Als je in Oosterbeek tien minuten met een ouder mens praat, gaat het over de oorlog. Dat leeft en dat gaat nooit meer weg. Er gaat geen dag voorbij of er stopt een bus Engelsen of Polen of Duitsers ook tegenwoordig. Het Airbornemuseum heeft nu ook Duitse vertalingen. En dat is goed.

Ik was een klein kind in de oorlog. Als ik dan vroeger geen trek had zei mijn moeder: 'lust je niet meer, je weet toch nog wel van de oorlog.”

We wonen nu in een huis dat in de oorlog schade heeft opgelopen. Er loopt een scheur in de granieten vloer door het hele huis tot aan de buren. Maar we koesteren dat, dus laten we het zitten.

De Airbornemars is ook heel belangrijk voor Oosterbeek. Mijn vrouw heeft vroeger thuis ouders in huis gehad van een Engelse jongen – David Holland – die hier is overleden. Hij is hier op de vierde dag gesneuveld terwijl hij eigenlijk niet eens in dienst had gehoeven. Hij had een gewoon baantje en werkte in een munitieiefabriek. Toen heeft hij zich expres misdragen zodat hij werd ontslagen en toen moest ie in dienst. Dat zjin de zure verhalen erachter.

Een dag na de herdenking gaan we altijd naar zijn graf toe op het Airborne-kerkhof. Maar door het jaar heen gaan we er ook wel een paar keer naar toe. Hij ligt op rij zes, graf zes. En altijd lopen we dan even langs zijn graf. Leggen dan soms even een hand op het graf en denken dan: je was toch ook nog maar 19 jaar, moest dat nou zo. Dat gaat niet over. Je zegt niet: nou loop ik er eens een keer niet langs heen. Zo werkt dat niet. De ouders kwamen hier als ouders van een gevallen soldaat en werden dan hier in Oosterbeek ondergebracht op een logeeradres. Dat zal in 1947 of 1948 zijn geweest. Maar zijn graf wordt keurig onderhouden en we moeten er dus altijd even langs lopen. Hij 'leeft' nog, want hij is nog niet vergeten.

Categories:: Van wieg tot graf Oosterbeek Herdenken

Meer verhalen

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen