Een eenzame ruiter reed in de avond, heuvel op, heuvel af. Even gloeide nog een rosse veeg licht van de ondergaande zon laag tussen de stammen van de bomen. Toen werd alles schemergrijs. De grote nachtvogel vloog over het bos en spreidde breed zijn zwarte vlerken. Het schemergrijs werd grauwzwart, het werd donker tussen de bomen en doodstil. In die stilte stonden de stammen als oude kromgebogen reuzen zwijgend en roerloos, dragend het zware geheim van de nacht. Regelmatig klonk in het duister de eenzame galop van de vreemde ruiter.

 Oude mensen weten te verhalen dat het een Fransman was. Bij een bocht van de weg zag hij in het bos een lichtje schijnen. Het straalde zo vriendelijk alsof het van een gastvrije hoeve kwam waar eenvoudige mensen hem gul zouden huisvesten. Hij stuurde er op aan; het paard echter bleef angstig snuivend staan.

 Nu de hoefslag opeens verstomd was, viel de stilte drukkend neer. De vreemde ruiter klopte zijn paard op de hals en sprak zacht enige woorden tot het dier. Maar het paard bleef staan als op de plek vastgenageld en legde zijn oren in de nek.

 Het lichtje lokte tussen de bomen. Toen gaf de ruiter zijn paard de sporen. Met één schichtige schok sprong het vooruit. Een doffe plomp in het zuigende moeras, een gil en angstig hulpgeroep; maar mijlen in de omtrek was er geen mens die het kon horen.

 De ruiter zag om naar het lichtje. Het was er niet meer. De boze geesten, die onder 't moeras wonen, trokken ruiter en paard snel de diepte in. Nog één versmorende noodkreet en toen sloot zich de stilte weer als een zwarte oneindigheid over het woud.

 Jaren later werden de sabel en de geraamten van de vreemde ruiter en zijn paard opgedolven. Maar wie laat in de stille avond langs de grindweg van Hoog Soeren naar Wiesel rakelings het Ruitergat voorbij gaat, kan soms een klein lichtje zien lonken tussen de bomen en een kreet horen, als een zwakke echo uit lang vervlogen tijden...


 Bron: "Veluwsche sagen" geschreven en verlucht door Gust. van de Wall Perné. Uitgegeven te Amsterdam bij Scheltens & Giltay, 1921, p. 89-94.

Categories:: Streek-en volksverhalen Wenum-Wiesel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer