Op de foto zie je een vlees schotel zoals die vroeger vaak voor de feestdagen en vooral met de Kerst en Pasen in de etalage werd geplaatst. Het was een vroege vorm van reclame, want kranten waren er nauwelijks dus moest de slager in de praktijk laten zien wat hij in zijn mars had. Het vlees kon niet te lang blijven staan vanwege het ontbreken van koeling dus het moest 's avonds wel verkocht zijn. Het vlees werd versierd met bloemen en vlechten van spek, meestal door de slagersvrouw, want die was daarin nou eenmaal handiger dan de slager. Zo lieten ze het vakmanschap van de slager zien.

Op de foto zie je een stuk rundvlees uit de achterbout van en koe, het zogenaamde ‘jong gehuwden stukje’ of ezeltje. Dit stuk werd door slager Gerrit Kwak vroeger, buiten de feestdagen om, vaak meegegeven aan pasgehuwde vrouwelijke klanten als geschenk. Het vlees kon namelijk een beetje rauw of zelfs te gaar geserveerd worden. Het kon dus eigenlijk niet mislukken. Voor de bruid in de wittebroodsweken een hele geruststelling.

Tag / Lijst: Eten en drinken, Winterswijk, Trouwen, Vlees, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud