Als je in Oosterbeek tien minuten met een ouder mens praat, gaat het over de oorlog. Dat leeft en dat gaat nooit meer weg. Er gaat geen dag voorbij of er stopt een bus Engelsen of Polen of Duitsers ook tegenwoordig. Het Airbornemuseum heeft nu ook Duitse vertalingen. En dat is goed.

Ik was een klein kind in de oorlog. Als ik dan vroeger geen trek had zei mijn moeder: 'lust je niet meer, je weet toch nog wel van de oorlog.”

We wonen nu in een huis dat in de oorlog schade heeft opgelopen. Er loopt een scheur in de granieten vloer door het hele huis tot aan de buren. Maar we koesteren dat, dus laten we het zitten.

De Airbornemars is ook heel belangrijk voor Oosterbeek. Mijn vrouw heeft vroeger thuis ouders in huis gehad van een Engelse jongen – David Holland – die hier is overleden. Hij is hier op de vierde dag gesneuveld terwijl hij eigenlijk niet eens in dienst had gehoeven. Hij had een gewoon baantje en werkte in een munitieiefabriek. Toen heeft hij zich expres misdragen zodat hij werd ontslagen en toen moest ie in dienst. Dat zjin de zure verhalen erachter.

Een dag na de herdenking gaan we altijd naar zijn graf toe op het Airborne-kerkhof. Maar door het jaar heen gaan we er ook wel een paar keer naar toe. Hij ligt op rij zes, graf zes. En altijd lopen we dan even langs zijn graf. Leggen dan soms even een hand op het graf en denken dan: je was toch ook nog maar 19 jaar, moest dat nou zo. Dat gaat niet over. Je zegt niet: nou loop ik er eens een keer niet langs heen. Zo werkt dat niet. De ouders kwamen hier als ouders van een gevallen soldaat en werden dan hier in Oosterbeek ondergebracht op een logeeradres. Dat zal in 1947 of 1948 zijn geweest. Maar zijn graf wordt keurig onderhouden en we moeten er dus altijd even langs lopen. Hij 'leeft' nog, want hij is nog niet vergeten.

Categories:: Van wieg tot graf Oosterbeek Herdenken

Meer verhalen

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen