij daarover komen. Om te roeien moest hij zijn beide handen gebruiken. Als hij de dieren in de boot deed zou hij misschien alleen de wolf over houden omdat de geit de kool op zou eten en de wolf de geit.

Lang zat de man aan de walkant om een oplossing te zoeken en rond het middaguur vond hij die. Met de geit ging hij eerst naar de overkant. Die werd op de Gelderse bodem gezet,

daarna haalde hij de wolf op en roeide ermee naar de overkant. De wolf werd aan land gezet en de geit ging mee terug in de boot. In Overijssel werd de geit weer aan land gezet en ging de kool in de boot. Toen de kool ook in Gelderland was werd als laatste weer de geit opgehaald uit Overijssel.

Aan de Gelderse kant vervolgde de man weer zijn reis met aan de ene kant de geit, aan de andere kant de wolf en onder zijn arm de rode kool. Zo was hij de eerste man die de kool en de geit spaarde. Dit verhaal hoorde ik ruim 60 jaar geleden van een oude buurman die het van zijn vader hoorde. Die buurman had geen kinderen om het door te geven. Hij zei tegen mij ´Vertel het verder aan allen die het willen horen´ en hoe kan ik dat beter doen dan op deze manier?

Categories:: Streek-en volksverhalen Volksverhaal Oldebroek

Meer verhalen

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Video

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak