Een eenzame ruiter reed in de avond, heuvel op, heuvel af. Even gloeide nog een rosse veeg licht van de ondergaande zon laag tussen de stammen van de bomen. Toen werd alles schemergrijs. De grote nachtvogel vloog over het bos en spreidde breed zijn zwarte vlerken. Het schemergrijs werd grauwzwart, het werd donker tussen de bomen en doodstil. In die stilte stonden de stammen als oude kromgebogen reuzen zwijgend en roerloos, dragend het zware geheim van de nacht. Regelmatig klonk in het duister de eenzame galop van de vreemde ruiter.

 Oude mensen weten te verhalen dat het een Fransman was. Bij een bocht van de weg zag hij in het bos een lichtje schijnen. Het straalde zo vriendelijk alsof het van een gastvrije hoeve kwam waar eenvoudige mensen hem gul zouden huisvesten. Hij stuurde er op aan; het paard echter bleef angstig snuivend staan.

 Nu de hoefslag opeens verstomd was, viel de stilte drukkend neer. De vreemde ruiter klopte zijn paard op de hals en sprak zacht enige woorden tot het dier. Maar het paard bleef staan als op de plek vastgenageld en legde zijn oren in de nek.

 Het lichtje lokte tussen de bomen. Toen gaf de ruiter zijn paard de sporen. Met één schichtige schok sprong het vooruit. Een doffe plomp in het zuigende moeras, een gil en angstig hulpgeroep; maar mijlen in de omtrek was er geen mens die het kon horen.

 De ruiter zag om naar het lichtje. Het was er niet meer. De boze geesten, die onder 't moeras wonen, trokken ruiter en paard snel de diepte in. Nog één versmorende noodkreet en toen sloot zich de stilte weer als een zwarte oneindigheid over het woud.

 Jaren later werden de sabel en de geraamten van de vreemde ruiter en zijn paard opgedolven. Maar wie laat in de stille avond langs de grindweg van Hoog Soeren naar Wiesel rakelings het Ruitergat voorbij gaat, kan soms een klein lichtje zien lonken tussen de bomen en een kreet horen, als een zwakke echo uit lang vervlogen tijden...


 Bron: "Veluwsche sagen" geschreven en verlucht door Gust. van de Wall Perné. Uitgegeven te Amsterdam bij Scheltens & Giltay, 1921, p. 89-94.

Categories:: Streek-en volksverhalen Wenum-Wiesel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs