Het verhaal gaat dat het ’s nachts spookt rond kasteel Staverden. Na twaalven doolt de ‘Zwarte vrouwe van Staverden’ rond en men kan haar horen huilen. Wie zich op dat tijdstip in de kasteeltuin begeeft, zou het wellicht niet meer kunnen navertellen…

De jonge Leonora, ook bekend als Eleonora of Lenora, was verliefd op Herman. Haar ouders echter zagen haar liever trouwen met Zweder van Wisch. Leonora haatte hem, maar op het sterfbed van haar moeder moest ze beloven met Zweder te trouwen.

Leonora wist de bruiloft uit te stellen door te vluchten naar Kasteel Wildeborch bij Vorden. Maar niet lang daarna werd het kasteel belegerd door Diebald, een helper van Zweder. Net toen Leonora dacht dat ze aan zijn grillen was overgeleverd, werd ze gered door haar geliefde Herman. Ze trouwden en bleven samen op de Wildeborch wonen.

Korte tijd later ging Herman op jacht, maar hij werd overvallen door Zweder en door hem met een speer gedood. Zweder eiste het kasteel en Leonora op. Nog dezelfde dag werd Herman begraven. Leonora, met gebroken hart, vluchtte op de terugweg van de begrafenis en zwierf enkele dagen over de Veluwe alvorens bij haar stiefmoeder op Staverden aan te kloppen.

Deze nam haar liefdevol op, maar Leonora kwijnde weg en stierf een vroege dood. Ze werd begraven onder de bomen achter het slot. Een legende was geboren.

Achter Kasteel Staverden ligt Leonora's Poll, een gedenksteen op een klein eilandje in de Staverdense Beek, met het opschrift 'Leonora 1353'. De steen herinnert aan de legende over Leonora van Barchem, die in 1353 aan liefdesverdriet stierf.

Categories:: Streek-en volksverhalen Staverden

Meer verhalen

VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop