In het natte deel van het land van Maas en Waal zijn vele rijen knotwilgen aanwezig langs slootkanten en wegbermen. De kapcyclus is afhankelijk van het gebruik van het hakhout dat periodiek wordt verwijderd.

Tot 1960 gaf dit kroonhout van de knotwilgen een aanvulling op het zgn. boerengeriefhout. Met name afrasteringpalen, bonen- en erwtenstokken voor in de tuin en eventueel brandhout voor de kachel en/of stookpot in het bakhuis naast de boerderij. Maar ook om de was te koken of het varkensvoer te bereiden, en de eenjarige scheuten van het juiste soort wilg waren een uitstekend bindmateriaal.

Heel geschikt bindmateriaal

De schietwilgen (salix) waarvan er vele soorten zijn, o.a. met helgele twijgen, leverde eenjarige scheuten op die op de boerderijen werden gebruikt als bindmateriaal. De lengte van deze scheuten was gemiddeld 75 cm en vele tientallen groeiden jaarlijks uit de kroon van de knotwilg.

De helgele twijgen waren het meest bruikbaar als bindmateriaal; ander wilgensoorten waren ook wel bruikbaar als bindmateriaal, maar deze waren minder taai en buigzaam. Op de boerderijen werden o.a. leiperen, druiven, morellen, klimrozen en nog vele anderen met dit gele wilgenhout aan de rekken gebonden die aan de muren waren bevestigd. Ook werden bonenstokken met wilgenhout aan elkaar gemaakt.

Deze gewassen werden jaarlijks gesnoeid om het juiste hout voor bloemen en vruchten aan de latten te binden. Het snoeien van de jonge twijgen, het aanbinden en het verwijderen van oud hout ging eenvoudig omdat de wilgenteen waarmee dit was vastgebonden na een groeiseizoen en de winter nagenoeg was vergaan. Daardoor lieten de oude takken zich zeer gemakkelijk los maken.

Geleerd van mijn vader

Van mijn vader heb ik deze techniek van snoeien en het gebruik van wilgentakken voor het binden geleerd omdat toentertijd de thans bekende bevestigingsmaterialen nauwelijks bestonden.Mijn vader had enkel knotbomen lang de slootkant van het erf van zijn boerderij staan, en deze leverden voor het gehele voorjaar bindmateriaal voor vele zaken op zijn boerderij.

Ik heb in mijn tuin ook een aantal knotbomen aan de slootkant staan, en ook enkele knotbomen van het gele soort waarvan de scheuten uitstekend als bindmateriaal zijn te gebruiken. Met deze eenjarige wilgentakken worden om mijn woning de klimrozen, leipeer, druiven en boonstokken jaarlijks aangebonden.

Een oude techniek van toepassing van bindmateriaal dat jaarlijks op eigen erf groeit en nog steeds wordt toegepast. De aangebonden takken met deze wilgentwijgen is een lust voor het oog voordat het blad aan de bomen en heesters komt.

 

Categories:: Ambachten Maas en Waal

Meer verhalen

Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer