Elke dorp in Nederland heeft wel een klok in een klokkentoren. Zo één die altijd luid bij lief en leed, de uren en halfuren laat horen en de mensen uitnodigd om te komen.


Maar met de klok van Elst is iets aan de hand.

Het is zo’n 2 eeuwen geleden dat de klok van Elst werd gestolen uit de toren. Toen de toren dan ook zweeg en er geen enkele slag meer te horen viel, waren de bewoners van Elst diep bedroefd. Omdat een klok in die tijd van groot belang was, werd besloten een nieuwe klok te laten maken. De beroemde klokkengieter dhr
Schimmel uit Utrecht werd gevraagd de klok te gieten. De bewoners van Elst zamelden de benodigde metalen in, in de vorm van huisraad en lijfsieraden.

Toen er in het kerkschuurtje een grote voorraad zilver, ijzer, koper en brons lag opgestapeld arriveerde dhr Schimmel die direct aan het sorteren sloeg. Soort bij soort. Alles werd nauwkeurig gewogen, tot op de miligram “De verhouding komt nogal nauw” zei de man op gewichtige toon. “Ontsteek het vuur en gooi dit alles in de ketel en hij wees naar de metalen”

Het vuur laaide op, en de metalen smolten. Dhr Heer Schimmel controleerde vuur en temperatuurstijging. “Dat is in orde. Ik moet even naar het huuske. Ik ben zo terug.”
Hij was net weg toen een vlaag het vuur onder de ketel aanwakkerde. De brij borrelde en siste en bereikte bijna de rand. Dit alles tot grote ontzetting van Gijs, leerling en hulpje van de dorpssmid. Hij dacht aan de pap van zijn moeder en wist dat hij moest roeren. Vlug greep hij een ijzeren staaf en stak die in de brij. Dhr Schimmel die net kwam aanlopen riep “nee nee niet doen, de metaalverhouding!!!!!….. maar het was te laat. Gijs brulde “ au wat heet” . en liet de staaf los.
Deze zonk weg in de gloeiende massa.

Ach de fout was niet te herstellen, de klok werd gegoten en in de toren gehesen. Maar de klank! ach nee,….. de metalen stem van de klok had een vreemde schorre heesheid. En als een vreemdeling daar een opmerking over maakt“ zegt de Elstenaar “t Is de staaf van de smid, die er in zit, en meepraat, als de koster luien gaat”

Luister hier het verhaal, verteld door Gery Groot Zwaaftink:

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Elst Klokluiden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker