Een eenzame ruiter reed in de avond, heuvel op, heuvel af. Even gloeide nog een rosse veeg licht van de ondergaande zon laag tussen de stammen van de bomen. Toen werd alles schemergrijs. De grote nachtvogel vloog over het bos en spreidde breed zijn zwarte vlerken. Het schemergrijs werd grauwzwart, het werd donker tussen de bomen en doodstil. In die stilte stonden de stammen als oude kromgebogen reuzen zwijgend en roerloos, dragend het zware geheim van de nacht. Regelmatig klonk in het duister de eenzame galop van de vreemde ruiter.

 Oude mensen weten te verhalen dat het een Fransman was. Bij een bocht van de weg zag hij in het bos een lichtje schijnen. Het straalde zo vriendelijk alsof het van een gastvrije hoeve kwam waar eenvoudige mensen hem gul zouden huisvesten. Hij stuurde er op aan; het paard echter bleef angstig snuivend staan.

 Nu de hoefslag opeens verstomd was, viel de stilte drukkend neer. De vreemde ruiter klopte zijn paard op de hals en sprak zacht enige woorden tot het dier. Maar het paard bleef staan als op de plek vastgenageld en legde zijn oren in de nek.

 Het lichtje lokte tussen de bomen. Toen gaf de ruiter zijn paard de sporen. Met één schichtige schok sprong het vooruit. Een doffe plomp in het zuigende moeras, een gil en angstig hulpgeroep; maar mijlen in de omtrek was er geen mens die het kon horen.

 De ruiter zag om naar het lichtje. Het was er niet meer. De boze geesten, die onder 't moeras wonen, trokken ruiter en paard snel de diepte in. Nog één versmorende noodkreet en toen sloot zich de stilte weer als een zwarte oneindigheid over het woud.

 Jaren later werden de sabel en de geraamten van de vreemde ruiter en zijn paard opgedolven. Maar wie laat in de stille avond langs de grindweg van Hoog Soeren naar Wiesel rakelings het Ruitergat voorbij gaat, kan soms een klein lichtje zien lonken tussen de bomen en een kreet horen, als een zwakke echo uit lang vervlogen tijden...


 Bron: "Veluwsche sagen" geschreven en verlucht door Gust. van de Wall Perné. Uitgegeven te Amsterdam bij Scheltens & Giltay, 1921, p. 89-94.

Categories:: Streek-en volksverhalen Wenum-Wiesel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Gezegdes en het vroegere boerenleven in De Lebbenbrugge

11 januari 2016
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer