Een eenzame ruiter reed in de avond, heuvel op, heuvel af. Even gloeide nog een rosse veeg licht van de ondergaande zon laag tussen de stammen van de bomen. Toen werd alles schemergrijs. De grote nachtvogel vloog over het bos en spreidde breed zijn zwarte vlerken. Het schemergrijs werd grauwzwart, het werd donker tussen de bomen en doodstil. In die stilte stonden de stammen als oude kromgebogen reuzen zwijgend en roerloos, dragend het zware geheim van de nacht. Regelmatig klonk in het duister de eenzame galop van de vreemde ruiter.

 Oude mensen weten te verhalen dat het een Fransman was. Bij een bocht van de weg zag hij in het bos een lichtje schijnen. Het straalde zo vriendelijk alsof het van een gastvrije hoeve kwam waar eenvoudige mensen hem gul zouden huisvesten. Hij stuurde er op aan; het paard echter bleef angstig snuivend staan.

 Nu de hoefslag opeens verstomd was, viel de stilte drukkend neer. De vreemde ruiter klopte zijn paard op de hals en sprak zacht enige woorden tot het dier. Maar het paard bleef staan als op de plek vastgenageld en legde zijn oren in de nek.

 Het lichtje lokte tussen de bomen. Toen gaf de ruiter zijn paard de sporen. Met één schichtige schok sprong het vooruit. Een doffe plomp in het zuigende moeras, een gil en angstig hulpgeroep; maar mijlen in de omtrek was er geen mens die het kon horen.

 De ruiter zag om naar het lichtje. Het was er niet meer. De boze geesten, die onder 't moeras wonen, trokken ruiter en paard snel de diepte in. Nog één versmorende noodkreet en toen sloot zich de stilte weer als een zwarte oneindigheid over het woud.

 Jaren later werden de sabel en de geraamten van de vreemde ruiter en zijn paard opgedolven. Maar wie laat in de stille avond langs de grindweg van Hoog Soeren naar Wiesel rakelings het Ruitergat voorbij gaat, kan soms een klein lichtje zien lonken tussen de bomen en een kreet horen, als een zwakke echo uit lang vervlogen tijden...


 Bron: "Veluwsche sagen" geschreven en verlucht door Gust. van de Wall Perné. Uitgegeven te Amsterdam bij Scheltens & Giltay, 1921, p. 89-94.

Categories:: Streek-en volksverhalen Wenum-Wiesel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere