Wie kent niet het gezegde “de kool en de geit sparen“? Maar weet u waar het vandaan komt en waar het de eerste keer werd gebruikt? Dat zal ik u vertellen .

Aan het einde van de straat waaraan ik woon begint de provincie Overijssel . De grens is een brede afwateringssloot. Nu kun je zo van Gelderland naar Overijssel rijden maar in het verleden was dat niet mogelijk. Je moest dan met een roeiboot over het water om in de andere provincie te komen.

Op een morgen kwam een man vanuit de richting Kampen om naar Gelderland te gaan. Hij was niet alleen, nee hij had levende have bij zich. Nu bedoel ik niet de luizen die misschien in zijn pet zaten of de enkele vlo in zijn hemd nee aan een touw had hij twee dieren bij zich aan elke kant één. Aan de ene kant had hij een geit en aan de andere kant een wolfshond. Hij had de grootste moeite om die dieren uit elkaar te houden en om het nog wat ingewikkelder te maken had hij ook nog een rode kool bij zich. Die hield hij onder zijn arm aan de kant van de wolf. Dat moest wel want anders at de geit de kool op. Alles ging goed tot hij aan die brede sloot kwam. Hoe moest hij daarover komen. Om te roeien moest hij zijn beide handen gebruiken. Als hij de dieren in de boot deed zou hij misschien alleen de wolf over houden omdat de geit de kool op zou eten en de wolf de geit.

Lang zat de man aan de walkant om een oplossing te zoeken en rond het middaguur vond hij die. Met de geit ging hij eerst naar de overkant. Die werd op de Gelderse bodem gezet,

daarna haalde hij de wolf op en roeide ermee naar de overkant. De wolf werd aan land gezet en de geit ging mee terug in de boot. In Overijssel werd de geit weer aan land gezet en ging de kool in de boot. Toen de kool ook in Gelderland was werd als laatste weer de geit opgehaald uit Overijssel.

Aan de Gelderse kant vervolgde de man weer zijn reis met aan de ene kant de geit, aan de andere kant de wolf en onder zijn arm de rode kool. Zo was hij de eerste man die de kool en de geit spaarde. Dit verhaal hoorde ik ruim 60 jaar geleden van een oude buurman die het van zijn vader hoorde. Die buurman had geen kinderen om het door te geven. Hij zei tegen mij ´Vertel het verder aan allen die het willen horen´ en hoe kan ik dat beter doen dan op deze manier?

Categories:: Streek-en volksverhalen Volksverhaal Oldebroek

Meer verhalen

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor