Op de foto zie je een vlees schotel zoals die vroeger vaak voor de feestdagen en vooral met de Kerst en Pasen in de etalage werd geplaatst. Het was een vroege vorm van reclame, want kranten waren er nauwelijks dus moest de slager in de praktijk laten zien wat hij in zijn mars had. Het vlees kon niet te lang blijven staan vanwege het ontbreken van koeling dus het moest 's avonds wel verkocht zijn. Het vlees werd versierd met bloemen en vlechten van spek, meestal door de slagersvrouw, want die was daarin nou eenmaal handiger dan de slager. Zo lieten ze het vakmanschap van de slager zien.

Op de foto zie je een stuk rundvlees uit de achterbout van en koe, het zogenaamde ‘jong gehuwden stukje’ of ezeltje. Dit stuk werd door slager Gerrit Kwak vroeger, buiten de feestdagen om, vaak meegegeven aan pasgehuwde vrouwelijke klanten als geschenk. Het vlees kon namelijk een beetje rauw of zelfs te gaar geserveerd worden. Het kon dus eigenlijk niet mislukken. Voor de bruid in de wittebroodsweken een hele geruststelling.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Winterswijk, Trouwen, Vlees, Keuze van de redactie

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd