Op de foto zie je een vlees schotel zoals die vroeger vaak voor de feestdagen en vooral met de Kerst en Pasen in de etalage werd geplaatst. Het was een vroege vorm van reclame, want kranten waren er nauwelijks dus moest de slager in de praktijk laten zien wat hij in zijn mars had. Het vlees kon niet te lang blijven staan vanwege het ontbreken van koeling dus het moest 's avonds wel verkocht zijn. Het vlees werd versierd met bloemen en vlechten van spek, meestal door de slagersvrouw, want die was daarin nou eenmaal handiger dan de slager. Zo lieten ze het vakmanschap van de slager zien.

Op de foto zie je een stuk rundvlees uit de achterbout van en koe, het zogenaamde ‘jong gehuwden stukje’ of ezeltje. Dit stuk werd door slager Gerrit Kwak vroeger, buiten de feestdagen om, vaak meegegeven aan pasgehuwde vrouwelijke klanten als geschenk. Het vlees kon namelijk een beetje rauw of zelfs te gaar geserveerd worden. Het kon dus eigenlijk niet mislukken. Voor de bruid in de wittebroodsweken een hele geruststelling.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Winterswijk, Trouwen, Vlees, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie