Een eenzame ruiter reed in de avond, heuvel op, heuvel af. Even gloeide nog een rosse veeg licht van de ondergaande zon laag tussen de stammen van de bomen. Toen werd alles schemergrijs. De grote nachtvogel vloog over het bos en spreidde breed zijn zwarte vlerken. Het schemergrijs werd grauwzwart, het werd donker tussen de bomen en doodstil. In die stilte stonden de stammen als oude kromgebogen reuzen zwijgend en roerloos, dragend het zware geheim van de nacht. Regelmatig klonk in het duister de eenzame galop van de vreemde ruiter.

 Oude mensen weten te verhalen dat het een Fransman was. Bij een bocht van de weg zag hij in het bos een lichtje schijnen. Het straalde zo vriendelijk alsof het van een gastvrije hoeve kwam waar eenvoudige mensen hem gul zouden huisvesten. Hij stuurde er op aan; het paard echter bleef angstig snuivend staan.

 Nu de hoefslag opeens verstomd was, viel de stilte drukkend neer. De vreemde ruiter klopte zijn paard op de hals en sprak zacht enige woorden tot het dier. Maar het paard bleef staan als op de plek vastgenageld en legde zijn oren in de nek.

 Het lichtje lokte tussen de bomen. Toen gaf de ruiter zijn paard de sporen. Met één schichtige schok sprong het vooruit. Een doffe plomp in het zuigende moeras, een gil en angstig hulpgeroep; maar mijlen in de omtrek was er geen mens die het kon horen.

 De ruiter zag om naar het lichtje. Het was er niet meer. De boze geesten, die onder 't moeras wonen, trokken ruiter en paard snel de diepte in. Nog één versmorende noodkreet en toen sloot zich de stilte weer als een zwarte oneindigheid over het woud.

 Jaren later werden de sabel en de geraamten van de vreemde ruiter en zijn paard opgedolven. Maar wie laat in de stille avond langs de grindweg van Hoog Soeren naar Wiesel rakelings het Ruitergat voorbij gaat, kan soms een klein lichtje zien lonken tussen de bomen en een kreet horen, als een zwakke echo uit lang vervlogen tijden...


 Bron: "Veluwsche sagen" geschreven en verlucht door Gust. van de Wall Perné. Uitgegeven te Amsterdam bij Scheltens & Giltay, 1921, p. 89-94.

Categories:: Streek-en volksverhalen Wenum-Wiesel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo