In Buren is het een eeuwenoude traditie om met Pinksteren een pop van stro te plaatsen op het dak. Er zijn in de loop der jaren verschillende redenen geweest voor het zetten van zo´n pop zoals een aanmoediging bij vrijgezellen, maar in mijn geval was dat het gegeven dat mijn man en ik nog geen jaar getrouwd waren. En het gebeurde dus vooral bij stellen die nog niet zo lang getrouwd waren.. De achterliggende gedachte was duidelijk te maken aan de bewoners dat ze eens moesten ´opschieten´ met het krijgen van kinderen.

Het zetten van de poppen gebeurt altijd in de nacht van eerste op tweede Pinksterdag. We hoorden die dag in 1988 een hoop lawaai op het dak en wisten eigenlijk al wel wat er ging gebeuren. Dat voelde je eigenlijk ook wel aankomen en daarom hadden we alvast een krat bier klaar gezet voor de makers. Want dat hoorde er ook bij. Wie de pop heeft geplaatst zijn we nooit te weten gekomen, al hebben we natuurlijk wel een idee. De pop heeft ongeveer een week op het dak gestaan. Veel jongerengroepen waren er destijds mee bezig. Soms werden er wel tien tot 15 poppen per nacht geplaatst

Ik ben geboren en getogen in Buren en heb zelf vroeger ook wel eens meegeholpen met het aankleden van poppen. Op het dak gaan durfde ik alleen niet. In het verleden werden daar hele kunstwerken van gemaakt en werden er zelfs kinderwagens het dak op gesleept. De poppen leken dan ook sprekend op de personen voor wie ze bedoeld waren, dat werd in de loop der jaren wel minder.

Wij zijn in 1988 een van de laatsten geweest waar ze zo´n pop hebben geplaatst. Daarna is het geloof ik in 1989 nog 1 keer gebeurd en toen was het over. Eigenlijk wel jammer. Tenminste, als het niet gebeurt bij mensen die geen kinderen kunnen krijgen, want dan zou het een beetje wreed zijn. Maar voor het overige was het natuurlijk een hele leuke traditie die nu is verdwenen. En het leuke was dat het alleen in Buren zelf gebeurde en niet in dorpen eromheen.

In de uitzending van 14-3-2016 gingen jong en oud nog één keer op pad om een Pinksterpop te zetten.

Video
Categories:: Van wieg tot graf Pinksteren Trouwen Buren

Meer verhalen

GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Corle's volksfeestlied

12 mei 2014
Janna te Peele

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen