De tovenaar en de schipper

In de haven van Amsterdam werden de schepen geladen en gelost. De bruin geteerde scheepsrompen schuurden tegen de houten steigers. De touwen en zeilen klapperen in de zachte wind.

Het begon al te schemeren en Schipper Martens was klaar voor vertrek. “Kan ik meevaren schipper ik heb gehoord dat je naar Harderwijk zeilt vannacht. Een kleine dikke man met een pijp in zijn mond keek Martens vriendelijk aan. “Is best, stap maar op”

Even later voer het kleine schip de haven uit. De zeilen vingen wind en met een matig gangetje voeren ze de zuiderzee op. De tijd verstreek. Rustig zaten de schipper en de man te roken. De golven klotsten tegen het schip…. en het wand en de zeilen kraakten. “We zeilen voor de wind, over een uur of 4 zijn we in Harderwijk” zei de schipper. “Oh ik heb geen haast, als we er morgenochtend om vijf uur zijn dan is het ook goed. Wat moet ik midden in de nacht in Harderwijk doen?”

Ineens en uit het niets kwam een enorme windvlaag. De schipper werd van zijn roer geslingerd. Hij wist ondanks de hevige deining op te staan en het helmhout te grijpen. Het was van korte duur, de vreemdeling had geen kik gegeven en zat nog rustig zijn pijpje te roken. “Vreemd” bromde de schipper en keek de man wantrouwend aan.

Zwijgend zeilden ze verder maar er hing iets vreemds in de lucht, de geur, de sfeer!?? Martens keek verbaasd om zich heen, “hoe kan dit”? Ze voeren in een kanaal met aan weerszijden korenvelden. “Waar zijn we”? Dat weet ik niet zei de man wat ik wel weet is dat de Zuiderzee eens drooggemaakt zal worden. “Man dat kan toch niet” zei Martens gespannen

Na twee uur tussen de kanaaloevers te hebben gevaren was er opnieuw een geweldige windvlaag. Dit keer was de Schipper erop bedacht en had hij de helmstok stevig vast. Het schip was weer op volle zee. Martens zei niets. Met liefde had hij de man over boord gesmeten. Hij was er van overtuigd dat de vreemdeling een tovenaar was. Niet zo’n vreemde gedachte want op dat moment klonk er achter hen het fluiten en voortrollen van een spoortrein. Verschrikt keek Martens om zich heen maar…..zag niets.

Goddank!!! In de verte zag hij de lichtjes van Harderwijk. En een uur later meerde hij zijn schip aan in de haven. De man stapte aan wal en bedankte Martens vriendelijk en op dat moment sloeg de klok vijf uur. Uit zee klonk het kraaien van een haan.

Categories:: Streek-en volksverhalen Harderwijk

Meer verhalen

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot