Elke dorp in Nederland heeft wel een klok in een klokkentoren. Zo één die altijd luid bij lief en leed, de uren en halfuren laat horen en de mensen uitnodigd om te komen.


Maar met de klok van Elst is iets aan de hand.

Het is zo’n 2 eeuwen geleden dat de klok van Elst werd gestolen uit de toren. Toen de toren dan ook zweeg en er geen enkele slag meer te horen viel, waren de bewoners van Elst diep bedroefd. Omdat een klok in die tijd van groot belang was, werd besloten een nieuwe klok te laten maken. De beroemde klokkengieter dhr
Schimmel uit Utrecht werd gevraagd de klok te gieten. De bewoners van Elst zamelden de benodigde metalen in, in de vorm van huisraad en lijfsieraden.

Toen er in het kerkschuurtje een grote voorraad zilver, ijzer, koper en brons lag opgestapeld arriveerde dhr Schimmel die direct aan het sorteren sloeg. Soort bij soort. Alles werd nauwkeurig gewogen, tot op de miligram “De verhouding komt nogal nauw” zei de man op gewichtige toon. “Ontsteek het vuur en gooi dit alles in de ketel en hij wees naar de metalen”

Het vuur laaide op, en de metalen smolten. Dhr Heer Schimmel controleerde vuur en temperatuurstijging. “Dat is in orde. Ik moet even naar het huuske. Ik ben zo terug.”
Hij was net weg toen een vlaag het vuur onder de ketel aanwakkerde. De brij borrelde en siste en bereikte bijna de rand. Dit alles tot grote ontzetting van Gijs, leerling en hulpje van de dorpssmid. Hij dacht aan de pap van zijn moeder en wist dat hij moest roeren. Vlug greep hij een ijzeren staaf en stak die in de brij. Dhr Schimmel die net kwam aanlopen riep “nee nee niet doen, de metaalverhouding!!!!!….. maar het was te laat. Gijs brulde “ au wat heet” . en liet de staaf los.
Deze zonk weg in de gloeiende massa.

Ach de fout was niet te herstellen, de klok werd gegoten en in de toren gehesen. Maar de klank! ach nee,….. de metalen stem van de klok had een vreemde schorre heesheid. En als een vreemdeling daar een opmerking over maakt“ zegt de Elstenaar “t Is de staaf van de smid, die er in zit, en meepraat, als de koster luien gaat”

Luister hier het verhaal, verteld door Gery Groot Zwaaftink:

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Elst Klokluiden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten