Keltische horoscoopbomen in Zevenaar. Los van welke religie dan ook, hang ik de gedachte aan dat er kosmische krachten zijn die ons leven en onze omgeving beïnvloeden. Binnen dat denken past het kweken van de Keltische horoscoopbomen uitstekend.Kwekerij De Kleine Boom is een onconventionele, kleine kwekerij in het buitengebied van Zevenaar. Naast inheemse bomen kweken we Keltische horoscoopbomen. Keltische boomhoroscoop gaat niet over schorpioen of steenbok, maar over kastanje en spar. Al ver voor onze jaartelling leefden de Kelten in grote delen van Europa. De natuur speelde een ferme rol in hun leven; ze aanbaden bomen en dichtten hun belangrijke krachten toe.

Kalenderjaar

Een bijzonder onderdeel van het mystieke leven was de boomhoroscoop, gebaseerd op 21 verschillende bomen. Hun kalenderjaar deelden de Kelten in 39 periodes in. Aan elke periode was een boom gekoppeld. Van de 21 horoscoopbomen “regeerden” 17 verschillende bomen tweemaal per jaar (voor- en najaar) en één boom, de populier driemaal. De 4 overgebleven bomen: Berk, Eik, Beuk en Olijfboom dienden een speciaal doel. Zij werden Heilige Bomen genoemd en vormden de overgangen tussen de verschillende seizoenen. Deze bomen “regeerden” slechts 1 dag.

De Kelten geloofden dat de kenmerken van de horoscoopbomen terug te vinden waren in de mensen en ze vertaalden die in menselijke karaktereigenschappen. Als voorbeeld de appelboom. De appelboom staat voor de liefde, is een gévende boom met een mooi uiterlijk. Daarnaast speelt zij als leverancier van bloesem, vruchten en hout een belangrijke rol. De mens die in het teken van de appelboom is geboren, staat voor de gévende mens, lief, beminnelijk en tolerant. Een andere tot de verbeelding sprekende boom is de eik, de moedige. Robuust, levenskrachtig en dominant. In de Keltische boomhoroscoop wordt de eikenmens omschreven als trouw, a-romantisch en onafhankelijk.

Boom cadeau

Natuurlijk geeft de boomhoroscoop geen sluitend beeld van iemands karakter en hoef je er geen waarde aan te hechten. Toch spreken bomen al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Zo gaf men elkaar in vroeger jaren bij belangrijke gebeurtenissen als geboorte, huwelijk of overlijden van een dierbare een boom cadeau. Misschien een idee om deze in onmin geraakte traditie in ere te herstellen. Is het niet leuk om bij een aanstaand huwelijk eens te filosoferen over het toekomstige levenspad van de buigzame populier en de wat flirterige appel of te kijken hoe het de wat in zichzelf gekeerde haagbeuk en de sterke eik zal vergaan?

Categories:: Van wieg tot graf Zevenaar

Meer verhalen

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo