Elke dorp in Nederland heeft wel een klok in een klokkentoren. Zo één die altijd luid bij lief en leed, de uren en halfuren laat horen en de mensen uitnodigd om te komen.


Maar met de klok van Elst is iets aan de hand.

Het is zo’n 2 eeuwen geleden dat de klok van Elst werd gestolen uit de toren. Toen de toren dan ook zweeg en er geen enkele slag meer te horen viel, waren de bewoners van Elst diep bedroefd. Omdat een klok in die tijd van groot belang was, werd besloten een nieuwe klok te laten maken. De beroemde klokkengieter dhr
Schimmel uit Utrecht werd gevraagd de klok te gieten. De bewoners van Elst zamelden de benodigde metalen in, in de vorm van huisraad en lijfsieraden.

Toen er in het kerkschuurtje een grote voorraad zilver, ijzer, koper en brons lag opgestapeld arriveerde dhr Schimmel die direct aan het sorteren sloeg. Soort bij soort. Alles werd nauwkeurig gewogen, tot op de miligram “De verhouding komt nogal nauw” zei de man op gewichtige toon. “Ontsteek het vuur en gooi dit alles in de ketel en hij wees naar de metalen”

Het vuur laaide op, en de metalen smolten. Dhr Heer Schimmel controleerde vuur en temperatuurstijging. “Dat is in orde. Ik moet even naar het huuske. Ik ben zo terug.”
Hij was net weg toen een vlaag het vuur onder de ketel aanwakkerde. De brij borrelde en siste en bereikte bijna de rand. Dit alles tot grote ontzetting van Gijs, leerling en hulpje van de dorpssmid. Hij dacht aan de pap van zijn moeder en wist dat hij moest roeren. Vlug greep hij een ijzeren staaf en stak die in de brij. Dhr Schimmel die net kwam aanlopen riep “nee nee niet doen, de metaalverhouding!!!!!….. maar het was te laat. Gijs brulde “ au wat heet” . en liet de staaf los.
Deze zonk weg in de gloeiende massa.

Ach de fout was niet te herstellen, de klok werd gegoten en in de toren gehesen. Maar de klank! ach nee,….. de metalen stem van de klok had een vreemde schorre heesheid. En als een vreemdeling daar een opmerking over maakt“ zegt de Elstenaar “t Is de staaf van de smid, die er in zit, en meepraat, als de koster luien gaat”

Luister hier het verhaal, verteld door Gery Groot Zwaaftink:

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Elst Klokluiden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias