De tovenaar en de schipper

In de haven van Amsterdam werden de schepen geladen en gelost. De bruin geteerde scheepsrompen schuurden tegen de houten steigers. De touwen en zeilen klapperen in de zachte wind.

Het begon al te schemeren en Schipper Martens was klaar voor vertrek. “Kan ik meevaren schipper ik heb gehoord dat je naar Harderwijk zeilt vannacht. Een kleine dikke man met een pijp in zijn mond keek Martens vriendelijk aan. “Is best, stap maar op”

Even later voer het kleine schip de haven uit. De zeilen vingen wind en met een matig gangetje voeren ze de zuiderzee op. De tijd verstreek. Rustig zaten de schipper en de man te roken. De golven klotsten tegen het schip…. en het wand en de zeilen kraakten. “We zeilen voor de wind, over een uur of 4 zijn we in Harderwijk” zei de schipper. “Oh ik heb geen haast, als we er morgenochtend om vijf uur zijn dan is het ook goed. Wat moet ik midden in de nacht in Harderwijk doen?”

Ineens en uit het niets kwam een enorme windvlaag. De schipper werd van zijn roer geslingerd. Hij wist ondanks de hevige deining op te staan en het helmhout te grijpen. Het was van korte duur, de vreemdeling had geen kik gegeven en zat nog rustig zijn pijpje te roken. “Vreemd” bromde de schipper en keek de man wantrouwend aan.

Zwijgend zeilden ze verder maar er hing iets vreemds in de lucht, de geur, de sfeer!?? Martens keek verbaasd om zich heen, “hoe kan dit”? Ze voeren in een kanaal met aan weerszijden korenvelden. “Waar zijn we”? Dat weet ik niet zei de man wat ik wel weet is dat de Zuiderzee eens drooggemaakt zal worden. “Man dat kan toch niet” zei Martens gespannen

Na twee uur tussen de kanaaloevers te hebben gevaren was er opnieuw een geweldige windvlaag. Dit keer was de Schipper erop bedacht en had hij de helmstok stevig vast. Het schip was weer op volle zee. Martens zei niets. Met liefde had hij de man over boord gesmeten. Hij was er van overtuigd dat de vreemdeling een tovenaar was. Niet zo’n vreemde gedachte want op dat moment klonk er achter hen het fluiten en voortrollen van een spoortrein. Verschrikt keek Martens om zich heen maar…..zag niets.

Goddank!!! In de verte zag hij de lichtjes van Harderwijk. En een uur later meerde hij zijn schip aan in de haven. De man stapte aan wal en bedankte Martens vriendelijk en op dat moment sloeg de klok vijf uur. Uit zee klonk het kraaien van een haan.

Categories:: Streek-en volksverhalen Harderwijk

Meer verhalen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Bloemencorso Rekken

06 juli 2015
J. Roessink

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten
Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen