De tovenaar en de schipper

In de haven van Amsterdam werden de schepen geladen en gelost. De bruin geteerde scheepsrompen schuurden tegen de houten steigers. De touwen en zeilen klapperen in de zachte wind.

Het begon al te schemeren en Schipper Martens was klaar voor vertrek. “Kan ik meevaren schipper ik heb gehoord dat je naar Harderwijk zeilt vannacht. Een kleine dikke man met een pijp in zijn mond keek Martens vriendelijk aan. “Is best, stap maar op”

Even later voer het kleine schip de haven uit. De zeilen vingen wind en met een matig gangetje voeren ze de zuiderzee op. De tijd verstreek. Rustig zaten de schipper en de man te roken. De golven klotsten tegen het schip…. en het wand en de zeilen kraakten. “We zeilen voor de wind, over een uur of 4 zijn we in Harderwijk” zei de schipper. “Oh ik heb geen haast, als we er morgenochtend om vijf uur zijn dan is het ook goed. Wat moet ik midden in de nacht in Harderwijk doen?”

Ineens en uit het niets kwam een enorme windvlaag. De schipper werd van zijn roer geslingerd. Hij wist ondanks de hevige deining op te staan en het helmhout te grijpen. Het was van korte duur, de vreemdeling had geen kik gegeven en zat nog rustig zijn pijpje te roken. “Vreemd” bromde de schipper en keek de man wantrouwend aan.

Zwijgend zeilden ze verder maar er hing iets vreemds in de lucht, de geur, de sfeer!?? Martens keek verbaasd om zich heen, “hoe kan dit”? Ze voeren in een kanaal met aan weerszijden korenvelden. “Waar zijn we”? Dat weet ik niet zei de man wat ik wel weet is dat de Zuiderzee eens drooggemaakt zal worden. “Man dat kan toch niet” zei Martens gespannen

Na twee uur tussen de kanaaloevers te hebben gevaren was er opnieuw een geweldige windvlaag. Dit keer was de Schipper erop bedacht en had hij de helmstok stevig vast. Het schip was weer op volle zee. Martens zei niets. Met liefde had hij de man over boord gesmeten. Hij was er van overtuigd dat de vreemdeling een tovenaar was. Niet zo’n vreemde gedachte want op dat moment klonk er achter hen het fluiten en voortrollen van een spoortrein. Verschrikt keek Martens om zich heen maar…..zag niets.

Goddank!!! In de verte zag hij de lichtjes van Harderwijk. En een uur later meerde hij zijn schip aan in de haven. De man stapte aan wal en bedankte Martens vriendelijk en op dat moment sloeg de klok vijf uur. Uit zee klonk het kraaien van een haan.

Categories:: Streek-en volksverhalen Harderwijk

Meer verhalen

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os