Elke dorp in Nederland heeft wel een klok in een klokkentoren. Zo één die altijd luid bij lief en leed, de uren en halfuren laat horen en de mensen uitnodigd om te komen.


Maar met de klok van Elst is iets aan de hand.

Het is zo’n 2 eeuwen geleden dat de klok van Elst werd gestolen uit de toren. Toen de toren dan ook zweeg en er geen enkele slag meer te horen viel, waren de bewoners van Elst diep bedroefd. Omdat een klok in die tijd van groot belang was, werd besloten een nieuwe klok te laten maken. De beroemde klokkengieter dhr
Schimmel uit Utrecht werd gevraagd de klok te gieten. De bewoners van Elst zamelden de benodigde metalen in, in de vorm van huisraad en lijfsieraden.

Toen er in het kerkschuurtje een grote voorraad zilver, ijzer, koper en brons lag opgestapeld arriveerde dhr Schimmel die direct aan het sorteren sloeg. Soort bij soort. Alles werd nauwkeurig gewogen, tot op de miligram “De verhouding komt nogal nauw” zei de man op gewichtige toon. “Ontsteek het vuur en gooi dit alles in de ketel en hij wees naar de metalen”

Het vuur laaide op, en de metalen smolten. Dhr Heer Schimmel controleerde vuur en temperatuurstijging. “Dat is in orde. Ik moet even naar het huuske. Ik ben zo terug.”
Hij was net weg toen een vlaag het vuur onder de ketel aanwakkerde. De brij borrelde en siste en bereikte bijna de rand. Dit alles tot grote ontzetting van Gijs, leerling en hulpje van de dorpssmid. Hij dacht aan de pap van zijn moeder en wist dat hij moest roeren. Vlug greep hij een ijzeren staaf en stak die in de brij. Dhr Schimmel die net kwam aanlopen riep “nee nee niet doen, de metaalverhouding!!!!!….. maar het was te laat. Gijs brulde “ au wat heet” . en liet de staaf los.
Deze zonk weg in de gloeiende massa.

Ach de fout was niet te herstellen, de klok werd gegoten en in de toren gehesen. Maar de klank! ach nee,….. de metalen stem van de klok had een vreemde schorre heesheid. En als een vreemdeling daar een opmerking over maakt“ zegt de Elstenaar “t Is de staaf van de smid, die er in zit, en meepraat, als de koster luien gaat”

Luister hier het verhaal, verteld door Gery Groot Zwaaftink:

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Elst Klokluiden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis