Keltische horoscoopbomen in Zevenaar. Los van welke religie dan ook, hang ik de gedachte aan dat er kosmische krachten zijn die ons leven en onze omgeving beïnvloeden. Binnen dat denken past het kweken van de Keltische horoscoopbomen uitstekend.Kwekerij De Kleine Boom is een onconventionele, kleine kwekerij in het buitengebied van Zevenaar. Naast inheemse bomen kweken we Keltische horoscoopbomen. Keltische boomhoroscoop gaat niet over schorpioen of steenbok, maar over kastanje en spar. Al ver voor onze jaartelling leefden de Kelten in grote delen van Europa. De natuur speelde een ferme rol in hun leven; ze aanbaden bomen en dichtten hun belangrijke krachten toe.

Kalenderjaar

Een bijzonder onderdeel van het mystieke leven was de boomhoroscoop, gebaseerd op 21 verschillende bomen. Hun kalenderjaar deelden de Kelten in 39 periodes in. Aan elke periode was een boom gekoppeld. Van de 21 horoscoopbomen “regeerden” 17 verschillende bomen tweemaal per jaar (voor- en najaar) en één boom, de populier driemaal. De 4 overgebleven bomen: Berk, Eik, Beuk en Olijfboom dienden een speciaal doel. Zij werden Heilige Bomen genoemd en vormden de overgangen tussen de verschillende seizoenen. Deze bomen “regeerden” slechts 1 dag.

De Kelten geloofden dat de kenmerken van de horoscoopbomen terug te vinden waren in de mensen en ze vertaalden die in menselijke karaktereigenschappen. Als voorbeeld de appelboom. De appelboom staat voor de liefde, is een gévende boom met een mooi uiterlijk. Daarnaast speelt zij als leverancier van bloesem, vruchten en hout een belangrijke rol. De mens die in het teken van de appelboom is geboren, staat voor de gévende mens, lief, beminnelijk en tolerant. Een andere tot de verbeelding sprekende boom is de eik, de moedige. Robuust, levenskrachtig en dominant. In de Keltische boomhoroscoop wordt de eikenmens omschreven als trouw, a-romantisch en onafhankelijk.

Boom cadeau

Natuurlijk geeft de boomhoroscoop geen sluitend beeld van iemands karakter en hoef je er geen waarde aan te hechten. Toch spreken bomen al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Zo gaf men elkaar in vroeger jaren bij belangrijke gebeurtenissen als geboorte, huwelijk of overlijden van een dierbare een boom cadeau. Misschien een idee om deze in onmin geraakte traditie in ere te herstellen. Is het niet leuk om bij een aanstaand huwelijk eens te filosoferen over het toekomstige levenspad van de buigzame populier en de wat flirterige appel of te kijken hoe het de wat in zichzelf gekeerde haagbeuk en de sterke eik zal vergaan?

Categories:: Van wieg tot graf Zevenaar

Meer verhalen

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck